Varje år krävs att förare som tävlar i racing förnyar sin licens. Norran träffar Dahlgren hos nya företagshälsovården, Care of Nord, som hjälper till med de medicinska detaljerna mitt i centrala Skellefteå. Racinglicensen, som ger tillåtelse att tävla, har en lång lista med punkter som berör allt från rörlighet till färgseende. Även EKG ska göras, men det behövs bara vartannat år. Så i år kan Dahlgren tillgodoräkna sig förra årets test.
– Det är ett ganska omfattande intyg, måste jag säga. Det innehåller ganska många smådetaljer som ska undersökas, men Robban klarade det med glans, säger Care of Nords läkare, Anders Roos.
Det finns olika nivåer av racinglicenser. Dahlgren har den mest omfattande utanför F1, FIA internationell A.
– Formel 1 har en egen speciallicens. Förutom F1 kan jag tävla i all form av racing i världen med nuvarande licens, vilket även innebär racing, karting och långlopp som Le Mans och mycket annat, berättar Dahlgren.
Racinglicensen har förändrats mycket under Dahlgrens karriär. Nästan år för år har den uppdaterats med fler punkter.
– Det har blivit hårdare och hårdare. Dels handlar det ju om att täcka försäkringar som Bilsportförbundet har. Det är också krav kring egna försäkringar jag har, att jag har gjort läkarundersökning. Sedan är läkarundersökningen för den licens jag har lite mer omfattande eftersom den täcker även internationellt.
Robert Dahlgren fortsätter att köra i PWR-stallet kommande säsong och är klar för STCC. Där kommer han att fortsätta att köra med Mikaela Åhlin–Kottulinsky som teamkamrat.
Apropå internationell licens, finns det chans att du tävlar något utomlands i år?
– Det vet jag inte, men jag kan ju göra det om chansen dyker upp.
Dahlgren har jobbat på Norrlands bil de senaste åren, men har nu sagt upp sig från sin tjänst.
– Som det har utvecklat sig går det inte att kombinera de uppdrag har på gång i PWR med min tjänst. Så jag har valt att gå vidare.
Skellefteföraren har sedan några år tillbaka jobbat aktivt kring utveckling av en tävlingsbil som går på el. PWR har tagit fram en prototyp, PWR 001, som Dahlgren har arbetat med.
– Det är en riktigt häftig chans för min del. Att kunna få jobba och vara med att utveckla elektrifieringen i svensk- och racing i stort, är fantastiskt. Det här ju något som inte kommer att komma igen.
Vad rent konkret kommer uppdragen att handla om?
– Min roll kommer att handla om att vara med i testningen och även att jobba med partnersamarbeten. Det kan handla om allt från rena affärssamarbeten till arbetssamarbeten. Projektet är väldigt stort och kan komma att handla om allt från däck, till hur bilen ska vara driven och mycket annat. Det är framtidens racing det handlar om.
PWR är ett av de ledande teamen när det gäller utvecklingen av elektrifieringen.
Hur mycket av de uppdragen är kopplade till STCC?
– Vi för en kontinuerlig dialog, de tittar förstås även runt hur det ser ut i världen i övrigt också.
Året blir förstås väldigt spännande även ur tävlingssynpunkt. Dahlgren slutade ju tvåa förra säsongen efter britten Rob Huff. Allt avgjordes i säsongens sista heat.
– Det kommer att bli en kul säsong. Andra året med nya bilen och mycket talar för att det kommer att bli en spännande föraruppställning i mästerskapet, säger Dahlgren som jagar sin tredje titel.