Under förra veckan offentliggjordes kompensationsstödet till idrottsföreningar i Sverige, som ska kompensera uteblivna intäkter och kostnader för evenemang under perioden 1 juli till och med 30 september.
Där fick Skellefteå AIK Hockey störst stöd i Norrans spridningsområde med 337 000 kronor, följt av Robertsfors IK, 219 000, Skellefteå Motorsällskap, 144 000 och Soo Shim Taekwondo, 100 000. Strax därefter kom Morön BK, som tilldelades 95 000 kronor.
Nu har nästa utbetalning kommit. Det handlar om regeringens coronastöd till elitfotbollen och där har Morön BK tilldelats 332 900 kronor, vilket är tredje mest i elitettan.
– Det är välbehövligt och det var mer pengar än förväntat. Så vi är väldigt glada och positivt överraskade, säger Moröns ordförande Per-Gunnar Stenvall.
Fördelningen av elitklubbarnas del hanteras av Svenska fotbollförbundet, som går på regeringens önskemål om behovet av ökad tanke kring en jämställd fördelning. Det efter att damsidan fick väldigt låg procent i det tidigare stödet, som till stor del baserades på publikintäkter.
Den här gången har damklubbarna i svensk elitfotboll ersatts till hundra procent, det efter att herrklubbarna i allsvenskan och superettan valt att avstå delar av sin del i detta coronastöd.
– Det är mycket glädjande att se den solidaritet som finns inom fotbolls-Sverige i denna mycket utmanande situation, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson i ett pressmeddelande.
Morön BK har en ansträngd ekonomi med röda siffror på sitt totalkonto. Med tanke på det, och då årets säsong spelats utan publik eller med enbart 50 personer på läktaren, kommer detta stöd lägligt.
– Det är alltid svårt att jämföra med det man faktiskt har tappat i verkligheten. För med tanke på hur bra laget spelat hade det inte varit omöjligt med ett publiksnitt på 300-400 åskådare. Och även om det inte låter så mycket så blir det mycket pengar som försvinner i längden, menar Per-Gunnar Stenvall.
För Morön har totalt 427 900 kronor trillat in på kontot i den senaste veckans dubbla stödpaket.
– Vi jobbar för att ro hem det här året och då är givetvis dessa pengar oerhört viktiga. Men även om detta var bättre än väntat får vi inte bli nöjda här. Det finns mycket jobb kvar för oss att göra framöver, säger Stenvall.
Sunnanå SK tilldelas fjärde mest pengar av klubbarna i elitettan, 313 818 kronor. Lägg därtill att man förra veckan fick 15 000 kronor i det första stödpaketet för tredje kvartalet.
– Det var givetvis fantastiskt bra. För alla medel som kommer in är väldigt viktiga och välbehövliga. Det betyder mycket för oss, säger ordförande Joacim Lindström, som är extra glad att damidrotten prioriterats:
– Fantastiskt kul och även sunt att man tänkt om med tanke på att fördelningen av inkomster inom damidrotten bygger mer på sponsring än publikintäkter.
Under hösten har Sunnanå dessutom tilldelats 150 000 från ATG:s drömfond för sitt TUSS-projekt.
Det handlar om viktiga pengar för klubben, som de senaste åren kämpat sig tillbaka från en miljonskuld till nollresultat. Däremot är det i dagsläget oklart vad säsongen i elitettan – som slutade med en bottenplacering – kommer att innebära för klubben rent ekonomiskt.
– Det har varit en tuff säsong överlag med bland annat ingen publik. Och det kommer fler utmaningar framöver, bland annat så faller Sunnanåcupen bort som annars är en viktig inkomstkälla för oss, säger Lindström.