Sverige kryssade mot Spanien – Vilda utbuad

Det är inte lätt att besegra Spanien på bortaplan. Sverige var på god väg att ordna det spanska damlandslagets första hemmaförlust på mer än tre år, men fick nöja sig med 1–1 efter en sen kvittering.

Svenskt måljubel efter att Rebecka Blomqvist (15) satt 1–0 i fredagens landskamp mot Spanien i Córdoba.

Svenskt måljubel efter att Rebecka Blomqvist (15) satt 1–0 i fredagens landskamp mot Spanien i Córdoba.

Foto: Jessica Gow/TT

Fotboll2022-10-07 22:29

1–1 borta mot Spanien hade vanligtvis varit ett klart godkänt resultat och en bra första träningslandskamp för Sverige på vägen mot VM nästa sommar.

Men det här var en landskamp som är svår att på riktigt värdera.

Visst, det svenska 1–0-målet i den 14:e minuten höll högsta klass. Linda Sembrant skickade upp bollen centralt till Fridolina Rolfö, som på ett tillslag spelade fram Kosovare Asllani i djupet. Milanmittfältaren tunnlade sedan Rocio Gálvez för att hitta fram till Rebecka Blomqvist, som rullade in sitt fjärde landslagsmål.

– Jag tycker det är ett fint mål vi gör. Från start till slut, så skönt att det belönas med ett mål också, säger målskytten Blomqvist.

Från att bollen lämnade backlinjen och Sembrants fot till att den passerade mållinjen tog det endast sju sekunder.

Räddningsparad av Musovic

Och visst, den frenetiskt höga pressen – en gerhardssonsk specialitet – fungerade effektivt och ofta, och ledde till många svenska omställningar.

Men matchen gav också en del frågetecken. Vissa rätades ut, andra inte.

– Jag tycker att vi sliter på bra, det är klart de har mest bollinnehav men vi har många bra omställningslägen, säger Blomqvist.

Låt oss börja med Zecira Musovic, som fick chansen mellan stolparna för första gången sedan våren 2021. Det såg stundtals skakigt ut för Chelseamålvakten i hennes sjätte A-landskamp. Ett par osäkra ingripanden på inlägg ledde till spanska hörnor och efter en halvtimmes spel gav det nästan 1–1. Alba Redondo kom först till bollen, men nicken gick strax utanför den bortre stolpen, där Musovic inte heller hade någon hjälp av det svenska försvaret.

– Tittar man på de första minuterna så sitter vårt presspel och då har de svårt att spela sig ur. Sedan har de sina verktyg också, och löser det på ett sätt som de är skickliga på. Det finns olika sätt att lösa det på, så vi får analysera och se hur vi hade kunnat lösa det, säger Blomqvist.

Men hon spelade upp sig med råge efter paus när Spanien radade upp målchanser. Musovic stod för tre klassräddningar i inledningen av den andra halvleken, och på så sätt behöll Sverige greppet om matchen.

Stor spelarstrejk

Värre då att Spanien faktiskt skapade så många chanser som hemmalaget faktiskt gjorde. För det var trots allt ett rejält vingklippt motståndarlag.

Femton spelare meddelade häromveckan att de bojkottar spel i landslaget så länge Jorge Vilda får fortsätta leda laget, men det spanska förbundet står än så länge bakom sin förbundskapten till 100 procent.

Detsamma verkar inte gälla fansen. När Vildas namn läste upp av speakern inför fredagens landskamp buade många av de 5 658 personerna Estadio Nuevo El Arcángel.

De strejkande spelarna har valt att riskera en plats i truppen till VM nästa sommar för att få till en förändring, och Jorge Vilda har en del att fundera på.

Han saknar för tillfället alla de största stjärnorna i Barcelona, och mot Sverige ställde han därför upp med inte färre än sju Real Madrid-spelare i startelvan. Vilda kan glädja sig åt att dem som fick chansen ställde till med nog så mycket problem för sina svenska gäster.

"Känns okej med 1–1"

Anfallsstjärnan Esther González var som väntat ett ständigt orosmoment, och 21-åriga stortalangen Athenea del Castillo visade flera gånger varför Kosovare Asllani pekade ut henne som sin arvtagerska efter att ha lämnat Real Madrid i våras.

Och till slut fick spanjorskorna utdelning.

En hörna i den 83:e minuten passerade högen av spelare framför mål och landade hos Irene Guerrero. Hon spelade bollen tillbaka in i smeten där inbytta Marta Cardona dök upp och tryckte in slutresultatet 1–1.

– Det är klart att vi vill vinna fotbollsmatcher. De tar över, speciellt i andra halvlek och i slutet av första. Jag tycker att vi förtjänar en poäng. Vi hade något läge på slutet, de hade ett par lägen, det kunde ha slutat hur som helst. Men jag tycker att det känns okej med 1–1, säger Blomqvist.

Härnäst för Sverige väntar minst lika tufft motstånd redan på tisdag. Då kommer Frankrike till Göteborg för match på Gamla Ullevi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!