Norsjö tillbaka i trean efter drygt tio år

För första gången sedan 2010 kommer det i sommar att spelas division tre-fotboll på klassiska Rännaren i Norsjö. Samtidigt blir det den mest ovissa seriestarten på mycket länge. ”Vi fokuserar på prestationen”, säger tränaren Jan Karlsson.

Christoffer Larsson är Norsjö IF:s enda målvakt i år. Att han håller sig frisk och skadefri blir en extremt viktig nyckelfaktor för det nyblivna division tre-laget.

Christoffer Larsson är Norsjö IF:s enda målvakt i år. Att han håller sig frisk och skadefri blir en extremt viktig nyckelfaktor för det nyblivna division tre-laget.

Foto: Lennart Enkvist

Fotboll2021-06-04 09:15

Det är alltid svårt att veta var man står när man som Norsjö avancerar i seriesystemet och kliver upp en division. Frågan är dock om det någonsin har varit så osäkert som i år, med tanke på den märkliga försäsongen.

För Norsjös del har pandemirestriktionerna inneburit att man inte kunnat träna på konstgräs. I stället har laget under vårvintern hållit till på en provisoriskt uppskottad grusplan.

– Vi har haft en tuff vår. Men vi har kämpat på, konstaterar Jan Karlsson.

Tack vare träningsplanen på Noret och att seriepremiären skjutits fram ett par gånger har spelarna i alla fall varit på gräs i närmare en månad. Däremot har man inte hunnit med några träningsmatcher. 

Därför blir det ett elddop direkt, när Norsjö tar emot Luleå SK i premiären på lördag.

– Det känns ovisst. Men det blir fantastiskt roligt att komma igång, säger Jan Karlsson.

I fjol vann Norsjö fyran efter en imponerande säsong med tio segrar på elva matcher. Förutom några välbekanta lag väntar nu en drös Norrbottenslag som Jan Karlsson inte har någon större koll på.

I stället ligger fokus på Norsjös eget spel. I och med att försäsongen har varit som den varit har tränarstaben valt att inte göra några större förändringar, utan fortsätta med den spelidé som fungerade i fjol.

Att vara noggranna i försvarsspelet blir en nyckel, tror Jan Karlsson:

– Det gäller att göra så få misstag som möjligt. Det är nog den stora skillnaden mellan trean och fyran, misstagen straffar sig mer.

En ännu viktigare nyckel blir att slippa skador. Något som kan vara nog så svårt, med tanke på sommarens tuffa spelschema.

Norsjö har ingen bred trupp, vilket är extra märkbart på målvaktspositionen: trots att klubben sökt med ljus och lykta, och även gått ut och annonserat, har man ingen reservmålvakt bakom ordinarie Christoffer Larsson.

– Där är vi väldigt sårbara. Det blir en extrem nyckelfaktor att han håller sig frisk, konstaterar Jan Karlsson.

Ännu en osäkerhetsfaktor är om det faktiskt blir någon premiär mot Luleå på lördag. Orsaken är det allvarliga pandemiläget och de skärpta råden i Norrbotten.

Men i Norsjö är man helt inställda på att det blir match, och med publik dessutom.

– Det känns otroligt roligt. Jag tror att det finns ett fotbollsintresse här, säger Jan Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!