”Förstår att ungdomarna känner en form av hopplöshet”

Skellefteå kommuns beslut att inte öppna träningsmöjligheten för ungdomar födda 2002–2004 har lett till reaktioner. Smittskyddsläkaren menar dock att ett obekvämt beslut var nödvändigt på grund av den allmänna smittspridningen som just nu råder. "Det är viktigt att vidta åtgärder för att minska möten med människor i detta läge", säger Stephan Stenmark.

Hilda Wallgren, Skellefteå AIK Friidrott, och Elias Salomonsson, Skellefteå AIK Hockey, är båda födda 2004 och två av många ungdomar i Skellefteå som just nu har svårigheter att utöva sin idrott.

Hilda Wallgren, Skellefteå AIK Friidrott, och Elias Salomonsson, Skellefteå AIK Hockey, är båda födda 2004 och två av många ungdomar i Skellefteå som just nu har svårigheter att utöva sin idrott.

Foto: Norran/Bildbyrån

Sport2021-02-08 17:04

I slutet av förra veckan kom nya direktiv från Folkhälsomyndigheten att träning för ungdomar födda 2002–2004 var okej igen. Men efter det valde Skellefteå, som en av få kommuner i landet, att fortsätta hålla sina lokaler stängda för den åldersgruppen. 

Anledningen är helt enkelt den att smittspridningen i Skellefteå sticker ut. 

– Vi hade ett möte med Stephan (Stenmark, smittskyddsläkare) där han starkt rekommenderade att inte släppa upp för träning utifrån det smittläge vi har just nu i Skellefteå. Ett läge som skiljer sig från övriga Västerbotten, säger Ingrid Thylin, förvaltningschef på kultur-och fritidskontoret. 

– Och vi tar inget beslut på egen hand. Utan det är smittskyddet som har taktpinnen då de sitter kunskapen och har all data och statistik på hur smittläget ser ut, fortsätter hon. 
 

undefined
Ingrid Thylin, förvaltningschef på kultur-och fritidskontoret, säger att man följer de råd som har kommit från smittskyddsläkaren.

Efter beslutet har det varit en del reaktioner, från bland annat människor inom föreningslivet. Det kan Ingrid Thylin intyga. 

– Ja, en del har hört av sig. Och jag kan förstå dem. Men vi befinner oss i en tid då det är väldigt svajigt och osäkert. Ett exempel på det är att det innan jul kom ett besked på en tisdag att vi kunde släppa upp för träningen igen. Samma vecka på fredag kom nästa besked att vi skulle stänga ner. Så det går otroligt fort i dessa tider.  

– Så jag förstår att ungdomarna känner en form av hopplöshet, och det är inte alls roligt. Men vi vet att vi går mot bättre tider, och med det vaccin som nu finns blir allt förhoppningsvis bättre igen inom kort, fortsätter Thylin. 
 

Antalet fall av covid-19 har den gångna veckan fördubblats i Västerbotten med Skellefteå som starkt bidragande till ökningen. 

undefined
Stephan Stenmark, smittskyddsläkare, har utfärdat strikta lokala förslag i Skellefteå, som bland annat drabbar ungdomsidrotten i rådande läge.

Smittskyddsläkaren menar att skarpa åtgärder då krävs för att vända på kurvan. 

– Beslutet att vänta med att öppna upp för ungdomsidrotten är kopplat till den snabba smittspridningen och ökning som just nu råder i Skellefteå. Just därför är det viktigt att vidta åtgärder för att minska möten med människor i detta läge, säger Stephan Stenmark. 

– Det är dels för omsorg för ungdomarna men också tränare och för deras familjer. Vi tror även att idrottssammanhang blandar nya grupper av människor då de bland annat kommer från olika skolor. Och just nu är det inte läge för det, fortsätter han.

Smittan av covid-19 har varit extra stor bland arbetare på Northvolt och även på Rönnskär i Skelleftehamn. 

