Solen rör sig sakta uppåt horisonten och trots att klockan bara närmat sig halv tio är värmen tryckande. Patrik Nilsson sitter i shorts och linne och låter fötterna barfota dingla över kanten på den utbyggda terrassen ihopkopplad till ingången på Storfors AIK:s kansli.
I skuggan från omklädningsrummen ligger hans golden retriver och gäspar.
Det kan ge ett sömnigt intryck. Men på Storfors AIK:s stora anläggning händer det oftast grejer. Från den här morgonen då fotbollsklassen under ledning av Leif Strandh har intagit konstgräsplanen till sen kväll när de sista träningarna och matcherna är genomförda.
Patrik Nilsson har en hand, en fot, en tanke involverad i det mesta.
När pandemin svepte in över Sverige 2020 började också Storfors AIK att tappa utövare. Styrelsen ville se en nysatsning för att bryta trenden. Fokus styrdes mot innehållet i verksamheten och Patrik Nilsson blev föreningsutvecklare hösten 2021. Han började med att ringa företagaren och medlemmen Niclas Wikström. Det blev ett samtal som väckte tankar.
– Vad står vi och vad är vi för något?, säger Patrik Nilsson och kisar mot solen samtidigt som han svarar själv.
– I våra dokument stod det att vi ska vara Norrlands bästa breddförening i fotboll. Men vad är det att sträva efter? Vi satte istället målet att vi ska vara Sveriges bästa barn- och ungdomsförening. Det är vår vision – riktningen i vår verksamhet.
Sedan dess har barnen alltid varit viktigast i alla beslut som föreningen tar. Det som är bäst för barnen blir också det beslut som styrelsen fattar och som Patrik Nilsson och övriga personalen samt de ideella ledarna ska utföra.
– Ska Storfors AIK till allsvenskan? Nej, det är inte vår grej. Vi ska bedriva just den verksamhet som ger Sveriges bästa barn- och ungdomsförening. Det viktiga blir då också hur vi mäter det. Vi gör det utifrån hur många idrottare som fortsätter från ett år till ett annat. Målet är 100 procent, säger Nilsson och understryker att det inte är och inte får bli en pappersprodukt.
För att nå dit föreningen vill behövs aktiviteter. Vissa saker är genomförda; som utvecklingen av Alex Arena som främjar spontanindrottandet eller att varje nytt ungdomslag måste ha minst en kvinnlig och en manlig ledare. Annat är ännu bara idéer.
– Det finns en rolig sak som vi har tänkt göra. Vid många anläggningars planer hänger det en skylt "beträd ej planen". Vi vill ha en enorm skylt med "beträd gärna planerna", för vi vill att barnen ska spontanidrotta här. Det är ett led i att vara den förening vi vill vara.
En annan grej var att anlägga en beachvolleybollplan.
– Meningen är att vi gör något varje år. Vi har en fond som vi tar pengar från. Pengarna kommer från sponsorer, privatpersoner och ett lån.
Patrik Nilssons tjänst har också utökats från 75 till 100 procent. Det skapar mer rörelse på Heden och i fotbollshallen i Bergsviken under loven.
I andra klubbar kan det kosta över tusenlappen att gå fotbollsskola. I Storfors AIK är den gratis.
– Det har blivit hur populärt som helst. Från början hoppades vi på 20 deltagare, under påsklovet var vi nära 100. Så vi har fått dela in i fyra grupper, säger Nilsson.
Storfors har också bytt taktik för att kunna stötta sina äldre ungdomsspelare bättre. För några år sedan fanns tre herrlag men hoppet från ungdomsnivån var stort.
– Att hand om 60-70 spelare gick inte på ett bra sätt och varför ska vi stå med så många herrspelare när vi inte satsar på ungdomarna. Det var ett gigantiskt hopp efter 15 års ålder så det slutade hur många spelare som helst i den åldern. Nu finns P15, P16, P19 i föreningen.
Storfors AIK är en växande förening. På tre år har antalet fotbollsutövare ökat från 500 till 550.
– En del är utifrån att det byggs i området men vi vill också hänga med och ta hand om barnen. Vi kan inte få hundra procent att fortsätta som vår målsättning är, det är naturligtvis omöjligt, men det viktiga är varför de som slutar gör det och vad vi hade kunnat göra annorlunda. Det är viktigt att utvärdera och ställa oss den frågan hela tiden istället för att skylla på något, säger Patrik Nilsson.