– Besöket i Ernst Alms hemby Hemmingen var fantastiskt. Där hade byn ställt upp och bakat tårta och vi kände oss verkligen välkomna. Men vi är också djupt imponerade av hur man tagit tillvara historien här i Norsjö. Skidmuseet och platser där åkare bott uppmärksammas. Det är ett otroligt engagemang vi ser, säger Rolf Hammar, ledare för kommittén.
Studiebesöken i Eskil Tågs regi har varit många. Målet är att få till stånd något slags samarbete inför jubileet och göra Norsjö delaktiga.
– Härifrån kom den förste vinnaren, Ernst Alm. Det är stort och viktigt, säger Hammar.
Men Norsjö har fler stora namn att nämna: Sten Bergqvist är en av dem, 91 år fyllda och han får den stora äran att ta emot besök av kommittén.
Ur hans skidlöparmeriter nämns förstås VM i Söderhamn 1951 då han besegrade Mora-Nisse på tremilen. Så oväntat att till och med sportkommentatorn på radion, Lennart Hyland, kom av sig.
Sten minns precis hur det var:
– Mora-Nisse kom och gratulerade mig, jag var alldeles omtumlad, tänk att jag vunnit, säger han och får en liten tår i ögonvrån.
Det var vallningen och den idoga träningen som låg bakom, anser han.
– Jag sprang uppför Rutberget som har 100 meters stigning, kutade som bara den, berättar han.
Förebilder fanns. Mauritz Brännström var en av dem.
Vasaloppet åkte Sten 1953. Kom då på plats 22, med 1 000 som startade. Stor skillnad mot nu då 15 000 ska slåss om en plats.
Blåbärssoppan har funnits med på loppet i alla tider. Från början kokades och serverades den i Linnea Gökssons kök.
– Som kuriosa kan berättas att uttrycket ”blåbär” om en nybörjare kommer från just Vasaloppet, och dess unga deltagare som åt mycket soppa, berättar Hammar.
Besök görs också hos pigge 99-årige Erling Lundström, bror till den store skidåkaren Martin Lundström.
– Vi kokade valla hemma i köket, klippte bitar av cykelslang. Den röda slangen var den absolut bästa, minns Erling.
Mora-Nisse kom och gratulerade mig, jag var alldeles omtumlad.