I mitten av augusti, i samma veva som Erik Brännström tillträdde som ny ordförande, meddelade Morön att det ekonomiska läget var uppåtgående då klubben minskat sitt minusresultat från 434 000 till 234 000 kronor.
I september klev nye klubbchefen Simon Åström på sin tjänst. Sedan dess har ett större arbete pågått för att få en ordentlig översyn av den ekonomiskt ansträngda situationen, som klubben levt under de senaste åren.
Siffrorna som de mötts av har fått Brännström och Åström, tillsammans med styrelsen, att agera kraftfullt.
I ett skriftligt utskick till samtliga medlemmar och sponsorer berättar de öppet om att läget är allvarligt. Man skriver att det "råder en akut likviditetsbrist". Vidare står det att man ska "dra i handbromsen gällande alla kostnader som rör elitsatsningen", vilket fått många att reagera.
– Det är många som hört av sig och ställt frågor kring det, vad vi exakt menar. Men bara för att vi drar åt en handbroms betyder det inte att den sitter fast för alltid. Men just nu måste vi göra det för att lösa den här situationen, och den här säsongen, säger Simon Åström och fortsätter:
– Efter det får vi utvärdera allting och situationen till nästa år, för att se vilken omfattning det rör sig om.
Att spela i elitettan, som sträcker sig över hela Sverige, är dyrt. Dessutom har Morön spelat med en handfull importer, vilket också kostar mycket pengar.
– Hela satsningen att försöka nå damallsvenskan är givetvis jätterolig. Men det stora problemet är att vi inte bara ska göra den som ett lag, utan att hela föreningen måste göra den tillsammans. För att det ska vara möjligt måste vi först och främst ha en stabil grund att stå på, och en organisation som fungerar. Och i dag är vi inte där som förening, menar Åström, som däremot är tydlig med att damlaget inte riskeras att läggas ner:
– Vi har fått många frågor kring det. Men det finns inga planer alls på det, utan vi vill finnas till för elitsatsande tjejer. Så det kommer vi satsa på in i det sista.
Erik Brännström fyller i:
– Det vi verkligen vill göra är att satsa ännu hårdare på våra lokala tjejer. Det är de som på sikt ska bära vår elitsatsning.
Hur pass allvarlig är den ekonomiska situationen just nu?
– Vi har inte fått klarhet på alla siffror. Men främst är det resekostnaderna som skenat rejält. Exakt hur mycket dyrare den posten blivit vet vi inte exakt, men det rör sig om en fördyring på minst 500 000 kronor.
Morön menar att coronapandemin är en del av förklaringen till att kostnaderna skenat med åtminstone en halv miljon.
Däremot var pandemin, och de dyrare resorna som följd, redan närvarande när säsongen startade i våras.
– Jag tror att vi förra året till viss del räddades av att F19 och herrarnas division III blev halvserier. Men känslan är att vi inte borde ha blivit överraskade av årets siffror. Men nu har vi tyvärr blivit det och behöver snabbt göra en utredning och ta fram en plan framåt för att inte hamna här igen, säger Åström.
Vad innebär den akuta likviditetsbristen mer konkret?
– Att vi har större kostnader än intäkter. Och den likvida situationen är allvarlig, det går inte att dribbla bort. Så vi behöver se över allt, från tejpinköp till resor och lägenheter, säger Erik Brännström.
Hur ser åtgärdsplanen ut?
– Eftersom vi nyligt fått allt detta i våra knän så jobbar vi så hårt vi kan framåt, där vi även tagit in extern hjälp. Vårt mål är att gå igenom allt och få rätsida på problemen som finns, säger Åström.
I utskicket är Morön tydliga med att man från och med nu ska vara transparenta, samt att man kommer att kalla till ett extra årsmöte framöver.
– Allt som Simon och jag vet ska alla få veta. Det ska inte finnas hemligheter eller att man försöker mörka saker på något sätt, menar Brännström.
– Som det varit de senaste åren, att ungdomslag, föräldrar och barn – ja, alla möjliga – har gått och varit irriterade och funderat över: "Vad är det som händer i Morön egentligen?". Och att: "Alla pengar går bara till damlaget". Så ska det inte få vara, och det är något som gjort mig ledsen. Vi vill ju vara en välmående förening där allt ska flyta och där alla medlemmar ska känna en glädje och stolthet att vara i Morön. Och det är dit vi vill komma och därför vi gör dessa kraftiga åtgärder nu, säger Åström.