Skelleftesonen får prestigefylld roll i förbundet

Samuel Lund, uppvuxen i Skellefteå, blir ny förbundschef för Svenska Brottningsförbundet. "En väldigt tung roll men det känns väldigt roligt och spännande", säger 28-åringen till Norran.

Samuel Lund, ny förbundschef för Svenska Brottningsförbundet.

Samuel Lund, ny förbundschef för Svenska Brottningsförbundet.

Foto: Swedewrestling.se

Sport2019-02-01 09:35
undefined
Samuel Lund, ny förbundschef för Svenska Brottningsförbundet.

SVENSK BROTTNING

Lund har tidigare haft rollen som utbildnings- och utvecklingsansvarig. Nu blir Lund Sveriges yngsta förbundschef.

– Mycket ansvar på mina axlar. Brottningen är en gammal och anrik idrott så det känns väldigt roligt och hedrande att styrelsen utsett en så ung person som ny förbundschef, säger Lund.

Vad har du mött för reaktioner?

– Jag har fått väldigt många positiva reaktioner från idrottsrörelsen och brottar-Sverige. Det är många som gratulerat till tjänsten och tycker att det är häftigt att jag blir den yngsta förbundschefen i svensk idrott. Tillika att det var ett modigt beslut av SBF:s styrelse som ligger rätt i tiden, att våga ta in en yngre person med relevant akademisk utbildning.

Lund saknar själv erfarenhet från brottning, utan är uppvuxen med fotboll och hockey. Allt tog sin början i moderklubben Clemensnäs. Efter flytten från Skellefteå har han pluggat idrottsvetenskap vid Umeå Universitet och arbetat i Norrbottens idrottsförbund.

Lunds nya roll innebär att mycket av tiden kommer att handla om strategiska frågor och att skapa rätt förutsättningar för att utveckla svensk brottning.

– Det är sportchefen, förbundskaptenerna och förbundstränarna som sköter det grenspecifika.

Jämställdhet

Nu får han istället alltså uppdraget att ta svensk brottning in i framtiden. Många utmaningar finns framför honom.

– Det har hänt väldigt mycket inom brottningen de senaste åren kopplat till jämställdhet och nya utbildnings- och tävlingsformer och det är ett arbete som vi kommer fortsätta jobba med.

– En annan viktig fråga är hur vi ska utveckla vår RIG- och NIU-verksamhet och koppla brottningen till Riksidrottsuniversitet (RIU) och Elitidrottsvänliga lärosäten (EVL). Ett sätt att möjliggöra dubbla karriärer för svenska brottare, oavsett om det handlar att kombinera arbete eller studier tillsammans med sin idrottssatsning.

OS i Tokyo 2020

Under 2019 väntar två mästerskap, EM och VM och 2020 väntar OS i japanska Tokyo.

– Vi ska se till att skapa bra förutsättningar för våra aktiva inför dessa mästerskap och det ser väldigt bra ut.

"Mycket ansvar på mina axlar. Brottningen är en gammal och anrik idrott så det känns vågat och djärvt av styrelsen att utse en så ung person"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!