– Jag har egentligen alltid velat hålla på med utförsåkning, säger Emelie Utterström.
Trots att den alpina sporten är större bland tjejer än killar i äldsta ungdomsgruppen, 15–16 år, är det fler killar som tar steget att fortsätta som juniorer.
Detta gäller även IFK Arvidsjaur Alpina som inte haft någon tjej på alpint skidgymnasium sedan mitten av 1990-talet. Den trenden bryts när Emelie nu i höst börjar plugga ekonomi på alpina skidgymnasiet i Gällivare som en av de sex förstaårseleverna.
– Jag vet inte varför det är så att så få tjejer fortsätter som juniorer. Men det blir ju tuffare, både träningen och konkurrensen. I FIS-tävlingarna är man ju yngst av alla under sitt första år som junior. Det kanske också beror på att man ibland får prioritera träning före kompisar och annat, säger Emelie.
Alltid Gällivare
Emelie berättar att hennes val inte var särskilt svårt. Hon började med utförsåkning för cirka tio år sedan och kände tidigt att det är hennes grej.
– Och jag har sedan länge tänkt att jag vill gå skidgymnasiet i Gällivare. Jag vet inte varför just Gällivare, jag kan inte förklara det, men så är det.
Efter att hon blivit antagen besökte hon skolan i slutet av maj.
– Vi gjorde fystester och jag fick ett schema för sommarträningen med mig hem. Jag hade förstått att det skulle bli mycket träning, det är typ ett pass per dag nu under sommarlovet.
Inget störtlopp
Skidgymnasiet är fyraårigt eftersom eleverna förutom att läsa teoretiska ämnen också tränar och tävlar.
– Under första året på skolan får vi göra högst tjugofem tävlingsstarter, säger Emelie.
Fram till nu har hon åkt samtliga discipliner, det vill säga slalom, storslalom, super G och störtlopp, men väljer nu bort störtlopp.
– Det finns nästan inga störtloppsbackar i Sverige. Slalom och storslalom är kul, de är mina favoriter just nu.
Förutom Emelie börjar klubbkompisen Emil Marklund på skidgymnasium, men i Tärnaby.
Jag har egentligen alltid velat hålla på med utförsåkning