"Foppa" hälsade på TUSS: "Kan inte passa bättre"

I juli stod det klart att Sunnanås TUSS-projekt prisades för sina insatser. Under torsdagen fick därför verksamheten besök av Peter Forsberg.

En härlig stämning rådde på träningen, när TUSS-gruppen i Jörn gästades av Peter "Foppa" Forsberg.

En härlig stämning rådde på träningen, när TUSS-gruppen i Jörn gästades av Peter "Foppa" Forsberg.

Foto: Johanna Salo

Fotboll2020-08-28 09:52

Fotbollsplanen i Jörn brukar under torsdagseftermiddagarna fyllas med spelglada barn och ungdomar. Men just den här torsdagen gästades också gruppen av kamera-team, journalister och Peter "Foppa" Forsberg.

– Det är kul att vara här, jag har ingenting att klaga på, säger Forsberg med ett litet skratt.

För lite mer än en månad sedan TUSS-projektet utsågs till en av fyra finalister i ATG:s Drömdfonden. Det innebär ett stipendium på 50 000 kronor som delades ut i samband med besöket. Men projektet har också chansen till ytterligare 100 000 när finalen avgörs genom allmänhetens röster. Att Sunnanås projekt blivit utvalt tycker Peter Forsberg är mitt i prick.

– Det är ett jättebra projekt, och ATG:s Drömfond vill motverka utanförskap och ohälsa genom idrott så det kan ju inte passa bättre, säger han.

Peter Forsberg tycker att verksamheten i Jörn visar på vad idrottsrörelsen är kapabel till.

– Jag tycker det är väldigt underskattat vad man kan göra med idrott. Alla tycker det är jätteroligt att komma hit, träffa andra barn från olika kulturer och ha roligt tillsammans. Bara att få komma hit och se den här glädjen, det tycker jag är fantastiskt kul, berättar Forsberg.

Forsberg menar att det var kul att delta, men erkänner att det är klurigt att skjuta undan tävlingsinstinkten.

– Jag har svårt att vara på en fotbollsplan utan att tänka att jag ska vinna. Men en dag som den här får man verkligen försöka peta in det i bakhuvudet och tänka så mycket på att man ska göra mål.

Forsbergs besök var omtyckt, men det visade sig tidigt att barnen själva inte hade koll på vem "Foppa" är.

– Tjejerna hade inte själv koll på vem han är när vi sa det för två veckor sedan. Men vi försökte berätta att han är en stor idrottsprofil och hockeyproffs, säger projektsamordnaren för TUSS, Linnea Nilsson-Waara, med ett leende.

Grunden för besöket, finalplatsen, är något som Nilsson-Waara glädjs mycket åt.

– Det känns som en stor ära att få vara en av de här finalisterna. Det känns kul att få vara utvald och att de tycker att vi gör något bra, säger hon.

Projektet TUSS påbörjades för att nå ut till flickor som inte naturligt skulle söka sig till föreningslivet. Efter det har verksamheten expanderats och har i dagsläget tre grupper, två i Skellefteå och en i Jörn. Och att projektet är uttagna till finalen tror Nilsson-Waara beror på just försöken att nå alla.

– Enligt forskning är det så att barn och unga rör på sig mindre och mindre, så då tror jag att det är viktigt med den här typen av engagemang och försöker få in barn och unga i idrott. Det ska inte heller spela någon roll var man kommer från, vilka förkunskaper man har eller vilka socioekonomiska förutsättningar man har. Alla ska kunna delta på sina villkor.

Det stipendium som redan delats ut, men också de som projektet kan fortsätta vinna, kommer bli ett välkommet tillskott som kan utveckla verksamheten ännu mer.

– Det vi vet är att den här typen av verksamhet kräver en hel del samordning, så pengarna kommer framför allt gå till en person som kan samordna verksamheten vi har. Om vi vinner finalen skulle det betyda oerhört mycket och det skulle också innebära att vi kan ha mer resurser för att utveckla våra verksamheter.

Och Forsberg tycker att pengarna har kommit till rätta.

– Det har dem, det kan man inte sticka under stolen med. När man ser glädjen här känns det bra.

TUSS-projektet

TUSS-projektet drivs av Sunnanå SK och startades 2016. Från början bedrevs arbetet ideellt. Projektet vill få fler unga tjejer att idrotta och ansluta till föreningslivet, trots att de själva inte skulle söka sig ditåt. Projektet har i nuläget tre grupper, två i Skellefteå och en i Jörn.

Projektet är uttaget till final i ATG:s Drömfonden. Därmed tilldelas verksamheten ett stipendium på 50 000 kronor och har möjlighet att vinna ytterligare 100 000 kronor i finalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!