Skellefteå FF vill lära unga att leda med gott exempel: ”Vi ska få folk att känna sig trygga”

Det finns en skillnad med att prata om att förändra samhället och att handgripligen försöka göra det. Skellefteå FF:s samhällsprojekt Hela Spelaren går just ut på att göra slag i saken och skapa en bättre stämning i Skellefteå. Och med vilka medel vill klubben göra det? Jo, genom pingis, Fifa och reflexvästpatruller på stan. Allt för att visa att de finns där för de som behöver känna trygghet eller fördriva tiden.

Abdisamad Mohamed Hashi hänger i soffan på ungdomsgården.

Abdisamad Mohamed Hashi hänger i soffan på ungdomsgården.

Foto: Norran

Sport2019-07-02 16:38
undefined
Alex Åman sitter vid Skellefteå FF:s utfällbara bord utanför Ica på Vintergatan och svara på frågor.

Alex Åman har klätt på sig den gula reflexvästen fyra gånger i år. Inte avbytarvästen utan Hela Spelaren-västen.

Det är en helt vanlig fredag i Skellefteå centrum och Åman fick sluta tidigare från skolan. Han går i tredje ring på gymnasiet och spelar fotboll i Skellefteå FF. Tillsammans med sitt lag vill han göra den annars lite bråkiga Vintergatan till en trygg zon.

Under åtta fredagar sammanlagt hänger FF:s U17 och U19-lag utanför ICA, patrullerar kring busstationen och kollar läget på ungdomsgården 51:an. Allt för att förhindra bus och stök.

Projektet Hela Spelaren är något som FF hållit på med under fyra år. Och det är obligatoriskt för spelarna att delta.

– Vi ska få folk att känna sig trygga. Och just här på Vintergatan har det varit lite stökigt, säger Åman som sitter vid ett utfällbart bord bredvid toaletterna och håller koll på läget.

undefined
Några killar kommer fram och spelar en Fifa-match.

Det finns också ett pingisbord där, som är en aning för kort och bollar åker lite kors och tvärs runt om i shoppingcentret, och när en familj går in på Ica för att handla lämnar föräldrarna sina barn med FF-spelarna som står stationerade precis utanför kassorna. Det finns även Fifa som de äldre ungdomarna kan roa sig med när det inte finns något annat att göra på stan. Ungefär som en ungdomsgård utan mitt i folkmyllret.

Stoppar stöket på Vintergatan

Det pratas inte så mycket mellan FF:s utsända då de mest fokuserar på ungdomarna som kommer till dem. För det mesta hörs det korta meningar så som: "Vill du serva?" eller "Ni får bara välja mellan PSG och Barcelona". Anledningen till varför ungdomarna bara får välja mellan de två lagen i spelet är för att undvika konflikter.

– Många som kommer hit vill spelar Fifa och där kan de sitta från när vi kommer till när vi packar ihop, säger Åman.

undefined
Skellefteå FF-spelarna Alex Åman, Mohammed Beluochi och Severin Tatolna och värdegrundsansvarige Stefan Hultman patrullerar på stan.

Hittills har det aldrig blivit någon stökig stämning när FF varit ute på stan och killarna har aldrig handgripligen behövt tillkallat polis eller styra upp något bråk. De flesta vill bara prata eller spela.

– Det gäller att vara trevlig och inbjudande. Om någon går förbi kan man gå fram och fråga om de vill lira pingis. Vi ska vara sociala helt enkelt.

Inspirationen till projektet kom dels ifrån den allsvenska klubben Östersunds FK som bland annat blev vida kända för ett par år sedan för deras jobb med samhälls- och kulturfrågor. A-lagstruppen gjorde en musikal bland annat. Och FF testade att starta en kör. För att få ännu mer input kring arbetet bjöd Skellefteklubben även in AIK:s värdegrundansvarige Max Bergander som föreläste för spelartruppen om många viktiga frågor. Högt som lågt.

"Det finns en baktanke"

FF:s svar på Bergander heter Stefan Hultman och han gillar att jobba med Hela Spelaren.

– Vi har valde en yta på Vintergatan som i vanliga fall är ganska orolig. Här bryter vi upp ett utrymme där annan aktivitet som inte ska vara här får flytta på sig. Alltså bus, bråk och framförallt narkotikalangning. Så det finns en baktanke med att vara precis här då det passerar många, säger Hultman och berättar att just Vintergatan har under flera år varit en plats för bekymmer och besvär.

undefined
Förutom Fifa kan ungdomarna som kommer till FF:s lilla zon på Vintergatan spela pingis också.

– De som håller på här med olagliga saker stänger liksom ner den här platsen så vanligt folk inte vågar gå in och handla på affärerna runt om. Men när vi är här händer ingenting sådant.

Taskig attityd och värderingar

Syftet med att just U19 och U17 deltar i projektet är för att klubben vill lära killarna att ta ett större samhällsansvar och växa som personen. FF vill alltså skapa framtida förebilder och goda samhällsmedborgare. Genom att spela pingis, Fifa och hänga på runt på stan. Därav namnet Hela Spelaren.

– Sen blir de också bättre fotbollsspelare. Jag har varit med om att det är så himla lätt att bara prata om saker och ting, men det är lite tuffare att visa vad man kan göra handgripligen.

Hultman berättar att själva ryggraden i Hela Spelaren handlar om att ha en bra värdegrund. Spelarna hänger också på äldreboendet Regnbågen och hjälper till med läxor på Norrhammarskolan.

undefined
Efter några timmar på Vintergatan går spelarna vidare till ungdomsgården 51:an.

– Ibland så har vissa ungdomar har en otroligt taskig attityd och konstiga värderingar. Och i vårt samhälle i dag där många läskiga höger vindar blåser så kan de ta med sig unga. Något som är katastrofalt. Då är det viktigt att visa ungdomarna hur man annars kan agera och vara. Att man kan bli en förebild och se samhället från en annan synvinkel. Det är viktigt att som förening visa vägen och det försöker FF göra.

undefined
Abdisamad Mohamed Hashi hänger i soffan på ungdomsgården.

Hip hop och tupplur

Efter några timmars pingisspelande är det dags för spelarna att gå mot ungdomsgården 51:an. På en fredagskväll är det många ungdomar som håller till där. En av dem är FF-spelaren Chance Mutambala som har jobbat på en hip hop-låt som han spelar upp för sina lagkamrater i studion.

Ute i soffan ligger en kille och sover och när FF-spelarna kommer dit för att kolla läget en stund är de tysta så de inte stör honom i sömnen.

Fredagskvällen börjar lida mot sitt slut och det är dags för spelarna att gå hem igen. Hur länge projektet kommer pågå är oklart i nuläget, men så länge projektet finansieras externt kommer klubben fortsätta sitt arbete med att göra Skellefteå lite tryggare.

undefined
Chance Mutambala spelar upp sin nyproducerade låt för kompisarna i musikstudion. Lucas Lindfors syns i bakgrunden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!