Flera av norrlänens långlopp har tidigarelagts från mars-april till perioden före Vasaloppet, första söndagen i mars, för att bli seedningslopp för Vasaloppet. Det är Vasan som styr!
Malmfältsloppet i Malå har arrangerats sista helgen i februari, men går tidigare 2020.
– Vi har kört vår tävling helgen innan Vasaloppet, men då går Tjejvasan och Öppet Spår, och vi tappar löpare på det, säger Örjan Roslund, Malå IF. Nu kör vi Malmfältsloppet redan 11 januari, och har 22 februari som reservdatum.
De flesta loppen är numera varvlopp med start och mål på samma ställe. Undantagen är Malmstråket 43 km, som går från Boliden till Skellefteå, samt de två sträckorna i 7-mila; dels Vindeln-Robertsfors 75 km, dels ock Botsmark-Robertsfors 40 km.
Varvlopp är enklare att arrangera, mindre transporter, enklare att preparera.
– Men tråkigare, menar vissa åkare. Att vara genomtrött och åka ut på en fjärde milslinga kan vara tungt!
Arrangörerna signalerar skärpt regelkontroll inför säsongen:
– Att ta skateskär i klassisk teknik är mot reglerna. Detta har ökat de senaste åren, säger Stefan Bygdeson, tävlingsledare för 7-mila.
– Vår tävling har FIS-status och då måste vi ha kontroller. Årets TD från Finland vill skärpa upp detta. Ifjol diskade vi en tävlande. Vid lindrigare överträdelse kan man i stället få sista tid plus 15 minuter.
– En seriös arrangör ska ha kontrollanter, säger Bygdeson.
Vad är då ett seedningslopp för Vasan? Ja, det ska vara minst 40 km, ha gemensam start och vara sanktionerat av SSF. Har loppet över 100 åkare i mål så kan man efter några dagar gå in på Vasaloppets hemsida och i en tabell se vilket av de tio startleden ens måltid motsvarar.
Vasaloppets seedningsgrupp har då bedömt de snabbare åkarnas kapacitet utifrån deras resultat på tidigare Vasalopp och sedan satt gränserna för olika startled. Är det under 100 deltagare i mål kommer loppet inte med i Vasaloppets lista, men man kan på plats innan Vasaloppet visa sitt resultat och få inplacering i rätt startled.
Ett gott råd kan vara att åka flera seedningslopp, det är det bästa som räknas. Samtidigt får man erfarenhet av tempo, vätskeintag, rutiner. Första möjligheten i norr är alltså Rymmarloppet i Arvidsjaur.
– Vi har ett småkuperat milspår som åkarna gillar, säger Bengt-Peder Björn, ordförande i IFK Arvidsjaur Skidor.
– Vi har lyssnat på åkarna och i år har vi bättre sportdryck, varm mat till de tävlande efter loppet och hög standard på utlottningspriserna.