Skyttedrottningen frälste Sunnanå: ”Overkligt”

Hon har varit en skarpskytt hela säsongen. Och när det behövdes som mest klev Lova Andersson fram – för att säkra segern till Sunnanå. ”Det kändes overkligt, nästan”, säger hon mitt i guldjublet.

Lova Andersson satte Sunnanås matchvinnande första mål – och sitt 25 för säsongen.

Lova Andersson satte Sunnanås matchvinnande första mål – och sitt 25 för säsongen.

Foto: Johanna Salo

Fotboll2023-10-14 19:32

Förutsättningarna var glasklara – och såg bra ut för Sunnanå SK. Serieledarna hade inför lördagens match tre matchbollar – för en enda seger behövdes på de kvarvarande matcherna för avancemang till elitettan.

Men Sunnanå gjorde processen kort – trots två matcher kvar är det redan nu klart att Skelleftelaget spelar i den näst högsta divisionen nästa säsong.

– Det känns jätteskönt, konstaterar Lova Andersson mitt i guldjublet efter matchen.

Men det satt långt inne. Trots spel mot mer eller mindre ett mål, två ramträffar och en boll i nätmaskorna – men Emma Burmans nick dömdes bort på grund av offside – var det fortsatt 0–0 efter 45 minuter.

Gästande Själevad, på en elfteplats i tabellen precis ovanför degraderingsstrecket, kunde inte streta emot hur länge som helst. Och med ganska precis timmen spelad hittade Lova Andersson igenom försvaret med ett skott precis utanför straffområdet – som seglade in i nätet.

– Det kändes jättebra. Det kändes trögt i första halvlek, men att sedan få sätta dit den kändes overkligt, nästan.

Och hon drog igång en islossning. För när väl den första rullat in kunde såväl Fanny Wiklund som Klara Lindbäck trycka in var sin fullträff och fastställa resultatet till 3–0.

– Det är riktigt roligt, jag tycker att vi förtjänar att vinna så det är skönt att det blev i dag när vi ändå hade chansen, säger Wiklund.

Ni är nu klara för elitettan, hur känns det?

– Det känns jätteskönt. Det är det här vi har kämpat för i egentligen två år när vi snuvades på platsen förra året, så det känns jättebra, fortsätter Andersson.

Andersson, som gick till Sunnanå från det tidigare elitettanlaget Morön BK efter att de drog sig ur serien, ser nu framåt mot nästa säsong.

Har Sunnanå vad som krävs för elitettan 2024?

– Det tror jag absolut att vi har.

FAKTA

Sunnanå SK – Själevads IK 3–0 (0–0)

Målen: 1–0 (62') Lova Andersson, 2–0 (83') Fanny Wiklund, 3–0 (90') Klara Lindbäck.

Domare: Mattias Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!