Ett glädjebesked – men det här är bara början

Att Sunnanå SK tar klivet upp i elitettan till kommande säsong kommer att skapa många möjligheter för föreningar, lag och spelare i den lokala dam- och flickfotbollen – men även utmaningar kommer att testa SSK. Nyckeln till framgång? Samarbete.

Sunnanå SK:s uppflyttning till elitettan innebär stora möjligheter – men också stora utmaningar, skriver Norrans Erik Grahn Lundgren.

Sunnanå SK:s uppflyttning till elitettan innebär stora möjligheter – men också stora utmaningar, skriver Norrans Erik Grahn Lundgren.

Foto: Johanna Salo

Fotboll2023-10-20 10:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Historiskt har Skellefteå varit en konstant på damsidan i den svenska elitfotbollen och när väl SSK föll ur både damallsvenskan och elitettan var Morön BK redo att, om än tillfälligt, axla manteln. Framgångarna fortsatte och unga fotbollsspelare i stan fick både drömmar och förebilder igen.

Att både SSK och MBK i modern tid har fallerat i sina ambitioner att spela fotboll på elitnivå är inget att hymla om; men nu handlar det istället om att ta lärdom av gamla tillkortakommanden – och nyttja den enorma bredd och spets som båda numera finns i Skelleftefotbollen.

När SSK nu tog steget upp i elitettan var det, precis som när Morön BK gjorde samma sak hösten 2018, med en kraftig lokal prägel på laget. Nykomlingen Morön kryddade sedan spelartruppen med utländsk spets, medan SSK nu har möjligheten att stärka truppen med tilltänkta stjärnspelare från Skellefteå.

Talangfulla spelare födda tidigt på 2000-talet förädlades i Morön och tog sedermera nästa steg vidare ut – och upp – i elitfotbollen. Många av dessa spelare kan nu istället komma att bli stöttepelare i ett SSK som borde satsa högre än att bara klara nytt kontrakt i elitettan.

Spelar SSK korten rätt finns alla möjligheter om att på ett par år tillhöra toppen av elitettan, och på sikt slåss om uppflyttning till damallsvenskan.

Men då krävs en sak (vid sidan av en fungerade ekonomi, något som fällt både SSK och MBK tidigare): Samarbete.

Samarbete mellan klubbarna i stan.

Samarbete, och dialog, med tidigare spelare i Morön BK som nu spelar på elitnivå.

Att lyckas locka hem spelare som Ellen Schampi eller Wilma Stenman innebär inte bara sportslig förstärkning – det skapar också en förutsättning att bibehålla en satsning över tid när man rekryterar spelare och människor som trivs och vill vara i Skellefteå.

Till skillnad från när Morön BK tog steget upp i elitettan för fem år sedan finns det nu utflyttade Skelleftetjejer utspridda över hela fotbolls-Sverige och att få hem någon av dessa har tidigare varit mer eller mindre omöjligt. När SSK nu kan locka med elitettan är sannolikheten betydligt större – och lyckas laget ta sig upp, eller åtminstone spelmässigt närma sig damallsvenskan, finns snart inget skäl för dessa spelare att överhuvudtaget lämna Skellefteå.

Och vi ska inte heller glömma bort de lokala spelare som nu finns och spelar i Skellefteå. Kullen med spelare födda på början av 00-talet var stark – men tonåringarna som i dag spelar sin fotboll i bland annat Sunnanå SK, Skellefteå FF, Morön BK och Skellefteå FC håller även de redan hög klass – vissa med en skyhög potential.

Att få in dem i verksamheten redan nu, till det nystartade F19-laget, eller framöver till A-laget blir ytterligare en nyckelfaktor.

Både kvaliteten och kvantiteten finns nämligen i stan, men då krävs det att klubbarna samarbetar.

För spelarnas och Skelleftefotbollens bästa.