Profilernas åsikter om nya bollhallen: ”Tror inte på det”

Under förra veckan kom politikernas beslut om var den så önskade bollhallen ska byggas. Norran har ringt till fotbollsprofiler i stan för att höra deras syn på det kommande bygget. ”För Skellefteå som fotbollsstad är det i princip avgörande”, säger Fredrik Asplund.

”För Skellefteå som fotbollsstad är det i princip avgörande om det kommer en hall”, säger Guldstadsgymnasiets akademichef Fredrik Asplund.

”För Skellefteå som fotbollsstad är det i princip avgörande om det kommer en hall”, säger Guldstadsgymnasiets akademichef Fredrik Asplund.

Foto: Erik Grahn Lundgren

Fotboll2024-09-03 19:00

I flera år har profiler inom Skelleftefotbollen kämpat, drömt och jobbat för att få en fullstor inomhushall i stan. Genom åren har de nekats och slitits mellan hopp och förtvivlan.

Men nu har trafikljuset slagit från gult till grönt. En bollhall ska byggas. Skelleftefotbollen ska få sig ett lyft. 

Redan 2021 kom beslutet att hallen ska byggas. Men nu har ett första initiativ mot att det faktiskt kommer ske tagits. Ett beslut om var hallen ska finnas är taget.

Norran har ringt upp en rad fotbollsprofiler från Skellefteå för att höra deras tankar om den hall som ska göra staden och lagen mer konkurrenskraftiga på fotbollskartan.

undefined
Åke Stighäll hoppas och drömmer om inomhushallen, men är fortsatt tveksam kring vad som faktiskt kommer hända.

Elitettanklubben Sunnanå SK:s sportchef Åke Stighäll är försiktigt positiv, men fortsatt skeptisk till att spadtaget närmar sig.

– Först när de börjat riva och gräva tror jag på det, säger han.

– Men jag håller tummarna, hoppet är det sista som överger en, och det behövs verkligen. 

Varför?

– På vintern är jag avundsjuk på Piteå, Umeå och Luleå. Det ger bättre möjligheter för ungdomslagen som kan få bättre tider i de gamla hallarna också. Det skulle ge ett uppsving för fotbollen.

Vad är anledningen till att det är så viktigt med en fullstor hall, det finns ju två mindre och man tränar ju väldigt sällan helplansövningar?

– Vi lägger bra mycket respengar för att spela matcher i Piteå, Umeå och Luleå på vintern. Rent ekonomiskt är det en stor kostnad, sedan är det så klart också bättre med en fullstor än en mindre plan. Jag hoppas jättemycket, för vi behöver bättre möjligheter.

En person Stighäll väljer att lyfta fram som en viktig megafon för Skelleftefotbollen är Skellefteå FF:s klubbchef Mattias Granström. 

– Han har jobbat för det här i många år. Det är all cred till Mattias, vi klappar honom på axeln.

undefined
Mattias Granström hyllas av Åke Stighäll för sitt slit i kampen mot en fullstor bollhall. Själv är han glad att det nu är på gång.


Granström själv säger följande om arbetet med att få politiker – vissa helt osportintresserade – att förstå vikten av en 100 meter lång och cirka 70 meter bred inomhusplan.

– Det började som en gemensam grej med att flera föreningar ville ha en bollhall, sedan har jag drivit frågan för FF och vi hade en manifestation för en bollhall 2022, där många föreningar var med. 

Sedan tar hans berättande sig 50 mil nordväst till den lilla staden Bodø i Nordnorge. Där har ett fotbollslag gått från ett lag som hoppat mellan de norska seriesystemen till det lag som akademierna i Sverige tittar mot, till det lag fotbollshipsterna älskar att prata om, till det lag som dominerar den norska ligan och kvalar in sig till de stora Europa-cuperna. 

Skellefteå FF har under de senaste åren haft en del att göra med klubben, bland annat brukar det norska lagets akademier komma för att spela Northern Elite trophy.

– De, som har så gott som samma geografiska läge som oss, säger att den enskilt största faktorn till den resa de gjort är att de har en inomhushall. Sedan är vi inte dem, men det är tydligt att det är viktigt.

undefined
Bodø Glimt har spelat Europamatcher mot lag som Ajax.

Precis som Sunnanåledaren får han frågan om varför planen måste vara fullstor. 

Precis som Åke Stighäll kommer Granström in på den ekonomiska aspekten.

– Det kommer ha en stor betydelse för fotbollsutövandet i stan. Många lag åker och spelat matcher i Umeå, Luleå och Piteå och det kostar mycket pengar. Sedan vet vi så klart om att det kommer finnas en arenahyra.

Även träningstiderna skulle gynnas av det, menar Granström.

– På en fullstor plan kan man ha fler än ett lag som tränar samtidigt, det skulle göra att fler hinner träna, det är en enkel logik.


