Ungdomslag pekas ut när pengar saknas – klubben kritiseras nu hårt: ”Att det saknas inbetalningar gör inte saken lättare ekonomisk”

Morön drogs med ekonomiska bekymmer 2017. Nu är det bekymmer igen då klubben har likvid kris. Anledningen anges vara att många på ungdomssidan inte betalat in avgifter i tid. Lösningen är att alla aktiva spelare ska sälja toabalar efter säsongens slut. Skarp kritik har nu riktats mot föreningen och klubbens ordförande, Per-Gunnar Stenvall, förstår irritationen. ”För oss gäller det också att se till att det som budgeterats följs” säger han till Norran.

Morön har gått ut med en skrivelse att de har likvid brist i då en del lag inte redovisat tidigare försäljningar av rabatthäften, och att medlems- och deltagaravgifter inte betalats in helt på ungdomssidan.

Morön har gått ut med en skrivelse att de har likvid brist i då en del lag inte redovisat tidigare försäljningar av rabatthäften, och att medlems- och deltagaravgifter inte betalats in helt på ungdomssidan.

Foto: Arkiv

Sport2019-11-14 07:00
undefined
Morön har gått ut med en skrivelse att de har likvid brist i då en del lag inte redovisat tidigare försäljningar av rabatthäften, och att medlems- och deltagaravgifter inte betalats in helt på ungdomssidan.

Morön har en av de största ungdomsverksamheterna i länet där över 650 ungdomar är aktiva i föreningen, enligt klubbens egen hemsida. Lägg därtill att Morön även är representerade i elitettan, division II och Svenska Spel F19:s serie bland annat.

Men nu när fotbollssäsongen formellt sett är över och många av lagen har gått i dvala gick klubbens styrelse ut med en skrivelse att det saknas ­likvida medel och att pengar måste in.

Anledningen till varför det saknas pengar anges vara att en del lag, medlemmar och aktiva inte redovisat tidigare försäljningar av rabatthäften, och att medlems- och deltagaravgifter inte betalats in helt på ungdomssidan.

Lösningen på problemet är att alla aktiva spelare i föreningen ska sälja minst två balar med toalettpapper till ett värde av 500 kronor, och där varje bal ger föreningen 80 kronor. En snabb beräkning visar att försäljningen av toapapper torde generera en nettointäkt omkring 100 000 kronor.

undefined
Moröns ordförande Per-Gunnar Stenvall svarar på den kritik som inkommit till klubben kring ekonomin.

Men försäljningen ska ske efter säsongens slut – något som har väckt starka reaktioner hos föräldrarna och kritik har riktats mot klubbens sätt att hantera ekonomin.

Insändare: Morön – nu får det vara nog med toapapper

Det var bara två år sedan Morön hade stora problem före säsongen och tvingades kräva in 15 000 kronor från varje lag, totalt ungefär en halv miljon kronor för att säkra ekonomin. Så nu när klubben återigen går ut med att de behöver ha in pengar tror många att det råder samma problem som 2017.

Svarar på kritiken

Moröns ordförande Per-Gunnar Stenvall förstår kritiken som han och föreningen fått mottaga sedan skrivelsen om toabalarna gick ut. Många av ungdomarna och deras föräldrar har redan sålt rabatthäften under säsongen som gått – och att nu få ett till säljuppdrag var inte populärt. Men han vill samtidigt förklara hur verksamheten i Moröns förening går till för att förtydliga varför det är brist på pengar.

– Vi budgeterar med medlemsavgifter, spelaravgifter, försäljningar av Moröhäftet, bingolotter, sponsring samt övriga intäkter som exempelvis stöd från centralt håll (Elitfotboll Dam) för damernas spel i elitettan. Vår verksamhet kräver att vi jobbar över helårsbasis då föreningen sysselsätter 700 aktiva där vi också har ett stort antal ledare som gör ett fantastiskt jobb. Tänk så mycket elände som de förhindrar genom att ge alla barn och övriga en meningsfull och stärkande fritid. För oss gäller det också att se till att det som budgeterats följs, säger Stenvall.

Att klubben gick ut med att det råder brist på likvida medel väckte frågor om klubben var i ekonomisk kris. Men Stenvall förklarar att det inte är något ovanligt att det tryter i kassan just nu på året.

undefined
Morön har 31 lag i sin förening varav 26 är ungdomslag.

