Räddade på mållinjen – nu hoppas Enoch Mbala ta Morön upp i trean

På söndag sparkar Morön igång kvalserien mot division III, bara ett år efter att de åkte ur serien. I truppen har man fått förstärkning i form av den assisterande tränaren Enoch Mabla som knutit på sig fotbollsskorna igen. ”Jag är tacksam”, säger han.

Enoch Mbala i mötet mot Gimonäs Umeå.

Enoch Mbala i mötet mot Gimonäs Umeå.

Foto: Jörgen Bergqvist

Fotboll2024-10-12 09:00

Den 8 oktober 2023 åkte Morön BK ur division III. Nu, ett år senare, kan den klassiska Skellefteklubben studsa tillbaka upp i seriesystemet.

På söndagen inleds kvalserien mot Infjärden, Skogså och Alvik – där segraren tar platsen i trean.

– Det skulle vara stort att ta upp klubben igen. När jag kom var vi i division III och allt var bra. Det hade varit enormt att få upp klubben. Morön är som en familj och man vill hjälpa så mycket som möjligt, säger den assisterande tränaren Enoch Mbala – som knutit på sig fotbollsskorna igen.

För i säsongens sista seriematch, när Morön behövde en poäng för att säkra kvalplatsen, tog den rutinerade backgiganten en plats i backlinjen och spelade sin blott tredje match för säsongen.

– Jag ville kliva och hjälpa laget inför sista matchen. Nu ledde det till en kvalpats och det känns bra; Jag tror jag kommer fortsätta spela.

Division IV-epilogen mot Gimonäs Umeå blev en riktig rysare. Kryss krävdes, kryss blev det. Men det satt hårt inne. Med kvarten kvar fick Morön en utvisning och i slutminuterna var Enoch Mbala framme och räddade en boll på mållinjen.

– Det var tur att jag var där. Det var skönt, riktigt skönt.

undefined
Den tidigare Morönkaptenen Enoch Mbala har återtgått till spelplan efter att ha varit ledare under säsongen.

Nu hoppas Morön ta med sig sina fina säsongsavslutning in i kvalet.

– Vi ska gå ut med mod och spela fotboll från start. Vi kommer möta bra lag i kvalet och det gäller att behålla en bra energi.

De senaste åren har varit kantade av skador för Enoch Mbala, vilket gjort att han fått ta en formell roll som assisterande tränare i Morön. I stället för att styra spelet från backlinjen har han fått styra från bänken. Något han tyckt varit annorlunda, men något han hoppas ska sluta i att ta tillbaka Morön till herrtrean.

– Det har varit väldigt konstigt, säger han med ett skratt om sin roll:

– Jag är inte van att se matcher från sidan. Jag har alltid spelat fotboll och har saknat att bidra på planen. När jag spelar själv känner jag att jag kan göra skillnad på ett annat sätt; På sidan sitter man och skriker och det kanske inte alltid hörs. Men det är kul också, jag gillar samtalen med spelarna och känna att man finns där. Jag är tacksam.

FAKTA

Kvalserien till division III

Morön, spelschema:

Söndag 13/10 13.00 hemma mot Infjärden.

Söndag 20/10 15.00 borta mot Alvik.

Lördag 28/10 15.00 borta mot Skogså.

Gruppvinnaren tar platsen i trean.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!