Denise tävlar om att bli starkast i Sverige

Styrkelyftaren Denise Lundmark ska försvara Norsjö och Malås färger i junior-SM som anordnas i Sundsvall nu i helgen. Men resan dit har varit långt ifrån spikrak.

26 april 2019 08:00

Att lyfta tungt är något som Denise gjort mer eller mindre hela livet. Redan som liten följde hon med sin pappa till hans gym och han är en stor anledning till att hon började lyfta.

– Jag och pappa har alltid tränat ihop, både han och min storebror har varit inne på tyngre vikter och har pushat mig att bli starkare.

Denise är bosatt i Norsjö men tävlar för Malå Atletklubb. Klubben har nått stora framgångar och har hittills två SM-vinnare, båda från Norsjö. En av dem är Erik Burvall som har sporrat Denise att gå med i klubben och att börja tävla.

Stor framgång

Denise har vunnit alla serie- och distriktstävlingar sedan 2017. Men för att kunna nå så långt måste hon hitta en bra balans.

– Det är viktigt att vila, då återhämtar sig kroppen och musklerna sen är det också jätteviktigt att äta ordentligt. Annars orkar man inte prestera när man kör så tunga pass, berättar Denise.

Jag inspireras av den resa jag gjort, jag vill sikta så högt som möjligt och bli så fysiskt och psykiskt stark som jag bara kan.

Men resan till förstaplatserna har inte varit någon solskenshistoria. 2016 drabbades Denise av en ätstörning, något som hon delat med sig av på Instagram.

Där berättar hon att hon dagligen får meddelanden från personer som undrar vad de ska äta och göra för att gå ner i vikt. Något som gör henne ledsen, hon skriver i inlägget att hon aldrig skulle att uppmana någon till det och belyser alla de konsekvenser som kommer med en ätstörning.

Denise lyckades ta sig ur sin ätstörning och idag har hon en sundare syn på sin kropp och ett bättre förhållande till mat. Mycket tack vare hennes längtan att tävla, det var en stor del till att hon valde att försöka bli frisk.

Vad inspirerar dig?

– Jag inspireras av den resa jag gjort, jag vill sikta så högt som möjligt och bli så fysiskt och psykiskt stark som jag bara kan.

Denise har tävlat i ungdoms-SM tidigare men det här blir första året som hon är med i junior-SM. Tävlingen lockar deltagare från hela Sverige som som ska göra upp i marklyft, bänkpress och knäböj.

Denise är laddad inför helgens tävlingar och har förberett sig noga, men konkurrensen är stenhård.

– Jag möter världsmästare och tjejer som är upp till fem år äldre som har haft fler år inom idrotten än vad jag har, säger hon.

Hur ser du på framtiden?

–Jag skulle vilja köra EM och större tävlingar överlag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Evelina Eriksson

Ämnen du kan följa