Den 1 juni togs lättnader av coronarestriktionerna i kraft. Bland annat tillåts mer publik på läktarna under sportarrangemang, och tävlingar utomhus, exempelvis cykling, får ha 150 deltagare.
Men andra delar av lättnaderna har tolkats på olika sätt.
Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att personer födda 2001 och tidigare som tränar i grupp ska "när det är möjligt genomföra aktiviteten utomhus". Till Innebandymagazinet har även både Riksidrottsförbundet och Folkhälsomyndigheten bekräftat att det är tillåtet att träna inomhus i alla åldrar om träningen kan genomföras på ett smittsäkert sätt. Samtidigt påtalas att det kan finnas lokala avvikelser på grund av regionala restriktioner.
I Skellefteå kommun är idrottshallarna fortsatt enbart öppna för träningar för barn och unga födda 2002 och senare. Det reagerade Anders Svanborg, ordförande för Kågedalens AIF, på.
– Jag blir så förvånad över att vi har grannkommuner som har börjat öppna upp, men att det inte görs det här, säger han och fortsätter:
– Jag får det inte riktigt att gå ihop. Jag tycker att det är tydligt att i de fall man kan driva verksamhet utomhus så ska man göra det, men att det är tillåtet att vara inomhus när det behövs.
I Luleå kommun håller kommunens inomhusanläggningar fortsatt stängt för annan verksamhet än för barn och ungdomar. De hänvisar till den höga smittspridningen i Norrbotten. Men i Umeå kommun, och även Örnsköldsviks kommun, tillåts alla åldrar att boka tider i kommunens lokaler.
I Skellefteå har personer som är födda före år 2002 och inte är elitaktiva har inte fått träna inomhus sedan i november.
– Jag kan bara tala utifrån min egen förening, men vi har varit duktiga på att följa alla restriktioner i vinter. Det har varit en otrolig initiativrikedom från ledarna och de aktiva har varit väldigt uthålliga, men det känns lite som ett hån mot allt det jobbet. Nu när förutsättningarna ges får vi ändå inte kliva in i hallarna, säger Svanborg och lägger till:
– Jag lider otroligt mycket med de ungdomarna som ni inte har fått hålla på med det som de tycker är bland det roligaste.
Att det skiljer sig på besluten mellan kommunerna beror på olika tolkningar, menar Ingrid Thylin, förvaltningschef på kultur- och fritidskontoret i Skellefteå kommun.
– Det där är ju en tolkningsfråga. Om man läser på Folkhälsomyndighetens hemsida står det tydligt att när man går in i nivå två av lättnaderna släpper man alla de restriktioner som gällt kultur och fritid. Men som det ser ut nu tycker vi att det finns en otydlighet i vad som gäller. Under hela pandemin har Skellefteå kommun haft en löpande dialog med det regionala smittskydddet, och så fort vi har upplevt någon form av otydlighet har vi kontaktat dem. Där säger Stephan Stenmark tydligt att det inte är någon skillnad från tidigare, utan fortsatt gäller det att man vill att äldre ska träna utomhus, säger hon och fortsätter:
– Då är det så att kommuner har tolkat det olika. För vår del stödjer vi oss helt och håller på vad vårt regionala smittskydd säger. Det känns som det enda rätta i det här läget.
Umeå kommun har valt att öppna upp sina idrottsanläggningar för alla åldrar, och det är ju också Västerbotten. Vad tänker du om att det är olika beslut i samma region?
– Jag kan inte svara för hur man har resonerat i Umeå. Däremot tycker jag att det är olyckligt att det blir olika, oavsett om det är Umeå eller någon annan närliggande kommun. Det har varit problem under hela pandemin att när det inte finns ett tydligt ja eller nej så har det tolkats olika i olika kommuner.
Samtidigt förstår Thylin att det finns en frustration och undran bland utövare.
– Jag förstår att man längtar efter att komma in och träna, speciellt de idrotter som har svårt att träna utomhus. Nu är det förhoppningsvis inte så många veckor kvar till att lättnaderna kan nå nivå två, regeringen har ju flaggat för att det kan ske i början på juli, säger hon och avslutar:
– I kommunen försöker vi nu planera framåt för när och hur vi kan börja öppna upp. Vi ska göra vårt allra bästa för att kunna genomföra de här stegen allt eftersom. Vårt uppdrag är att skapa tillgänglighet till detta, men vi måste kunna göra det på ett smittsäkert och logistisk möjligt sätt.