För tre veckor sedan fick eleverna i Skellefteå beskedet att LIU-valet från höstterminen 2025 begränsas från 18 till endast tre sporter: fotboll, innebandy och ishockey.
Beslutet är en följd av den nya gymnasiereformen där alla lärare, och därmed också tränarna på LIU-utbildningarna, behöver ha lärarutbildning och vara anställda av kommunen.
Efter att kommunen informerade om sin nya LIU-väg har kritiken, från idrottsföreningar och elever, varit tydlig. Flertalet ledare som Norran varit i kontakt med tycker nya beslutet är diskriminerande då individuella sporter inte har samma möjlighet att nå upp till nya kravet på elevgrupper om minst 20 personer.
Det är även personer utanför idrottssfären som reagerat.
I slutet av förra veckan gick Skellefteås kommunalråd, Evelina Fahlesson (S) ut och tog strid för att häva beslutet.
– Idrotten är en viktig faktor för barn och ungdomar, men även för Skellefteå som stad. Det är viktigt att vara en attraktiv stad för folk som flyttar hit. Vi har även skapat mycket bättre kapacitet för hallar. Det finns en friidrottshall, ska byggas en fullstor fotbollshall och även en gymnastik– och cheerleadinghall. Att då LIU ska läggas ned var väldigt förvånande. Jag kände en frustration då det inte är ett politiskt beslut, utan ett beslut som har skett på verksamhetsnivå, sa hon till Norran.
Oppositionen har också haft åsikter.
Inför förra veckans gymnasienämnd lyfte dessutom Moderaterna fyra punkter som de ville ha beslut i.
Punkterna var:
- Att genomföra en politisk prövning av beslutet om att begränsa LIU till tre idrotter – med syfte att säkerställa ett fortsatt brett utbud.
- Att utreda möjligheten att återgå till ett ökat samarbete med föreningslivet för att inkludera fler idrotter inom LIU.
- Att se över kravet på kommunal anställning av LIU-lärare för att undersöka hur föreningarna fortsatt kan bidra som utförare.
- Att säkerställa en löpande dialog med föreningarna för att främja en bred och inkluderande idrottsutbildning.
Tre av punkterna valde majoriteten att gå vidare med. Moderaterna är dock besvikna att det var den första av punkterna – den som de anser är den viktigaste – som ströks.
– Här hade majoriteten chansen att sätta ner foten och riva upp beslutet om att begränsa LIU-utbudet. Istället väljer de att starta ett nytt utredningsarbete utan en tydlig inriktning. Det känns fegt och olyckligt att vi inte vet var detta kommer landa, säger Kjell Lindström (M).
Varför tycker ni att det är ett fegt beslut?
– För att vi hade hoppas att vi skulle ta tillbaka LIU-frågan till politiken, det vill säga att inte släppa allt på delegation. Om frågan blev politisk skulle vi få en bättre diskussion kring hur vi ska tackla problemet.
Joakim Dahlgren (S), ordförande i gymnasienämnden, förklarar varför den första punkten från Moderaterna avslogs:
– Beslutet rörande innehåll i kurserna i skolan ligger på delegation hos en rektor. Så farhågorna är, om vi i denna fråga valt att plocka bort makten från rektor, så hade det kunnat få konsekvenser att vi i framtiden behövt ta beslut i frågor som vi idag har på delegation och ligger på rektorers bord.
Ni valde däremot att lägga till en punkt, kan du förklara varför?
– Det handlar om att titta över hur vi ska göra med de individuella idrotterna när det gäller LIU. För efter reflektionerna som de flesta gjort, när man i dagsläget endast erbjuder lagidrotter, vill vi titta på om det finns en möjlighet att få med individuella idrotter också, säger Joakim Dahlgren.
Vad händer nu i LIU-frågan?
– I närmaste tiden händer det inte jättemycket. Det är nu upp till förvaltningen att hantera detta och komma tillbaka med ett svar till nämnden. Det kommer dock inte hinnas med till december.
Så tidigast i början av nästa år?
– Ja, det stämmer, säger Dahlgren.
Eleverna i Skellefteå har i dagsläget endast tre LIU-val – fotboll, innebandy och ishockey – inför höstterminen 2025.
Finns det tid att göra en förändring till hösten 2025?
– Det kan jag inte svara på i dagsläget. Vi får helt enkelt vänta och se vad som händer.
Kommunen pekar främst på ekonomiska skäl bakom LIU-beslutet. Har det gjorts någon ekonomisk kalkyl som ligger till grund till beslutet?
– Nej, inte någon som pekar på ett specifikt belopp. Utan det handlar mer om att man sett en rejäl fördyring i och med kravet att anställa lärare till alla idrotter, om alla skulle ha varit kvar, säger Dahlgren.
Reflektionen från oppositionen, efter förra veckans gymnasienämnd, är fortsatt en tydlig besvikelse i att LIU-frågan inte påskyndas.
– Majoriteten vill att detta uteslutande är en verksamhets- och rektorsfråga. Men vi anser att man måste kunna göra politik av det när man upptäcker att det blivit fel och gått för långt, säger Kjell Lindström (M) och avslutar med:
– Man hade en chans att visa ledarskap och ta ansvar. Istället valde majoriteten att skjuta frågan på framtiden. Vi kommer att fortsätta driva frågan om att säkerställa att LIU-utbildningarna inte begränsas på detta sätt.