Landslaget hedrade Ike Person – spelade i sorgeband

Svenska herrlandslaget i basket spelade torsdagens VM-kvalmatch mot Tyskland på Hovet med en särskild detalj på linnena. De bar sorgeband för att hedra den bortgångne profilen Isaac "Ike" Person.

 Viktor Gaddefors och resten av spelarna i Sverige bar under torsdagskvällen sorgeband för att hedra minnet av bortgångne Ike Person.

Viktor Gaddefors och resten av spelarna i Sverige bar under torsdagskvällen sorgeband för att hedra minnet av bortgångne Ike Person.

Foto: Bildbyrån

Basket2022-08-26 10:27

I förra veckan gick basketprofilen Isaac "Ike" Person bort efter en längre tids sjukdom. Han hyllades då av både det Svenska Basketförbundet och Uppsala basket som han både spelat i och varit tränare för på olika nivåer i över 20 år. 

I samband med VM-kvalmatchen på torsdagskvällen, som Tyskland vann med 67–50,  så hedrades Person av det svenska landslaget genom att spelarna bar sorgeband.

"Framförallt minns vi Ike som en oerhört kunnig, varm och positiv basketmänniska som alltid tog sig tid för unga spelare och coacher, och som alltid delade med sig av sin enorma erfarenhet", skrev förbundet på sin webbplats.

I söndags hedrades Ike Person av Uppsala basket under en minnesstund på Gränbyskolan.

– Han har betytt jättemycket för basketen i Uppsala i stort. Ike har funnits med i Uppsala basket på någon nivå som tränare eller ledare. Han har varit väldigt omtyckt på alla nivåer för den person han var, väldigt kompetent, snäll, rolig, engagerad, sa Johan Waxberg, ordförande i herr och ungdomsstyrelsen i Uppsala basket.

Ike Person gjorde sig känd som en profil inom svensk basket tack vare sina insatser som spelare, tränare och även domare. Enligt förbundet hör han till de bästa amerikaner som kommit Sverige som spelare och blev under sin tid i USA draftad av NBA-laget Detroit Pistons.

undefined
Ike Person, med flera år i Skellefteå och Uppsala, hedrades i samband med Sveriges VM-kvalmatch mot Tyskland.


Ike kom till Skellefteå 1983 och blev efter det stans största basketprofil och var bland annat med och förde upp KFUM Basket till elitserien 1986.

Isaac ”Ike” Person blev 61 år gammal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!