Det som gjort att processen mot byggandet dragit ut på tiden är beslutet om var hallen ska stå. Skellefteå FF är glada med placeringen som nu beslutats ska vara nere på Norrbölegatan.

– Det är något vi önskat: En central plats.

Det finns dock en sak som Granström eftersträvar. Tempo. Att någon tar tag i spaden och börjar gräva.

– Tempot behöver prioriteras. Kan man flytta en hel stad kan man bygga en bollhall. Det är viktigt att börja ta tag i det, att börja visa att här ska det byggas.

undefined
Skellefteå FF:s tidigare huvudtränare Johan Karlsson, som nu är akademitränare i Öster, berättar om skillnaderna att vara tränare i en förening där faciliteterna är bättre – och inomhusplanen fullstor.


Även den tidigare Skellefteå FF-tränaren Johan Karlsson, som nu är akademitränare i elitklubben Öster, tycker att en fullstor hall hade varit viktig för den lokala fotbollen. Inte primärt för seniorklubbarna. Utan för barnen, ungdomarna, framtidens A-lagsspelare.

– Skellefteå FF:s herrar kan bedriva en bra träningsverksamhet på vintern, även om det är lite omständligt att åka i väg för att spela träningsmatcher. Men de som drabbas är ungdomslagen, vilket är kärnproblemet om vi ska skapa bra spelare. Det räcker inte med träningstider, säger han och fortsätter:

– Vi tränar för lite. Det är bara att jämföra hur mycket tioåringarna som spelar hockey i Skellefteå tränar, kontra tioåringarna som spelar fotboll. Det kanske inte är så konstigt att Skellefteå är bäst i hockey, men ingen elitstad i fotboll.

Sedan han flyttade till Öster i början av året har han fått uppleva faciliteter som gör fotbollsälskarna rättvisa. 

undefined
I Skellefteå har Johan Karlsson fått stå och träna sitt lag frysandes. På vintern i Växjö kan han stå i shorts och t-shirt.

– Det är en lyx att ha den möjligheten. Vi hade helplan varje fredag i 90 minuter, det är jättelyxigt. 

Utöver det berättar han om planerna blev proppade av barn och ungdomar.

– Det är sjukt mycket kids som springer runt i hallen. Det är jättekul, och den största fördelen.

undefined
”För Skellefteå som fotbollsstad är det i princip avgörande om det kommer en hall”, säger Guldstadsgymnasiets akademichef Fredrik Asplund.

Guldstadsgymnasiets akademiansvarige Fredrik Asplund ser även han en stor vikt av en hall i Skellefteå. Dels för bättre träningsmöjligheter, men nästan ännu mer för att få tider att räcka till alla lag.

– Det är inte bara viktigt för skolan, utan för Skellefteå som fotbollsstad är det i princip avgörande om det kommer en hall. Det kommer betyda enormt mycket.

För många ungdomslag sker den största delen av fotbollsträningen på vintern i futsal, duger inte det som komplement?

– Det är en skillnad och bättre än ingenting, men det är knökfullt i de hallarna också. Det finns som ingen möjlighet alls, säsongerna har varit extremt korta här och vi behöver träna fotboll tolv månader om året för att hänga med övriga Sverige.

Asplund, som bland annat var tränare när Morön flög fram i elitettan, berättar om hur hans lags vintersäsonger varit:

– Man har haft lyxen att ha varit högt prioriterad, så vi har fått träna året om. Men det är ändå svårt att träna till 22.00 på kvällen och sedan ska spelarna upp och jobba dagen efter.

Hur viktig är fotbollen för samhället?

– Jag tror att det är den viktigaste aspekten för ungdomar, interaktion och folkhälsan, och jag tror politikerna också förstår det.

undefined
Elitettanklubben Sunnanå konkurrerar mot lag som alla kan träna bättre på vinterhalvåret. Lina Pettersson hoppas Skelleftefotbollen ska få samma möjligheter.


Sunnanå SK:s nyckelspelare Lina Pettersson, som gör sin totalt tredje säsong i elitettan, hoppas mycket på en fullstor bollhall i Skellefteå. 

– Det kan öppna för fler träningsmatcher, men att bara få träna på en fullstor plan gör jättestor skillnad. Man får till de här längre löpningarna som är helt omöjliga i dagsläget.

Trots att hon själv spelat i både Sunnanå och Morön, som prioriterats i kampen om träningstider, ser hon en viktig fördel för bredd- och ungdomslagen.

– Det är ingen hemlighet att det finns för lite möjligheter att spela fotboll på vintern. Det skulle betyda jättemycket för alla ungdomslag.

Kommunen har sagt sitt. Beslutet har varit fattat sedan länge, men nu är även en plats bestämd. 

Snart ska den stå där. Den efterlängtade, fullstora, bollhallen.                                           

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!