Ebba gjorde succé på SM - men visste du att hon har rötterna i Jörn?

De stora framgångarna uteblev för de längdskidåkarna från den norra länsdelen på SM-veckan i Piteå. Men misströsta inte, du Norran-läsare. För vi har nämligen Ebba Andersson.

2 februari 2016 10:51

Ja, nu låter det kanske konstigt att vi ska fira att skidjunioren Ebba Andersson från Sollefteå, som en lokal framgångssaga.

Och nej, vi har inte tagit fel på Skellefteå och Sollefteå. Det är bättre än så.

För när Ebba Andersson tog ett silver på distansen och brons på skiathlonen, då var det en bit av Jörn av som klev upp på prispallen bredvid SM-suveränen Charlotte Kalla.

Hennes morföräldrar kommer nämligen från Jörnsbygden. Morfar Bertil Lundmark är född och uppväxt på gården Ålyckan några kilometer norr om Ullbergsträsk, mormor Lillian från Stensträsk, som ligger mellan Jörn och Glommersträsk.

Morfar Bertil, som flyttade till Sörberge utanför Sundsvall 1969, är givetvis nöjd efter barnbarnets SM-framgångar.

– Stolt och stolt, jag är glad över att det gick så bra. Hon är jätteduktig, säger Bertil.

– Visst hoppades jag att det skulle går bra, men inte så här bra. Jag trodde att det skulle kunna bli topp tio. Men hon har åkt bra tidigare under säsongen och hon har åkt bra mot seniorer tidigare.

Se också: Här gästar Ebba SVT:s Vinterstudio

Bertil själv var en duktig skidåkare och tävlade i skidor under ungdomsåren och tävlade bland annat tillsammans med Lennart ”Lilljärven” Larsson för SK Järven. Efter en arbetsolycka tvingades Bertil att amputera ett ben, men han fortsatte med skidåkningen och har flera medaljer från Paralympics och andra stora mästerskap. Så Ebba har skidåkningen i blodet.

– Både Ebbas mamma och pappa har också åkt skidor. Per-Ola Andersson är lärare på skidgymnasiet, och Åsa åkte skidor som junior för Bergeforsen. Så det är klart att det blev skidåkning för Ebba, och det här är ju jätteroligt.

För Bertil är det ingen tvekan om vems familjens bästa skidåkare är – trots att han har en hel del fina medaljer där hemma.

– Hon är mycket bättre, det är ingen tvekan, säger han och skrattar.

– Jag var inte alls i den klassen när jag var i hennes ålder.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Ala

Ämnen du kan följa