Slopestyle började växa fram under slutet av 90-talet och är numera både en gren i X-games och sedan 2014 en olympisk gren. Den utförs både med ordinära skidor och snowboard.
Det påminner om en vinterversion av skateboard med skillnaden att allt sker på snö och i en backe. Sporten bygger helt på poängbedömning och i ett åk finns ett litet utbud av moment, som olika hopp och rails bland annat.
Sverige har haft stora framgångar i sporten och flera svenskar finns bland de stora profilerna i världen. Svensken Henrik Haunault har många X-gamesguld i både Big Air och slopestyle och är en av de största förebliderna.
– Han och Erik Granbom är mina idoler, säger 14-åriga Joel Robertsson, som är en av de unga som åker så fort backen är öppen.
– Min bror var ganska bra och när jag åkte med honom tyckte jag att det var roligt, berättar Joel om hur allt började i backen för fem år sedan.
Han är ödmjuk i sina tankar kring sin egen utveckling.
– Jag har inget mål sådär, utan jag vill bli så bra jag kan bli.
Vad har du för favorittrick?
– Mitt eget är att åka baklänges och göra en cork. Det bästa jag har gjort är en cork, en bakåtvolt och tre rotationer i ett hopp. I övrigt tycker jag att quad cork och tripple cork 1980 är de bästa tricksen.
Han började åka på lite tävlingar förra året och har i år hunnit tävla tre gånger.
– Det är lite pirrigt och ganska kul.
Tillsammans med flera kompisar är Joel i Vitbergsbacken så mycket som möjligt.
– Jag åker fem dagar i veckan. Så fort de har öppet är jag här, säger Kalle Olofsson.
Han har nyligen lärt sig att en volt, en backflip. Det är imponerande hur avancerade tricks de unga åkarna utför. Flera av tricksen ser inte helt ofarliga ut.
Blir du rädd någon gång när du gör dina tricks?
– Nej, inte om det går bra, men går det lite fel kan det bli läskigt.
Algot Wargtuoma har åkt utför sedan han var fem år. Han kör snowboard och har även hunnit att åka utomlands.
– Min favoritbacke ligger i Schweiz, men här i Sverige är det Hemavan.
Han tävlar också, men tillsammans med sina kompisar tillhör de yngsta.
– Det är lite svårt när man tävlar mot de som är fyra år äldre. Det är lite jobbigt.
De talangfulla skidåkarna imponerar när det hoppa utför det stora hoppet i mitten av Vitberget. De ser nästan lika mycket ut som artister som utövare av en sport. Vitberget har en spännande generation skidåkare på framväxt.