SHL öppnar för nordamerikanerna

Svensk hockey "amerikaniseras" 2013–2014.

Bud Holloway. Arkivbild: Jeanette Lövgren

Bud Holloway. Arkivbild: Jeanette Lövgren

Foto: Foto: Emma Kärnebro

Sport2013-09-04 20:29

Stockholm (TT)

Lagom till namnbytet till Swedish Hockey League slopas importegeln med max två nordamerikaner i lagen.

Växjö har värvat flest – sju stycken.

– Vi försöker att bygga så bra lag som möjligt och då funderar vi inte så mycket på nationalitet. Utbudet av bra svenska SHL-spelare är ganska begränsat. Många ligger på långa kontrakt eller söker sig kanske till KHL eller liknande när kontrakten går ut. Då är alternativet att ta en sämre, svensk spelare. Och det är ju inget bra alternativ, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson.

Nödvändigt

Nu är det ingen skillnad om värvningarna kommer från exempelvis Finland, Tjeckien eller Kanada. I elitkommittén i hockeyförbundet förra året kom man fram till att slopa regeln, som innebar max två icke-europeiska spelare per lag, av diskrimineringsskäl.

– Det är nödvändigt för att hålla så hög klass som möjligt, säger Evertsson.

Inför säsongen finns det 45 spelare med medborgarskap i USA eller Kanada, varav tio av dem har ett europeiskt pass. Nykomlingarna Örebro har näst flest i truppen med sex stycken. Minst har regerande mästaren Skellefteå som bara behåller förra säsongens poängligavinnare Bud Holloway. Samt Frölunda med kanadensaren Evan McGrath, som även har polskt pass.

Liten farhåga

Frölundas nye tränare Roger Rönnberg, som förde juniorlandslaget till guld i JVM, är inte lika positiv till slopandet av regeln.

– Vi vet inte hur det blir än, men jag ser en liten farhåga torna upp sig. Det kan ju faktiskt bli så att det kommer in för många nordamerikanska spelare så att vi får ett scenario som i Tyskland och i andra ligor – där man tränger ut de egna unga spelarna, säger Rönnberg.

Vad är det då som lockar spelare från Kanada och USA till SHL?

Kulturellt, socialt och sportsligt tilltalande.

Drygt ett 70-tal kanadensare och amerikaner väljer spel i KHL. Men över 40 nordamerikanska spelare i Sverige talar ett tydligt språk för att ligan är ett alternativ.

– Det är en väldigt bra liga. Sen är Sverige ett enkelt land att komma till. Vi är rätt så enkla människor att ha att göra med och det funkar ungefär som hemma. Det är ordning och reda. Och det är kanske det land i världen som behärskar engelska bäst utan att ha det som förstaspråk, säger Henrik Evertsson.

Fördomar

Roger Rönnberg tror dock att det finns en mytomspunnen bild av spelare från Kanada och USA i Sverige – att de skjuter bra, driver på mål och spelar fysiskt.

– Det är lite av fördomar som vi har. Vi har många svenska spelare som är väldigt bra på det och många nordamerikanska som är väldigt dåliga på det. Just det tror jag att vi kommer att få se under det här året. Bara för att man plockar in en nordamerikansk spelare står han inte automatiskt för alla de attributen, säger Frölundatränaren.

Vid seriens slut förra året fanns fyra nordamerikaner bland de tio främsta i poängligan.

undefined
Bud Holloway. Arkivbild: Jeanette Lövgren
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!