Han har påbörjat säsongen i Boden och allt börjar komma igång efter pandemin. 23-åringen jobbar och bor i Skellefteå och pendlar till Boden.
– Det fungerar bra. Jag sköter ju all träning på hemmaplan och sedan pendlar jag när vi spelar matcher och har träningsläger.
Den förra Pranaspelaren har spelat sparsamt senaste året.
– Efter pandemin har man fått en sig en tankeställare. Jag har fått en lugn period och just nu är jag i en omstartsfas kan man säga. Jag ska försöka ta mig tillbaka där jag var. Några långsiktiga mål har jag inte just nu.
Det som utmärker Emil Holmberg är att hans upplägg numera har en högre dos träning i gymmet än i bowlinghallen.
– Jag är på gymmet sex dagar i veckan. Till en början var det för göra mig till en bättre bowlare, att bli starkare och uthålligare. Det har det gett, men ju mer jag har tränat, desto mer har det vuxit fram till eget intresse. Styrketräningen är lika rolig som bowlingen och jag har numera helt egna målsättningar med styrketräningen.
Holmberg tar 135 kg i bänkpress, 170 kg i benböj och i paradgrenen marklyft hela 240 kilo. Han tränar även tyngdlyftningsövningar.
Har du några tankar att ställa upp i tävlingar i någon styrkesport?
– Absolut i styrkelyft. Just nu har jag haft lite småskador, men får jag vara hel och träna vore det intressant.
I bowling har Holmberg varit en av Skellefteås stora talanger. Första 300-serien på tävling slog han redan som 15-åring. I elitserien slog han en 300-serie redan i första bortamatchen när han hade blivit värvad till Boden 2016.
– Jag har tappat räkningen hur många gånger jag har slagit en 300-serie.
Över fyra serier har Holmberg kring 1080 poäng.
– Men, då har man haft lite tur också.
23-åringen har också lyckats med en av bowlingens största utmaningar, att slå en spärr med klot sju och tio.
– Det var faktiskt på tävling i Piteå. Jag slog den när jag spelade för Prana. Jag kommer ihåg att det var ingen som la märke till det, utan alla hade fullt upp på sina håll.
Som ung talang fick han sin hittills tyngsta merit i karriären: två mästerskapsbrons med landslaget på juniornivå.
– Jag fick ta ett brons både individuellt och i lag. Det är det största jag har varit med om fram till i dag.
I elitserien har han slutat på sjätte plats som bäst med Boden. Årets säsong har börjat väldigt tufft. Boden ligger näst sist i tabellen och Holmberg är inställd på en utmanande säsong.
– Vi har en bra topp, men för svag bredd. Det krävs att alla i laget verkligen gör en bra insats för att vi ska ha chans i matcherna och ta poäng. Det gäller mot alla lag, så jag tror att vi kommer att vara i botten den här säsongen. Vi får göra det bästa av det vi har. Vi tappade tyvärr några vassa spelare i samband med corona.
I lagbowlingen finns ett lag som är totaldominat och det är Pergamon från Göteborg. De svensk bowlings motsvarighet till PSG och har ett av världens bästa lag. Senast de inte vann var 2016, då de föll i finalen.
– De är riktigt bra och många världsspelare. I spelformen med åtta man är de världens bästa lag.
Det börjar lätta upp efter pandemin. För Holmberg har pandemin ändå haft sin fördelar.
– Jag var faktiskt riktigt mätt på bowling i samband med att pandemin kom, så för mig har det till och med kanske varit bra. Jag har hållit igång lite grann, men mer för att bygga ett nytt sug.