Tappade ledningen trots bra prestation

Förutsättningarna var tuffa för PWR och Robert Dahlgren. Tuffaste konkurrenten Tobias Brink hade samtidigt en i det närmaste perfekt helg. Inte ens en femsekundersbestraffning hade någon påverkan. Dahlgren föll till tredje plats. ”Vi gjorde det vi kunde och det var en riktigt bra helg, sett till det vi kan göra”, sa Dahlgren.

Robert Dahlgren föll till tredje plats i sammandraget, men är ändå nöjd med det mesta kring insatsen från honom och teamet på Mantorp Park.

Robert Dahlgren föll till tredje plats i sammandraget, men är ändå nöjd med det mesta kring insatsen från honom och teamet på Mantorp Park.

Foto: Joakim Åström

Sport2020-10-03 19:10

Med 60 kilo extra i bilen och konkurrenter som har fått lyckosamma mjukvaru-uppdateringar var helgen i Mantorp en stor utmaning för Robert Dahlgren och PWR-teamet.

Redan i kvalet var det påtagligt framförallt Brink motorsport hade bra fart i sina bilar. 

Robert Dahlgren slutade åtta i kvalet, men i första racet hängde bestraffningen från Skelleftehelgen med och föraren fick starta som 13:e bil.

Men Dahlgren gjorde sin starkaste prestation under helgen i det första racet.

– Jag måste ärligt säga att det är kanske var en av de bättre racedagarna vi har haft totalt sett. Vi hade en enorm utmaning och ändå kunde vi hantera det. Jag fick en väldigt raceduglig bil och kunde plocka placeringar.

Dahlgren var snabbt uppe på åttonde plats och kunde med hjälp av sin teamkamrat, Mikael Åhlin-Kottulinsky, avancera hela vägen till femteplatsen.

Tobias Brink och Rob Huff körde båda in i mål ohotat som etta respektive tvåa.

I andra racet fortsatte Tobias Brink att vara dominant. Helgens stora kvalvinnare körde in som etta även en andra gång.

– Det var en ganska behaglig resa, sa föraren i intervjun efter segern med STCC+.

Återigen körde Rob Huff in som tvåa.

Robert Dahlgren startade från åttonde position, men tappade en aning och kom ut som nia i det andra racet på Mantorp Parks tuffa bana. Den utmärker sig extra mycket med mycket vikt i bilen. Han plockade tre placeringar, men fastnade sedan bakom Mattias Andersson.

– För min del handlade det om att inte ta några onödiga risker. Möjligen hade det kunnat bli någon enstaka placering bättre, men annars gav vi det vi hade. 

Umesonen Hannes Morin jagade Dahlgren och hade samtidigt en tuff kamp med Åhlin-Kottulinsky. Under första delen av loppet handlade kampen om vem som skulle få poleposition inför det tredje racet med omvänd startordning, men när Oliver Söderström fick problem försvann den kampen.

Morin slutade åtta och fick därmed starta i polepostion i det tredje racet följt av Åhlin-Kottulinsky och Dahlgren.

Det tredje racet blev dramatiskt bakom Morin, som kunde köra tämligen ohotat hela vägen fram till mål och därmed ta sin första vinst i STCC-sammanhang. Västerbottningen rankas som en stor talang och har hela tiden tagit steg i sin utveckling.

Dahlgren jagade, men fick inte en helt perfekt start.

– Jag jagade och tog in, men avståndet var för stort när jag väl började sätta in jakten.

Helgens stora vinnare var utan tvekan Tobias Brink, som ångade upp till en femteplats. Han fick ett femsekunderstillägg, men det hade ingen verkan för hans slutplacering. En smått unik incident att råka ut för en bestraffning – utan någon konsekvens i praktiken.

Det innebar att Brink både kunde gå upp ledning och dryga ut den till 16 poäng före tvåan Rob Huff inför finalen på Knutstorp nästa lördag. Dahlgren ligger 19 poäng efter, men kommer inte att ha någon vikt i bilen. Brink däremot, kommer att vara i Dahlgrens situation den här helgen med 60 kg extra i bilen.

– Att vinna är fullt möjligt som jag ser det. Redan från början visst vi att det handlade om damagecontrol. Och sett till det gjorde vi det bästa av det vi kunde påverka.

Fakta

STCC

Mantorp

Tredje deltävlingen:

Race 1: 1) Tobias Brink, Brink motorsport, 2) Rub Huff, Lestrup racing....5) Robert Dahlgren

Race 2: 1) Tobias Brink, Brink motorsport, 2) Rob Huff, Lestrup racing.....6). Robert Dahlgren

Race 3: 1). Hannes Morin, Brink motorsport, 2) Robert Dahlgren, PWR, 3) Mikaela Åhlin-Kottulinsky, do.

Ställning: 1) Tobias Brink, Brink Motorsport, 155 poäng, 2) Rob Huff, Lestrup racing, 139 poäng, 3) Robert Dahlgren, PWR, 136 poäng.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!