Guide: Allt inför Nations League-avgörandet

Krisande giganter, uppmärksammad bojkott och blågula ödesmatcher. Här är allt du behöver veta inför Nations League-avgörandet.

Kylian Mbappes Frankrike är illa ute i Nations Leagues A-division. Arkivbild.

Kylian Mbappes Frankrike är illa ute i Nations Leagues A-division. Arkivbild.

Foto: Marko Djurica/AP/TT

Fotboll2022-09-20 15:56

+ Sista samlingen inför VM

För första gången avgörs herrarnas fotbolls-VM mitt i vintern, något som påverkar inte minst klubblagen runtom i världen då ligorna pausas i närmare två månader.

Men även landslagen ställs inför nya utmaningar då tiden är knapp att förbereda sig inför mästerskapet i Qatar 20 november–18 december. Eftersom ligorna håller i gång ända fram till veckan före premiärmatchen i Al Khor blir den stundande Nations League-samlingen den enda riktiga möjligheten för de VM-klara lagen att spela ihop sig inför vinterns fotbollsmästerskap.

+ Stornationer i gungning

Flera stornationer har satt sig i en svår sits i Nations League. Framför allt gäller det England – VM-fyra 2018 och vice Europamästare – samt regerande världsmästaren Frankrike, som ligger sist i sina respektive grupper i A-divisionen. För att undvika nedflyttning krävs sannolikt att båda giganterna till att börja med vinner sina matcher mot Italien respektive Österrike den här veckan. Frankrike är regerande Nations League-mästare.

+ Sverige spelar för att hänga kvar

Trots att Sverige inte kvalat in till VM står mycket på spel i Nations League-avslutningen. Efter den tunga junisamlingen, där det blev tre förluster på fyra matcher, är Sverige i stort behov av poäng i mötena med Serbien (borta, lördag) och Slovenien (hemma, nästa tisdag) för att det inte ska bli spel i C-divisionen framöver.

Blågult är inför avgörandet näst sist i gruppen, blott en poäng före Slovenien, som möter ettan Norge på lördag.

+ EM-kvalresan påverkas

En direkt konsekvens av resultaten i Nations League blir Sveriges rankningspoäng, som i sin tur avgör i vilken seedningspott herrlandslaget hamnar när EM-kvalet ska lottas nästa månad.

En högre seedning innebär att Blågults chanser att få en lättare resa mot EM i Tyskland 2024 ökar.

I vilken seedningspott Sverige hamnar är i nuläget oklart. Utöver de egna resultaten i Nations League kan andra faktorer påverka, såsom eventuellt strukna resultat mot gruppfyrorna i och med Rysslands avstängning från internationella matcher.

+ Då avgörs slutspelet

För de fyra gruppsegrarna i A-divisionen väntar ett slutspel där ett mästarlag ska koras. Allt detta avgörs nästa sommar. Semifinalerna spelas den 14 och 15 juni och bronsmatchen samt finalen den 18 juni. I januari kommer Europeiska fotbollsförbundet, Uefa, att utse slutspelets arrangörsland.

+ Stjärnans bildbråk

Storstjärnan Kylian Mbappé har varit i fortsatt konflikt med det franska fotbollsförbundet (FFF) gällande bildrättigheter. Anfallaren stod över ett marknadsföringsevent i mars och vägrade nu att ställa upp på tisdagens fotografering med en av det franska landslagets sponsorer om inte bildrättighetsavtalet, som gällt sedan 2010, görs om.

Paris Saint-Germain-spelaren anser att avtalet, som enligt AP kräver att alla spelare ställer upp på olika tillställningar med landslagets sponsorer och i utbyte får motsvarande 270 000 kronor för varje spelad landskamp, är orättvist då bilder på de mer högprofilerade spelarna används mer än andras.

På måndagen meddelade FFF att avtalet ska revideras "så snart som möjligt".

+ Ukraina jagar uppflyttning

Trots det pågående kriget på hemmaplan fortsätter det ukrainska landslaget, som det senaste halvåret haft sin bas i Polen, nå framgångar på fotbollsplanen.

Besvikelsen efter förlusten mot Wales i VM-playoffinalen i juni lades snabbt åt sidan. Samma månad tog Ukraina sju av nio poäng i Nations League och toppar sin grupp i B-divisionen inför de avslutande tre matcherna.

På onsdagen väntar en tidig gruppfinal mot tvåan Skottland, som ligger en poäng bakom i tabellen, i Glasgow. Ukraina möter därefter Armenien på bortaplan på lördag och avslutar sedan med att ta emot Skottland "hemma" i Krakow den 27 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!