VM-brons – i första landslagsuppdraget

För första gången drog hon på sig landslagströjan för att representera Sverige.
Då klev Hedvig Malm fram – trots sjukdomskaos.
– Det är helt sjukt, jag trodde inte att det skulle vara möjligt, säger hon.

Hedvig Malm, till höger, här med lagkamraterna Emelie Karlsson och Linnea Åkesson, tog brons i lag-VM.

Hedvig Malm, till höger, här med lagkamraterna Emelie Karlsson och Linnea Åkesson, tog brons i lag-VM.

Foto: Privat

Enduro2024-10-21 15:00

Efter sommarens SM-guld skulle Hedvig Malm för första gången klä sig i landslagsdräkten och köra för Sveriges räkning. Förväntningarna inför var inte särskilt höga – men när Six days, som lag-VM också heter, gick i mål i helgen var det med en bronsmedalj runt halsen.

–Det är helt sjukt. När jag kollade på startlistan trodde jag inte att det skulle vara möjligt, men vi var ett väldigt jämnt lag i veckan och jag tror att det var räddningen. Sedan hade jag ju en jättebra vecka individuellt, mycket bättre än jag hade förväntat mig, berättar Hedvig Malm efter att ha landat på svensk mark igen.

Som namnet antyder spänner loppet över sex dagar, med start förra måndagen. Redan då klättrade Malm upp på en niondeplats och fortsatte sedan leverera.

Två tyngre dagar mitt i veckan kom, men efter en snygg avslutning på en åttondeplats kunde hon individuellt sätta sig på en elfteplats totalt.

– När jag läste listan innan tänkte jag att topp 15, då skulle jag vara nöjd. Det är ju så många tjejer som är väldigt väldigt bra, och Linnea (Åkesson) och Emelie (Karlsson) är också väldigt snabba. Det blir ju också lite internt att man vill vara först. 

undefined
”Jag trodde inte det skulle vara möjligt”, säger Hedvig Malm, som individuellt också tog en 11:e plats totalt.

Vad hade du för förväntningar när du åkte ned till Spanien?

– Jag hade egentligen inte så mycket förväntningar resultatmässigt, det var mest mycket nerver. Jag ville ta mig i mål och göra mig ett rättvist resultat, för laget också. Det är ju annorlunda att köra sex dagar i rad och sköta all skruvning själv, det är inte så vanligt.

Men det var inte allt som påverkade. Förutom påfrestningen att sköta hela maskineriet själv och köra sex dagar i rad drabbades det svenska laget av sjukdom.

– Vi vet inte om det var matförgiftning, men något dåligt har vi fått i oss så vi hade svårt att behålla mat. Jag har varit piggast i laget känns det som, jag klarade mig riktigt bra. Det var bara sista dagen som jag mådde dåligt. De andra har varit så starka och bitit ihop och köttat igenom, trots att de kanske inte mått så bra.

undefined
Tidigare i somras tog Hedvig Malm SM-guld individuellt. Nu kan hon titulera sig VM-bronsmedaljör efter lag-VM.

När Hedvig Malm flyttade hem till Norsjö och inledde säsongen fanns ett tydligt mål – att hitta tillbaka till gnistan för enduro.

Tycker du att du har gjort det?

– Verkligen, i år har det bara varit roligt att åka motorcykel och roligt att tävla igen. Då har ju resultaten kommit också, säger hon och skrattar.

Men ännu är säsongen inte slut, för i helgen väntar tävling på Gotland.

– Det blir en viktig tävling, kul att få göra den också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!