Idrottsprofilen: ”Den stora massan missar man helt”

När nyheten nådde honom kunde Klas Nilsson inte sitta tyst. Därför startade han en namninsamling i sina egna kanaler – och är kritisk till att just Norrvalla ska vara plats för den nya hallen. ”Det känns som att allmänheten har fått stå helt utanför”, säger han.

Klas Nilsson, längdloppsprofilen, känner en oro för vad som händer med spontanidrotten och de öppna idrottsytorna i Skellefteå.

Klas Nilsson, längdloppsprofilen, känner en oro för vad som händer med spontanidrotten och de öppna idrottsytorna i Skellefteå.

Foto: Johanna Salo

Sport2022-09-10 09:30

Redan i februari berättade Norran att planerna på en fullstor fotbollshall riktats om – den ursprungliga planen att bygga på Anderstorps IP ändrades och ny plats beräknades bli Norrvalla.

Skellefteå AIK Friidrott, som bedriver sin verksamhet på Norrvalla, är oroliga. Men de är inte ensamma. Under sommaren fick Klas Nilsson höra mer om vad som händer – något som har upprört honom.

– Jag är inte emot att man bygger en fotbollshall, men det borde gå att bygga den någon annanstans, konstaterar han.

Han är känd som långloppsåkare, men är också utbildad fysioterapeut och trebarnspappa. Och när han ser på barnens eget idrottande utanför organiserade träningar är han orolig.

– Det känns som att allting byggs kring organiserad idrott. Man missar de som inte kan eller vill tillhöra föreningar. Det rimmar inte bra när man säger att man värnar om folkhälsan, säger han.

För att sprida ordet skapade Nilsson en namninsamling, något han medger inte har nått ut till så stora massor. Däremot är han säker på att väldigt många fler tycker som honom.

– Jag har inte så stora kanaler att nå ut med den, men trots att jag bara har delat den på Instagram fick jag ändå 200 underskrifter på en vecka. Jag tror att om den här insamlingen skulle å ut till fler skulle den bli betydligt större. Jag tror att en majoritet av befolkningen tycker att det är en dålig idé.

Medan Klas Nilsson går efter löparbanan berättar han om sin son. Trots att han får cykla några kilometer hemifrån finns det inga fotbollsplaner att ta sig till.

– De lade ju ned gräsplanen där cykelparken på Vitberget nu finns. Man gör en bra cykelpark, det är jättebra för spontanidrotten, men då försvann en annan yta. Man ersätter inte de ytor som försvinner när nya kommer. Nu är det här den sista öppna planen på den här delen av stan, säger han och fortsätter:

– Inom Skellefteå FF, där jag nu är förälder till aktiva och tidigare har hjälpt A-laget som fysioterapeut och fystränare, är det många bland ungdomslagen som är negativa till att gräsplanen försvinner. Ska barnen spela inomhus även under vår och sommar? Ska träningarna flyttas till närmaste gräsplan? Då behöver barnen skjutsas långt med bil i stället för att kunna cykla.

Nilsson funderar en stund.

– Jag vet att politiker säger att detta klassas som en anläggning och att den inte är för spontanidrott, men den är ju öppen. Den används för det. Hur mycket spelar det roll när den har det användningsområdet? Om det är så att det egentligen inte är tillåtet – var har de tänkt att man ska kunna vara då? Det här är den enda öppna löparbanan som finns i Skellefteå, till exempel.

Klas Nilsson är tydlig med att han inte är emot att nya anläggningar byggs. Däremot ser han ett problem med att många öppna ytor som finns ersätts med stängda hallar.

– Man bygger massor av hallar och sådant, men de öppna ytorna blir bara färre och färre. Den stora massan som idrottar här på fritiden missar man helt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!