– De aktiviteter som vi gör under våren får vi aktivitetsstöd för i augusti och oktober. Och de aktiviteter som bedrivs på hösten utbetalas i mars 2020, men kommer att periodiseras och påverka redovisningen för 2019. Om man till exempel som anställd skulle få sin lön i mars 2020 för arbete som man utförts under hösten 2019 så skulle det inte accepteras. För oss innebär väntetiden på pengar, som motsvarar cirka 300 000 kronor, en påfrestning på likviditeten. För då vi ska ha motsvarande belopp under hösten tillgängligt för att betala planhyrorna då vi inte äger planerna. Och anmälningsavgifter för deltagande i olika serier räknas också in, säger Stenvall.

Förutom utbetalningen på planhyran som uppgår mot 300 000 kronor ska föreningen även betala domarkostnader på 273 000 kronor. Men det tillkommer även pengar under året utöver biljettförsäljning, sponsorpengar och medlemsavgifter. Till exempel får föreningen aktivitetsstöd på 140 000 kronor samt nu senast 202 000 kronor från Folkspel för positiv försäljning av lotter.

Saknas inbetalningar

Men trots att häften har sålts, pengar har betalats in och ut sitter Morön i en knepig sits där mer pengar ändå måste till för att täcka de uteblivna inbetalningarna på ungdomssidan. Då presenterades att lösningen var toabalar.

I skrivelsen från styrelsen står bland annat att: ”Alla intäkter som ungdomslagen genererar avräknas mot ungdomssidans budget.”Och det som fattas just nu är, enligt Stenvall, ungefär tio procent i deltagaravgifter (från ett fåtal) där summan ligger runt 50 000 kronor. Men i en tidigare skrivelse som skickades ut till föräldrarna uppgavs att det var ett sexsiffrigt belopp som fattades. Att siffran krympte en decimal berodde på att det kom in pengar efter den första skrivelsen om det sexsiffriga beloppet, berättar Stenvall.

undefined
Förutom rabatthäften ska nu även alla aktiva spelare i klubben sälja två toapappersbalar var för att få in pengar till föreningen.

Under föreningsåret ska varje lagmedlem sälja åtta rabatthäften var under hösten och våren som ska ge en totalintäkt på 800 kronor. Pengar som inte går till lagkassan. Men även där har kritik inkommit till klubben att häftena är svårsålda och att föräldrar och ungdomar själva har fått stå för försäljningskostnaden.

– Att det saknas inbetalningar av medlemsavgifter, spelaravgifter med mera till föreningen gör ju inte saken lättare ekonomisk. De flesta av ledarna och föräldrarna förstår detta, men jag skulle också som förälder bli irriterad när vi kommer med en extra säljaktivitet när andra avstår ifrån att bidra av skäl som ”att det inte går att sälja Moröhäftet”, trots att det innehåller rabatter för cirka 2000 kronor. Försäljningen av Moröhäftet är dessutom ingen avgift.

Vad får ungdomarna?

Att det råder likvid brist har fått många att tro att trycket på att sälja saker beror på att elitettanlaget slukar mycket av kostnaderna och att man inte vet vad ungdomarna får för pengarna.

– De avgifter som aktiva ska betala används till att betala planhyror, domare, kläder, bollar och så vidare. Och även anställda medarbetare som inte alltid får den förståelse som de förtjänar.

Morön som förening har också svällt ekonomisk och har under det gångna året haft en markant omsättningsökning, enligt Stenvall. Föreningen har även anställt en föreningsutvecklare, en ekonom och en kanslichef för att hålla ihop allt jobb.

– Den utökade verksamheten har också inneburit att vi försöker satsa framåt och effektivisera vår verksamhet. Och om man dessutom vill ha inflytande och rösträtt i förening ska man vara medlem. Föreningen har inte för avsikt att bedriva inkassoverksamhet på uteblivna intäkter utan regelverket i förening innebär att den som inte betalar avgifter kan efter påminnelse få beskedet att man inte kan delta i föreningens verksamhet.

Morön BK

Antal medlemmar: 1200 betalande medlemmar, varav över 650 är ungdomar.

Antal lag: 31 varav 26 är ungdomslag i åldrarna 7-16 år

Eget kapital 2017: -295 tkr

Budgeterat resultat 2018: -44,7 tkr

Antal anställda: 5

Källa: Morön BK:s hemsida och Moröns årsredovisning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!