De har stora Vasaloppsplaner för 2022

I morgon körs det klassiska Vasaloppet, men byn blickar redan framåt. Om fem år är det 100 år sedan Ernst Alm vann premiärloppet och satte Hemmingen och Norsjö på skidkartan.

4 mars 2017 08:37

Norsjöbygdens avtryck i svensk skidhistoria under första halvan av 1900-talet är odiskutabelt. Barn åkte från tidig ålder skidor till skolan i väglöst land och arbete i skogen gav imponerande styrka och kondition. Resultatet blev många framstående manliga och kvinnliga åkare.

Ernst Alm från Hemmingen vann det första Vasaloppet 1922 och bidrog därmed till ett varumärke som ger eko än idag.

– Hela kommunen drar nog nytta av det, men det är svårt att sätta en prislapp på publiciteten, säger Greger Berglund, Norsjö, som själv har åkt Vasaloppet de senaste nio åren. I år följer han loppet från soffan.

Det är fem år kvar till Vasaloppets 100-årsjubileum, och arrangörerna tycks ha Norsjö i tankarna. Det fick man bevis på när Vasaloppskommittén för två år sedan besökte Västerbotten för en fyra dagars rundtur i inlandet.

Rolf Hammar, ideell kraft i Mora, bekräftar att det ska bildas en grupp som ska planera inför jubileet.

– Jag hoppas att den tar sig an frågan om Ernst Alm, som ju är en del av vår gemensamma historia.

I Hemmingen, där en tredjedel av befolkningen bär efternamnet Alm, laddas det förstås också. Det har till exempel pratats om att tillverka en skidåkarstaty i armeringsjärn, som ska placeras i byn. Det kan även bli aktuellt att tillverka statyetter i mindre format, som kan delas ut som priser vid loppet. Ola Alm, med lång bakgrund inom bygg och plåt, har några idéer.

– Vi ska skissa på några olika modeller och åka ned till Mora i sommar, för att se vad som intresserar arrangörerna.

När startskottet går i Vasaloppet 2022 ska det även märkas i Hemmingen. En egen skidtävling och därefter festligheter på byastugan är en idé. Men nio mil blir det inte tal om.

– En liten tävling och en stor fest, det vore inte dumt! utbrister Ola Alm.

Hur många hemmaåkare det skulle bli i den tävlingen är oklart. Medelåldern i byn är hög, men många har tidigare åkt Vasaloppet, så det finns en grund att bygga på.

– Vi har ju fem år på oss att träna, skrattar Sören Alm.

 

Hela kommunen drar nog nytta av det, men det är svårt att sätta en prislapp på publiciteten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa