Skellefteå kommun planerar inget elitstöd

Stödet gentemot elitsatsande föreningar har sett olika ut i Skellefteå och Umeå kommun. Men det beror på hur organisationen ser ut, menar Joakim Wallström (V). "Vi måste se till så mångas bästa som möjligt", säger han.

Bland annat Morön och Sunnanå hade kunnat söka en sådan extra elitsponsring som Umeå kommun lagt fram. "Men vi är väldigt tacksamma för att kommunen går in och stöttar", säger Ola Lindberg.

Bland annat Morön och Sunnanå hade kunnat söka en sådan extra elitsponsring som Umeå kommun lagt fram. "Men vi är väldigt tacksamma för att kommunen går in och stöttar", säger Ola Lindberg.

Foto: Fotomontage

Föreningsliv2020-12-18 19:45

Under torsdagen klubbades igenom att det kommer ett extrastöd till Skellefteå kommuns föreningar. Spannet på det extra stödet går från 500 kronor till 65 000 kronor, och baseras på medlemsantal.

I Umeå kommun har de gått en annan väg. Där har kommunen satsat fem miljoner extra på elitsponsring för 2020, varav en miljon är öronmärkt för kvinnlig elitsatsning.

– Det kommer göra stor skillnad för dem, säger Ola Lindberg, sportchef för Moröns damlag.

– Det hade varit trevligt att få någon liknande satsning. Det hade betytt mycket. Det är kostsamt att spela på den nivå vi är nu, och alla pengar vi får in gör skillnad, fortsätter han.

För att få en elitsponsring, som Umeå kommun förklarar det, krävs för en lagidrott att den spelar i högsta serien eller hockeyallsvenskan, superettan eller elitettan. Det kommer även gå att söka för individuella utövare, där det kan finnas andra kriterier.

Joakim Wallström (V), ordförande för Fritidsnämnden i Skellefteå kommun, menar att den sortens elitstöd inte är aktuellt i Skellefteå.

– Skellefteå kommun är organiserat så att alla föreningar hör till fritidsnämnden. En del andra kommuner har lyft ut elitsatsande föreningar på någon annans ansvar. Men i Skellefteå kommun hör de till fritid precis som vilken annan förening som helst. Då måste vi se till så mångas bästa som möjligt, säger Wallström.

Wallström påpekar också att fritidsnämnden har försökt hjälpa på andra sätt. Ett exempel är det stöd som klubbades under torsdagen, ett annat att lag i förbundsserier har fått betala 25 procent av den normala matchtaxan.

– Matchtaxan är uträknad på att matcherna ska kunna ta in publik. Men eftersom att lagen inte har kunnat ta in publik så kändes det inte rätt att ta full taxa. Därför har de (föreningarna) betalat 25 procent av fullt pris. Det har ju blivit en bra sponsring till de som bedriver elitverksamhet, säger Wallström.

Ola Lindberg förklarar att det stödet också har gett mycket.

– Det är jättebra det stöd vi har fått. Det är inte så att vi är bittra. Vi tar för givet att kommunen gör allt de kan göra och vi är tacksamma för de resurser vi har fått, säger han och avslutar sedan:

– Det hade varit jätteroligt med ett liknande stöd som i Umeå, men vi är väldigt tacksamma för att kommunen går in och stöttar på det här sättet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!