Har det påverkat att ungdomar födda 2002–2004 nu inte får träna i kommunens lokaler?

– Klart att allt hänger ihop. Men det viktigast är vad vi gör framåt – och då handlar det om en lång rad åtgärder. Och kring Northvolt görs det mycket just nu. Och det är lätt att säga: ”Det inte vårt fel – vi vill öppna igen”. Men just nu handlar det om att alla behöver ta ansvar och då kan vi behöva ta obekväma beslut, säger Stephan Stenmark.

Ingrid Thylin uttalar sig också i frågan:

– Visst finns en klustersmitta på Northvolt och Rönnskär, men majoriteten är trots allt inte där. Utan vi har en allmän samhällssmitta som även finns bland ungdomar.
 

För fritidsnämnden i Skellefteå finns det just nu inte så mycket att göra mer än att följa de direktiv som finns i dag. 

– Som ordförande fick jag informationen i slutet av förra veckan och det var givetvis jäkligt tråkigt. För jag lider med föreningslivet och de som inte kan utöva sin idrott just nu, säger Joakim Wallström (V), ordförande för fritidsnämnden. 

Wallström är också tydlig med varför de hårdare direktiven i Skellefteå fortsätter gälla:

– Träffar ungdomarna någon som är sjuk är det lätt hänt att det sprids vidare. Så vi måste förhålla oss till det som experterna säger. Och de idrottsledare jag varit i kontakt med de senaste dagarna har förståelse kring detta även om de givetvis, precis som jag, tycker det är väldigt tråkigt att ungdomar inte får träna i våra lokaler.
 

Samtliga inblandade lyfter dock fram att det finns en pågående dialog och att ett nytt beslut kan komma framöver. 

– Vi följer läget dag för dag, vecka till vecka, och ska höras i slutet av veckan för ett eventuellt nytt beslut, säger Ingrid Thylin. 

– Vi följer utvecklingen ständigt och tar nya beslut så fort som det är möjligt, fyller smittskyddsläkare Stephan Stenmark i.
 

Skellefteå AIK är en av klubbarna som är drabbade. Sportchefen Niclas Lundkvist har i likhet med många andra fått jobba med snabba kast i planeringen under pandemin.

– Vi hade en klar plan, så förstås är det tufft för vår del när det lokala beslutet kom. Vi har en stor förståelse och respekt för det beslut som är taget med tanke på hur det ser ut med smittspridningen här i området. Däremot lider jag oerhört med alla spelare som brinner för hockeyn och blir begränsade i och med det här.

Hockeyn har en fördel i det här sammanhanget och att träningen till viss del kan bedrivas utomhus.

– Vädret var emot oss en aning förra veckan. Då fick vi ställa in ett pass. Däremot siktar vi på att köra tre pass utomhus den här veckan. Jag är tacksam för att Fritid är bra på att hålla isytor öppna och igång, säger Lundkvist.

Däremot är det många verksamheter som har behövt stänga ned helt. Skellefteå Kampidrott, Guldstaden och andra aktörer i Eddahallen får även fortsättningsvis låta verksamheterna ligga i träda.

Även Skellefteå AIK friidrott har det väldigt tufft. De har sin verksamhet i den nybyggda Florahallen, som ligger i området Morön. Klubben har många duktiga utövare i åldersspannet som är belagt med träningsförbud. Friidrott har dessutom många grenspecifika delar, som är omöjligt att träna på annat sätt än i ordinarie träningslokalen.

FAKTA

Detta gäller just nu:

* Barn och ungdomar födda 2005 och senare får träna under smittsäkra former. 

* Ungdomar mellan 2002–2004 får träna. Här har dock Skellefteå, som en av få kommuner i landet, valt att inte tillåta träning just nu på grund av smittspridningen i området. 

* Idrottare och lag som räknas till elit får träna, tävla och spela matcher.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!