Gåfotbollen tar fart i inlandet

Nu har gåfotbollen också kommit till Malå. Nyligen var det premiär för detta i sporthallen där Fotbollförbundets instruktör Rolf Rundström vägledde ett 20-tal seniorer i regelverket.

"Det här är faktiskt den snabbast växande sporten inom Riksidrottsförbundet", konstaterar Rolf Rundström.

"Det här är faktiskt den snabbast växande sporten inom Riksidrottsförbundet", konstaterar Rolf Rundström.

Foto: Lars Westerlund

Fotboll2023-03-09 09:00

– Det här är faktiskt den snabbast växande sporten inom Riksidrottsförbundet, konstaterar Rolf Rundström.

Efter en timmes teori var seniorerna redo att testa sporten på riktigt. 

– Bara fem av dem hade spelat fotboll tidigare så för de flesta var det här något helt nytt, berättar Rolf.

undefined
Rolf Rundström berättar om reglerna i gåfotboll för Malåseniorerna.

En av nybörjarna inom fotbollsvärlden är Agneta Hellsten.

– Det var jätteroligt. När vi fick lära oss reglerna kändes det lite omständligt, men det var inte så svårt. Jag blev mycket engagerad och svårast var det att inte springa, berättar hon för Norran.

undefined
Siv Nilsson var en av de fem som tidigare spelat fotboll.

Bakom satsningen i Malå stod Malå IF och Seniorerna SPF Malåbygden. Rolf Rundström arbetar i ett projekt som Svenska Fotbollförbundet står bakom. De erbjuder alla föreningar i Sverige kostnadsfri uppstartshjälp i gåfotboll. Rolf är en av 17 gåfotbollsambassadörer i landet som kan hjälpa föreningar med att hålla den första träningen i gåfotboll samt erbjuda besök hos styrelser som önskar stöttning i processen att starta upp gåfotboll i föreningen. Han har då hand om föreningarna i norra Västerbotten.

undefined
Agneta Hellsten och Monica Andersson i kamp om bollen.

Rolf konstaterar att det här är en sport som passar för alla. Det är nämligen inte tillåtet att tackla och om någon råkar springa går bollen över till det andra laget.  

– Det är faktiskt jobbigare än man kan tro och en mycket bra motionsform som dessutom skapar social gemenskap, säger Rolf.

undefined
I en färsk studie som Inger Eliasson, docent i pedagogik vid Umeå universitet, gjort kring gåfotboll konstaterar hon att äldre gåfotbollsspelare är mycket positiva till den nyetablerade verksamheten.

Han konstaterar också att det inte bara är äldre som spelar gåfotboll. Sporten har ingen åldersgräns och kan därför anpassas till personer i alla åldrar.

– På Sörböle i Skellefteå finns det till exempel ett gäng 40-50 åringar som spelar regelbundet, berättar Rolf.

Han har genomfört några utbildningar i Skellefteå och den 16 mars är det dags för en sådan i Norsjö.

undefined
Birgitta Renström går på offensiven. I bakgrunden Rolf Rundström.

I en färsk studie som Inger Eliasson, docent i pedagogik vid Umeå universitet, gjort kring gåfotboll konstaterar hon att äldre gåfotbollsspelare är mycket positiva till den nyetablerade verksamheten. Hon har sett att deltagandet ger långt mycket mer än bara fysisk träning. Spelarna upplever, precis som Rolf Rundström sett, en stärkt social gemenskap, minskad ensamhet, en känsla av inkludering i föreningslivet, och meningsskapande som leder till lycka. Föreningsrepresentanter har också en positiv inställning till gåfotbollen som de menar leder till ett ömsesidigt utbyte av världen mellan de äldre och föreningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!