Därför urartade ungdomsmatchen: ”Ledarstaben kände sig hotad”

Kiruna IF har haft ett möte med ledarstaben för föreningens J18-lag för att reda ut omständigheterna kring vad som orsakade att en ledare i KIF slängde ned en motspelare i isen. "Ledarstaben kände sig hotad", säger Tomas Jatko till Norrbottens Media.

12 februari 2019 11:40

Norrbottens Media har tidigare rapporterat om hur en match mellan Kiruna IF och Lycksele SK:s J18-lag urartade. Totalt delades sex matchstraff ut efter ett stort slagsmål i samband med att den första perioden var över. Mitt under kaoset tog en ledare i Kirunas bås tag i hjälmgallret på en spelare i Lycksele och slängde ned honom i isen.

Under måndagskvällen hade KIF ett möte med ledarstaben från J18-laget för att få en bättre bild av vad som hänt och vad som orsakade det hela.

– Vi hade ett bra möte med ledarstaben i J18 som redovisade sin version av hela händelsen. Det finns ju orsaker till det och även om det inte är någon ursäkt så är beskrivelsen av händelsen viktig, säger Tomas Jatko, en av de sportsligt ansvariga i Kiruna IF.

Under mötet visades fyra videosekvenser upp som visade vad som skedde innan och efter situationen.

En spelare i Kiruna delade ut en crosschecking just vid signalen för periodvila, något som blev starten på ett stort slagsmål.

– Det som är olyckligt är att Lycksele släpper ut alla sina spelare på isen. Nu står det totalt sett över 20 spelare på isen, varav fem är våra egna. Det hade blivit totalkaos om våra spelare hoppat över sargen, men våra ledare höll kvar dem i båset. Därför blev det så att Lyckseles spelare och tränare sökte sig till vårt bås istället.

Hur ställer sig ledaren som var inblandad i handgemänget till det hela?

– Han sa att det var en okontrollerbar situation, men att man självklart inte ska göra som han gjorde. Det hände i en situation som kändes hotfull.

– Hela ledarstaben kände sig hotad. De tycker att hela situationen är otroligt beklaglig och är ledsna över det här. Jag tycker synd om ledaren som hamnar i den situationen för det ska man inte behöva göra. Men jag vill vara tydlig med att det här inte är någon ursäkt för vad som hände, det är bara orsaken till händelsen.

I dagsläget ser det inte ut som att ledaren kommer att straffas internt för sin handling.

– Jag vill inte att någon av mina ledare ska sluta. Det här är en händelse som vi måste bearbeta och se till att vi inte hamnar i igen. Det är min inställning till det.

Kent Vikström/Norrbottens Media

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrans redaktion

Ämnen du kan följa