Morön slutade trea i årets elitetta. En stor framgång för klubben, som gör sitt andra år i damernas näst högsta serie, som också innebär att Morön kan räknas som en elitförening. Däremot har inte den sportsliga framgången fått föreningens ekonomi på fötter. Inför årets säsong redovisade föreningen en ny stor förlust.
Styrelsen i Morön ser ändå hoppfullt på framtiden och fick nyligen ett positivt besked när det gäller ersättning för uteblivna intäkter för elitlaget. Läget är ändå ansträngt. De har besvarat frågorna både i intevjusituation och via mail.
Morön gick i förlust med cirka 200 tkr år 2019, hur ser ni på det?
– Det var ett ekonomiskt tufft år 2019 som nykomlingar i elitettan, men alla som kunde bidrog till att förlusten stannade där, svarar styrelsen via ordförande Per-Gunnar Stenvall och vice ordförande Magdalena Brodin.
Ni hade budgeterat förlust med -44 tkr och missade därmed budgetmålet, varför?
– Styrelsen arbetar efter den budget som är lagd och försöker överträffa den. Som nykomlingar har det varit en utmaning att beräkna kostnader och intäkter. Det har varit ett lärorikt år ur det perspektivet, svarar styrelsen.
Ni har negativt eget kapital med -438 tkr, hur ser ni på det?
– Det är naturligtvis inte bra men vi arbetar för att stärka föreningen ekonomiskt.
Ni har valt att redovisa lagens lagkassor i eget kapital. Tar man bort dessa är eget kapital hela -770 tkr. Hur ser ni på det?
– Lagkassorna hör till föreningen och kan fungera som likvida medel vid behov, men återställs alltid så att lagen har sina pengar när de ska åka på cuper med mera.
Innebär det att lagkassorna kan komma att användas för att betala skulder?
– De fungerar som en balansering för likviditeten. Vi har aldrig under min tid behövt vara bekymrade att vi inte skulle kunna betala ut pengarna till de lag som ska använda dessa och efterfrågar sina medel.
Ni gjorde om stadgarna och skriver att Morön vill bli: ”Sveriges mest välmående bredd- och elitfotbollsförening för alla". Finns det inte en motsägelse där? Elitfotboll är en verksamhet som definitivt inte är för alla. Hur ser ni på att bredd- och elitdelen över tid kan komma att hamna i konflikt med varandra?
– Nu är det så att vi bedriver både bredd och elitfotboll och våra medlemmar som är föreningen har beslutat denna vision. Vi tycker att det är bra. Vi vill att barn och ungdomar idag ska kunna spela fotboll och må bra i den förening de verkar. Men vi vill också ge våra spelare en möjlighet att växa och spela elitfotboll på den nivå som seniorlagen befinner sig i just då.
Ni separerar inte de olika sektionerna i budgeten. Hur ser fördelningen ut på kostnader och intäkter? I vilken grad är det rimligt att ungdomsverksamhet bekostar elitverksamhet?
– Jag kan inte säga att det är så att ungdomsverksamheten bekostar elitverksamheten. Ungdomsverksamheten är knappt en tiondel av hela verksamheten. Är det likvida problem kan det hända att det används. Men jag ser inget hinder i att de ska få det de behöver.
Menar ni att ungdomsverksamheten inte bekostar elitverksamheten, är det rätt uppfattat?
– Det är ju de där overhead-kostnaderna, men det är ju alla med och delar på. Ungdomsverksamheten är som nämnts knappt en tiondel av verksamheten.
Laget är kvar i elitettan, hur ser ni på det?
– Vi är nöjda med att spela i elitettan men självklart är det kul för fotbollen i Skellefteå om vi har ett damlag i högsta serien. Vi arbetar hela tiden med att fortsätta utveckla vår förening.
På årsmötet pratades det mest om att gå upp i damallsvenskan och en swishkampanj som lösningar på ekonomin. Vad finns det för fler planer att få ordning på ekonomin?
– Vi arbetar hela tiden på att sänka kostnader och öka intäkterna. Vi är en förening med många medlemmar och stort engagemang och det ideella arbetet är oerhört värdefullt för oss. Vi behöver fortsätta marknadsföra vårt varumärke, och tala om föreningens betydelse för flera tusen personer. Kostnaderna kanske har ökat på den sportsliga sidan, men samtidigt är det många kostnader på andra ställen som har minskat.
Coronapandemin har slagit hårt mot alla klubbar. Det har även gjort arbetet svårt för er, inte minst när det handlar om budgetarbetet. Ni hade förhoppningar om att redovisa ett litet plus, 42 tkr, är det rimligt att uppnå det trots alla utmaningar?
– Allt är osäkert nu under pandemin och mycket av våra marknadsaktiviteter har tyvärr fått strykas med anledning av corona. Den prognos vi har lagt tror vi på men det gäller att vara vaksam på alla avvikelser både på kostnads- och intäktssidan.
Hur mycket har ni påverkats av coronapandemin?
– Mycket, med förlorade publikintäkter och försäljningar i samband med matcher och andra planerade aktiviteter. En del sponsorer har också på grund av egen ekonomisk situation och oro valt att dra tillbaka sitt stöd. En annan sak man kanske inte tänker på är allt det ideella arbete som inte har kunnat utföras. Förhoppningsvis kommer alla tillbaka efter det att matcher och arrangemang kan starta upp. Alla behövs.
Morön fick för det tredje kvartalet 332 900 kronor i statligt coronastöd för elitidrott, tredje mest i elitettan.
– Det är välbehövligt och det var mer pengar än förväntat. Så vi är väldigt glada och positivt överraskade, säger Moröns ordförande Per-Gunnar Stenvall.
Som barn- och ungdomsförening i fotboll är ni dyrast i stan om man har fler än ett barn (vår undersökning visade på barn upp till tio år) och näst dyrast med ett barn (Skellefteå FF är dyrare). Hur ser ni på det?
– Medlemsavgifter beslutas av årsmötet och förhoppningsvis tycker våra medlemmar att det är värt den summa man betalar, annars är vi i styrelsen öppna för dialog kring detta. Vi hade ett extra årsmöte 2019 där vi beslutade årets avgift som även ligger kvar under 2021, svarar styrelsen.
Ni har det tufft ekonomiskt givet bokslutet 2019 och så dessutom coronapandemins effekter på det. Hur ser ni på framtiden?
– Jag ser egentligen inte någon större skillnad på hösten 2019 jämfört i år. I dagsläget kan det se lite värre ut, men jag ser ändå att vi inte är i något sämre läge. Prognosen vi har ser bra ut och de bygger på saker som är säkra. Sedan har vi aktiviteter på gång där vi förhoppningsvis ska få in de där 500 000 kronorna som behövs för att få ekonomin i balans.