Förra FF-tränaren trivs i klassiska klubben: ”Lärorikt”

Johan Karlsson valde att lämna Skellefteå FF inför årets säsong. Han flyttade ned till Växjö för att träna Östers P19-lag i allsvenskan. Det har varit en händelserik vårsäsong för Karlsson. ”Det har varit väldigt lärorik första tid”, säger Karlsson.

Johan Karlsson tränar numera Östers P19-lag och har haft en lärorik första tid i klubben.

Johan Karlsson tränar numera Östers P19-lag och har haft en lärorik första tid i klubben.

Foto: Adam Savonen

Fotboll2024-07-05 09:00

27-åringen är för tillfället hemma i Skellefteå. Han ska träffa familj, vänner och spendera tid hos flickvännen. Efter förra säsongen stod Karlsson inför valet att fortsätta i FF eller testa något nytt.

Valt föll på det klassiska Växjölaget Öster, som erbjöd den talangfulla tränaren uppdraget att utveckla deras P19-lag. En lång flytt och en helt ny miljö för Karlsson, som ändå ser likheter med Skellefteå.

– Själva stan är inte helt olik Skellefteå. Det spelar inte så stor roll hur staden är. Majoriteten av tiden är jag på jobbet och av stan ser jag mest vägen till och från jobbet.

Den långa flytten har förstås haft sina utmaningar.

– Det var lite utanför komfortzonen i början, men det har gått fort att börja trivas. Det är kul att vara hemma och hälsa på nära och kära, men jag har det bra i Växjö.

Vad är största skillnaden att vara i Öster?

– Det är en annan sorts kravbild än vad jag har varit van här uppe. Nu får man se på när håll vad en hög kravbild innebär. A-laget ska upp i allsvenskan och både mitt lag, P17 och P16 har krav på sig att hålla sig kvar i sina serier. Det är något som känns nytt och inte riktigt går att jämföra med hur det var i FF.

Öster har en stark kultur och klubbens berättelse är lång och innehåller många framgångar och profiler.

– Det finns en stark fotbollshistoria och det präglar klubben väldigt mycket. Det sitter ju många tavlor över SM-gulden och guldet i svenska cupen. Framgångarna och historien är närvarande och på matcherna. Det är stimulerande på många sätt.

Karlssons lag ligger åtta i P19-allsvenskan, där landets bästa lag i åldersklassen spelar. Konkurrensen och bredden skiljer sig också rejält mot vad han är vad vid hemifrån.

– Bara i Växjö finns det fyra P19-lag, medan i hela Västerbotten finns två lag. Det är stor skillnad.

Hur följer du ditt gamla lag?

– Jag ser varje match med FF och krockar det, ser jag matchen efteråt. De har gjort en bra säsong, men lite frustrerande att de har tappat poäng mot Lucksta och Frösön. Jag känner igen det där och lider med laget, men i övrigt tycker jag att de ser bra ut. 

FAKTA

Johan Karlsson

Född: 1997

Yrke: Fotbollstränare

Klubb: Östers IF (P19)

Aktuell: Var yngsta tränaren i division II under sin tid i Skellefteå FF. Är hemma i stan på en snabbvisit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!