Historiskt VM-silver för Sverige: "Stolta"

Sverigeduon David Åhman och Jonatan Hellvig förlorade en jĂ€mn VM-final i beachvolleyboll med 1–2 i set mot Tjeckien. Men andraplatsen Ă€r likvĂ€l historisk – för första gĂ„ngen har nu Sverige tagit medalj i ett seniorvĂ€rldsmĂ€sterskap.

Jonatan Hellvig och David Åberg (till vĂ€nster) tog silver i VM-finalen i beachvolleyboll i meikanska Tlaxcala. I mitten syns de tjeckiska guldvinnarna Ondrej Perusic och David Schweiner och till höger bronsmedaljörerna Michal Bryl och Bartosz frĂ„n Polen.

Jonatan Hellvig och David Åberg (till vĂ€nster) tog silver i VM-finalen i beachvolleyboll i meikanska Tlaxcala. I mitten syns de tjeckiska guldvinnarna Ondrej Perusic och David Schweiner och till höger bronsmedaljörerna Michal Bryl och Bartosz frĂ„n Polen.

Foto: Fernando Llano/AP/TT

Beachvolley2023-10-15 23:37

– Efter en förlust Ă€r man förstĂ„s alltid lite besviken, men vi ska vara vĂ€ldigt stolta över silvret, sĂ€ger Jonatan Hellvig till TT efter finalförlusten i Mexiko.

Precis som i bĂ„de kvarts- och semifinalerna bjöd lag Åhman och Hellvig pĂ„ en riktig nagelbitare. Tjeckerna Ondrej Perusic och David Schweiner vann första set med 21–15.

– I första set tror jag de fick in fyra serveess pĂ„ oss, vi lĂ„g efter hela tiden och förlorade setet, sĂ€ger Jonatan Hellvig.

Svenskarna kom dock tillbaka och tog hem andra, 21–17.

– DĂ€r lyckades vi bĂ€ttre med att fĂ„ stopp pĂ„ dem.

NĂ€stan ikapp

I skiljesetet lyckades Perusic och Schweiner tidigt skaffa sig ett försprĂ„ng och nĂ€r stĂ€llningen var 12–6 verkade matchen i det nĂ€rmaste vara avgjord. Men svenskduon gav inte upp och tog poĂ€ng pĂ„ poĂ€ng men lyckades inte komma ikapp helt.

– Det Ă€r klart att nĂ€r man ligger under pĂ„ det sĂ€ttet, dĂ„ Ă€r det lĂ€tt att man ger upp, men vi försökte verkligen och kĂ€nde verkligen att okej, via ska komma igen, sĂ€ger David Åhman.

Åhman och Hellvig rĂ€ddade en matchboll men till sist vann Tjeckien den avgörande akten med 15–13.

– Riktigt surt, hade vi fĂ„tt en bĂ€ttre start pĂ„ tredje set dĂ„ hade vi ju kunnat vinna istĂ€llet, sĂ€ger David Åhman.

Men Àven han understryker att han kÀnner en stolthet över silvermedaljen, en kÀnsla som de bÄda tror kommer att överglÀnsa den besvikelse som alltid uppstÄr precis efter en förlust.

NĂ€rmare OS-spel

I och med prestationen i Mexiko kammar duon hem en stor summa rankingpoĂ€ng, som bĂ„dar gott inför OS i Paris nĂ€sta Ă„r. Till skillnad frĂ„n tjeckerna, som tack vare vinsten Ă€r direktkvalificerade till spelen, mĂ„ste David Åhman och Jonatan Hellvig dock ta ytterligare poĂ€ng.

Men de ser ljust pÄ möjligheten att nÄ OS.

– Vi har ju nĂ„gra turneringar kvar som vi mĂ„ste spela, men vi ligger bra till, absolut, sĂ€ger Jonatan Hellvig.

HÀrnÀst vÀntar en turnering i Brasilien med start 22 november. Ingen av dem ser nÄgra problem vad gÀller att ladda om efter de intensiva matcherna och pallplatsen i Mexiko.

– Det Ă€r bara gĂ„ in och göra allt man kan, sĂ€ger Jonatan Hellvig.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!