Från puck – till fotboll: ”Något måste jag ju hålla på med”

För några månader sedan avslutade hon karriären som hockeyspelare. Nu har Amanda Brännström hittat ett nytt lag – i en ny sport. ”Något måste jag ju hålla på med”, säger hon och skrattar.

Efter avancemanget till SDHL avslutade Amanda Brännström hockeykarriären. Nu har hon sadlat om till gräsunderlag.

Efter avancemanget till SDHL avslutade Amanda Brännström hockeykarriären. Nu har hon sadlat om till gräsunderlag.

Foto: Johanna Salo

Fotboll2024-06-12 08:00

Hon kom till Skellefteå AIK 2020, lade beslag som mästare i Kattas trophy tre år i rad, och i våras var hon med och spelade upp laget till SDHL.

Men Amanda Brännström följer själv inte med upp i seriesystemet. Den 23-åriga backen från Hemmingsmark tackades av av Skellefteå AIK efter säsongen, då hon valt att avsluta karriären.

– Dels har mitt mål alltid varit att vi skulle ta oss upp. Där tog min dröm slut. Sedan ville jag göra annat, jag kände mig klar med hockeyn. Det är ju sorgligt att lämna laget och hela den biten, men nu när man ser vad de gör på sommarträningen känns det väldigt bra, säger hon och skrattar.

undefined
Amanda Brännström lade hockeykarriären på hyllan efter SDHL-avancemanget i våras.

Men det tog inte lång tid förrän Brännström hittade ett nytt lag.

– Något måste jag ju hålla på med, man får ju kryp i kroppen annars, säger hon skrattande och fortsätter:

– Man fick lite abstinens.

Den här gången spelar hon dock utan puck och klubba. I stället har hon tagit plats i division III-fotbollen tillsammans med serieledande Medle.

– Jag har alltid tänkt att jag skulle spela fotboll sedan, det gjorde jag tidigare också. När jag flyttade hit 2020 var jag tvungen att sluta, men jag har saknat det lite.

undefined
”Jag har alltid tänkt att jag skulle spela fotboll sedan, det gjorde jag tidigare också”, säger Amanda Brännström.

Är bollkontrollen lika bra som puckkontrollen?

– Den är riktigt knackig nu. Första träningen, tvåmeterpassen – de satt inte, kan jag säga. Men det går åt rätt håll, så det ordnar nog upp sig.

Var det självklart att det skulle bli Medle?

– Det var det väl inte. Men Ronja (Danielsson) kände några som spelar här, så hon sa att ”ska vi inte spela fotboll”. Då blev det så.

Än så länge har det blivit tre matcher för Brännström – som också erkänner att hon hunnit med ungefär lika många träningar.

– Det är en bra ratio, säger hon med ett skratt.

Även under tisdagskvällen blev det en seger, den sjätte i raden mot toppkonkurrenten Rönnskär. Men det var obehagliga scener som utspelade sig mot slutet av matchen.

undefined
I andra halvleken krockade Amanda Brännström med Rönnskärs Cassandre Lonz, som tvingades avbryta matchen med yrsel.

I en situation sprang Brännström efter en lös boll och krockade med Rönnskärs lagkapten Cassandre Lonz. Brännström föll och rullade ett varv innan hon ställde sig upp, medan Lonz satte sig på knä och var märkbart påverkad.

– Jag hoppar efter bollen och jag ser att hon är där, men vi krockar liksom snett i varandra. Det var obehagligt, konstaterar Medlespelaren.

Lonz provade att spela vidare, men tvingades avbryta matchen med yrsel.

– Det är inte kul, säger Brännström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!