En viktig roll för Mattias

Efter seger i First League i finska Vasa för två år sen är det nu tuffast möjliga motstånd när friidrottslandslaget i helgen möter elva av Europas bästa nationer i Super League i Bydgoszcz, Polen. "Vi kan slåss om en sjunde plats", säger Skellefteås representant Mattias Lindberg.

10 augusti 2019 07:14

I år är det dessutom extra tufft läge då tävlingen bantas ned till åtta lag. Vilket betyder att fem lag kommer att åka ur.

– Det är extremt tufft. Men vi har gått igenom resultaten och om vi håller våra placering i årsbästalistan och de andra också gör det så kan vi slåss om en sjunde plats, säger Lindberg som i år har kastat 70,50 i slägga.

Det blir tufft motstånd då han är 68:a på årsbästalistan i Europa. Nio av deltagarna från de övriga länderna har bättre årsbästa än Lindberg. Det är bara Schweiz och Tjeckiens som har sämre.

– Det är två lag som jag borde ha efter mig. Men mycket kan hända när det är bara tre försök. Får man på ett bra kast och något lag kanske gör bort sig så går det hugga någon till. Det är planen i alla fall.

Han har representerat Sverige i Finnkampen tidigare.

Hur är det att dra på sig den svenska landslagsdräkten igen?

– Det blir något helt nytt när det är större och fler länder med. Sedan får vi se hur det var när det är över - men det blir spännande.

Sverige kommer med ett namnstarkt lag men saknar tre viktiga pjäser. Det har blivit tre tunga återbud, då varken stavkungen Mondo Duplantis (sliten), längdsensationen Tilde Johansson (förkyld) eller längdettan Thobias Montler (inte tillbaka efter skada) är med.

– De tre är borta annars är hela eliten på plats så jag tror verkligen att vi kan slåss om den där sjundeplatsen.

Han, precis som alla andra, har en viktig roll.

– Alla poäng är viktiga att ta. Det blir lite speciellt beroende på vilka man kan slå. Tävlar vi mot att bli bättre än till exempel Tjeckien så kan det vara viktigt även om man slåss om en tionde plats mot Tjeckien i just den grenen.

Slägga är dessutom stort i Polen. Polackerna Wojciech Nowicki (81.74) och Paweł Fajdek (80.88) är etta och tvåa i världen i år.

– I vanliga fall brukar vi kasta efter eller före tävlingen. Men nu är den mitt i så det blir extra kul att vara i fokus.

På lördag är det dags.

– 16:53 drar det igång. Exakt, säger han med ett skratt.

"Det blir något helt nytt när det är större och fler länder med."

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Ekström

Ämnen du kan följa