Sedan tidigare har en nationell idrottutbildning, NIU, funnits i Skellefteå. Men med en intagning på sexton elever varje läsår är det få som fått chansen att utveckla fotbollen på skoltid.
Fram till nu. Till hösten kommer eleverna som börjar gymnasiet även kunna välja en lokal idrottsutbildning, LIU, på Guldstadsgymnasiet.
– Idén har funnits ett tag, men vi har inte tagit slag i saken. Så tog Skellefteå FF kontakt med oss och började bolla idén göra en sådan här satsning, berättar rektor John Karlberg.
Utbildningen, som kallas för Guldstadens fotbollsakademi, är ett samarbete mellan Guldstadsgymnasiet och Skellefteå FF. Rektorn påpekar att alla är välkomna, oavsett klubbtillhörighet.
– Det är så många som idrottar under skoltiden, men av någon anledning är det många som slutar på gymnasiet. Det är otroligt att viktigt att få bredden idrotten, och målsättningen är att få fler att fortsätta idrotta även på gymnasiet, säger Karlberg.
Akademiansvarig kommer Fredrik Asplund, som även ingår i FF:s ledarstab kommande säsong, att vara.
– Det känns jätteroligt att få fortsätta jobba med fotbollen. Jag har varit på NIU i år och tycker att det är jätteroligt att få jobba med drivna ungdomar som vill utvecklas som fotbollsspelare, säger han.
Hur kommer den här utbildningen att skilja sig från NIU?
– Förhoppningsvis ska de inte skilja sig åt alltför mycket. Det är två kvalitativa utbildningar, så det finns underlag för att fler fotbollsspelare i Skellefteå ska få en bra fotbollsutbildning. Det är ett bra komplement och ett bra spår att gå på.
Asplund berättar att programmet kommer vara inriktat på individens utveckling, även om det kan ske i en kontext med flera spelare. Och utbildningen är välkommen i Skellefteå enligt tränaren.
– Vi behöver bredden i Skellefteå. Vi har tappat många fotbollsspelare de senaste åren, och vi behöver en större bredd. Jag hoppas att det här kan bidra till att fler vill fortsätta spela längre och satsa, säger han och fortsätter:
– Jag vill ju Skelleftefotbollen väl och vill jobba för den. Jag tror att det här är ett bra steg för alla, och då blir det ännu mer inspirerande att jobba med det.
Fotbollsakademin kommer att vara möjlig att kombinera med samhällsprogrammet, ekonomiprogrammet och barn-och fritidsprogrammet, men rektor Karlberg utesluter inte att även fler program kan adderas i framtiden.
– Anledningen till att det ser ut så här är hur det ser ut i riket i stort, helt enkelt vad som är mer populärt bland de som går idrottsutbildningar. Vi måste börja någonstans. Men om det skulle finnas intresse framöver att kombinera med andra program är inte detta låst, säger han.
Finns det inte risk att det blir konkurrens med NIU?
– Jag tycker inte att det är någon konkurrenssituation så. Som elev söker man det man är intresserad av, det finns bara en större möjlighet för fler att få hålla på. Jag ser det som ett bra komplement till nuvarande situation, säger Asplund och får medhåll från Karlberg.
– Tanken är inte att konkurrera med NIU, de har en fantastisk verksamhet. Tanken är att få bredden och att om man vill fortsätta med sitt idrottande och utvecklas så kan man kunna göra det.
Det är fortfarande osäkert hur uppstarten kommer att se ut, då allting handlar om gymnasieantagningen. Men både Asplund och Karlberg har upplevt att det finns ett intresse för utbildningen.
– Det känns jättespännande och jätteroligt. Jag hoppas att intresset ska vara stort, så vi får bygga på den här organisationen.