Att Skellefteå AIK vann serien just säsongen 1980/81 var närmast sensationellt. Säsongen innan hade Skellefteå slutat näst sist och tvingades då spela kvalserien för att hålla sig kvar i högsta serien. Därför var det såklart en högoddsare att laget stod där som seriesegrare bara ett år senare.
Det här året var John Slettvoll inne på sin andra säsong som tränare i Skellefteå. Seriespelet hade inte ens börjat innan Slettvoll blev måltavla för hård kritik i Norran. Skellefteå AIK:s huvudtränare beskylldes för att avsiktligt förstöra lagets traditionella stil och sätta en tråkighetens etikett på det.
Slettvoll reagerade våldsamt på anklagelserna och besvarade dem till och med skriftligt i Norran.
Men främst lät han resultaten på isen tala. Efter tio omgångar var Skellefteå obesegrade och i den tionde omgången besegrades ärkerivalen Björklöven med 8–5 i ett hejdundrande derby inför ett utsålt Skellefteå Isstadion (7 061 åskådare).
Rallarslagsmål
Denna match är än idag omtalad för det berömda slagsmålet på uppvärmningen där varenda spelare deltog.
Vad som egentligen orsakade det hela finns det många historier om, men helt plötsligt var det fullt rallarslagsmål mellan Skellefteå AIK:s hårding Kjell-Arne Wikström och Peter Edström i Löven. Och mellan Roland Stoltz (AIK) och ”Bullen Hägglund” (Löven). Till slut var alla spelare inblandade och bråket pågick säkert i närmare 20 minuter tills en vaktmästare släckte ljuset i hallen.
Vann på bättre målskillnad
En klar majoritet av den så kallade expertisen hade Björklöven som guldfavorit den här säsongen. Löven toppade också elitserien efter 22 omgångar, men laget vek ner sig fullständigt efter nyår och när serien summerades efter 36 omgångar hade Löven missat slutspel – med en poäng.
En bidragande orsak till det var förnedringen i omgång 34 då Löven krossades med 8–1 när de gästade Skellefteå för andra gången den här vintern.
Skellefteå AIK säkrade seriesegern i sista omgången då laget vann hemma mot Färjestad med 5–3. Fast det ska påpekas att det var knallhårt i toppen. Skellefteå och AIK från Solna hade lika antal poäng, men i målskillnad var Skellefteå ett plusmål bättre.
Upprörd tränare
I SM-slutspelet ställdes Skellefteå mot Färjestad i semifinalen, en matchserie som 1981 avgjordes i bäst av tre matcher.
Skellefteå inledde med att vinna med klara 6–2 hemma. Sedan vann Färjestad returen på hemmais med 3–0 efter storspel av målvakten Hannu Lassila.
Två dagar senare avgjordes allt i Scandinavium i Göteborg. John Slettvoll var mäkta upprörd över att förbundet valt Göteborg som neutral plan för den tredje och avgörande matchen.
– Det var Färjestads ordförande Kjell Glennert som styrde allt. Det var rena maffiametoderna, säger Slettvoll.
Dimma
Skellefteå AIK stördes också av att flygresan mellan Karlstad och Göteborg blev uppskjuten ett dygn. På grund av dimma tvingades man stanna kvar i Karlstad efter den andra matchen.
I den avgörande semifinalen chockstartade Färjestad, som till slut vann med odiskutabla 6–1 mot ett blekt Skellefteå.
– 20 sekunder innan slutsignalen valde jag att lämna båset eftersom jag vägrade skaka hand med Färjestads tränare Conny Evensson efter matchen. Det var rätt frostigt mellan oss några år efter det, berättar John Slettvoll.
Bakgrunden var att Evensson suttit helt tyst på ett telefonmöte där Slettvoll ville flytta den avgörande matchen till en annan spelort.
I finalen vann sedan Färjestad med 3–1 i matcher mot AIK från Solna. Poängkung i slutspelet blev Färjestads Håkan Loob.
Stoltz i topp
Bland profilerna i denna upplaga av Skellefteå AIK fanns målvakten Mats Abrahamsson, som var ny från Björklöven. ”Abris” inledde storstilat och bidrog mycket till den fina starten laget fick på serien.
Den interna poängligan vann Roland Stoltz med 37 poäng (18 mål+19 ass) på 35 matcher i grundserien.
Lagkaptenen Göran Lindblom var seriens effektivaste back med 31 poäng (14+17).
Peter Helander var lagets mest utvisade spelare med 59 utvisningsminuter.
18-årige junioren Jan ”X-et" Erixon spelade till sig en ordinarie plats denna säsong. Erixon blev kvar ytterligare två år i Skellefteå innan han blev proffs i New York Rangers där han stannade i tio säsonger.