Seriepremiär för Kaif – efter fjolårets mardrömssäsong

Kågedalens AIF:s säsong i division I förra året var en resultatmässig mardröm. Efter tio raka förluster blev det återresa till division II. Nu är laget på revanschjakt. "Vi vet vad som krävs i den här serien", säger tränaren Tina Johansson.

Den landslagsmeriterande backen Alexandra Nilsson är klar för spel i Kågedalens AIF kommande säsong.

Den landslagsmeriterande backen Alexandra Nilsson är klar för spel i Kågedalens AIF kommande säsong.

Foto: Erik Grahn Lundgren

Fotboll2021-06-04 11:30

Efter en imponerande säsong 2019 fick Kaif:s damer under 2020 pröva vingarna i division I. Ett seriespel som avgjordes med enkelmöten efter att coronaviruset spridit sig över världen. Laget, som startade matchandet tidigt redan i januari och februari, tvingades till en ofrivillig paus och när säsongen väl startade i mitten på juni åkte laget på två tunga smällar direkt.

I säsongspremiären på Tegstunets IP i Umeå ställdes Kaif mot ett favorittippat Team TG och även om hemmalaget tog ledningen med 2–0 efter två mål inom matchens första fem minuter jobbade sig nykomlingen tillbaka in i matchen. Notoriska målskytten Terese Lundmark reducerade till 2–1 i den sjunde minuten men i den 25:e minuten tog säsongen över för lagets måldrottning.

En allvarlig knäskada tvingade Lundmark att se resten av säsongen från läktarplats – och faktum är att hon inte heller väntas dyka upp i laguppställningen under 2021.

– Det var tufft såklart då vi hade byggt mycket av vårt spel på henne som en ensam forward. När hon gick sönder tvingade det oss att ställa om och ändra i vår spelidé. Terese var drivande i vår offensiv och också vår lagkapten, säger tränaren Tina Johansson.

Med Lundmark utbytt kom sedan mål på mål för Team TG. När premiären summerades var slutresultatet 10–1 i hemmalagets favör.

Efter ytterligare nio förluster var serien färdigspelad.

– Säsongen gick väldigt fort även om det kändes som att vi blev bättre för varje match och kom närmare och närmare. Vi var nästan där i slutet, men då var säsongen över. Jag tycker egentligen aldrig att vi fick en ärlig chans eller förutsättningar att göra en bra säsong, säger Johansson och fortsätter:

– Att spela en halv säsong som nykomling är tufft och vi hade inget matchtempo när vi väl mötte Team TG i premiären. Vi hade behövt bättre förberedelser och fler träningsmatcher för att vara redo för division I.

Med säsongen avslutad fick laget också ställa in både avslutningsmiddagen och vinterns tilltänkta futsal-spel.

– Vi drog ihop lite andra aktiviteter. Vi har åkt pulka och lekt i snöhögar men till slut fick vi ju äntligen köra igång. Det har varit svårt för tjejerna att motivera sig när de aldrig fått veta när det är dags för matcher igen.

Även herrlaget i föreningen var nykomlingar i sin serie, division IV, under 2020 och även för dem summerades säsongen med förlust i samtliga matcher. Herrlaget kommer inte heller till spel 2021, men någon sådan oro kände aldrig Johansson efter degraderingen från division I.

– Det fanns spelare och det fanns ledare och därför blev det aldrig oroligt, men det är klart att det var tråkigt att vi åkte ur. Men nu har vi lärt oss av det och de som inte varit med tidigare har nu fått lära sig vad som krävs för att spela i division I, säger hon och fortsätter:

– Nu blir det spel i division II – och det är vi bra på – och då kör vi. Vi vet vad som krävs i den här serien och känner att "vi kan det här".

20-åriga Maija Wahlberg startade samtliga tio matcher i division I, en bedrift som hon var ensam om i Kaif, och när Terese Lundmark lämnade planen skadad efter 25 minuter i säsongspremiären fick hon också överta kaptensbindeln.

– Det var jättekul att jag fick den chansen efter Terese. Hon har gjort det jättebra i den rollen och jag har bara försökt att göra det lika bra som henne. Det är något nytt för mig och något jag inte var förberedd på.

På vilket sätt var det en utmaning?

– Jag har väl kanske inte alltid varit den som tagit så mycket plats, men det känns spännande och det blir utmanande för mig att finnas där och försöka styra laget.

Hur var det att spela i division I med din moderklubb?

– Det var speciellt och väldigt kul framförallt. Sedan känns det som att hela situationen med coronaviruset inte gav oss de bästa förutsättningarna då vi fick svårt att få ihop folk och det var först i slutet av serien som vi fick till spelet. Och då var det redan för sent.

På lördag spelar Kaif säsongspremiären mot Assi på bortaplan. En efterlängtad premiär är äntligen här.

– Det känns jättekul. Vi är laddade och jag tror att vi kommer att ha bättre möjligheter den här säsongen. Det kändes inte som att vi fick de förutsättningar som vi behövde förra året för att klara oss kvar i division I, säger Wahlberg.

FAKTA

Norran har tagit tempen på de tre lag från norra ländsdelen som tillhör de två division II-serierna.

Tina Johansson, tränare i Kaif

Nyförvärv: Agnes Berg, Sunnanå SK, Alexandra Nilsson, Sunnanå SK.

Spelarförluster: Heidi Kiiskinen, flyttar hem till Finland, Tyra Lundberg, Sunnanå SK, Nora Dehlin, slutat, Elin Lundqvist, Myckle IK.

Tränare: Tina Johansson, huvudtränare, Lisa Sundström, assisterande tränare, Tony Bohman, assisterande tränare, Viktoria Aktell, fystränare.

Målsättning inför säsongen: "Vi vill göra en bra säsong med tanke på fjolåret. Vår ambition är att vinna varje match och utveckla spelarna".

Spelare att hålla koll på: ”Maija Wahlberg är en spelare som blir intressant att följa. Hon har utvecklats mycket och kommer att ta ett stort ansvar i år. Sedan har vi också många juniorer som kommit in och är redo att slåss om platserna.”

Krister Lundgren, sportchef i Sunnanå SK

Nyförvärv: "Sunnanå SK 2 är i år ett matchlag med spelare från a-laget och F17-laget. Ingen fast träningstrupp finns."

Spelarförluster: –

Matchcoach: Karwan Suleiman.

Målsättning inför säsongen: "Slåss om en topp 4 placering."

Spelare att hålla koll på: –

Kenth Sjöberg, tränare i CIF/RIF

Nyförvärv: "Vi flyttar upp flera duktiga juniorer från egna led."

Spelarförluster: Julia Larsson, Myckle IK, Vanessa Hedström, Medle SK.

Tränare: Kenth Sjöberg, Johana Edlund, Tobias Isberg, Daniel Nygren, alla tränare, Simon Bergström, målvaktstränare, Fredrik Wikberg, materialförvaltare.

Målsättning inför säsongen: "Spela in våra juniorer, ha roligt och sedan får vi se hur långt det räcker."

Spelare att hålla koll på: "Sofia Lindström och våra juniorer som kommer att ta stora steg i år. Samt vår målvakt Elsa Strömberg som kom med i F15-landslaget förra året."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!