Två NHL-äventyr och en säsong i KHL. Därutöver spelade Joakim Lindström sju och en halv säsong i Skellefteå AIK och SHL under 10-talet. Med 382 poäng och ett snitt på mer än en poäng per match, är Lindström tiotalets stora dominant sett till poängskörden. I både AIK och SHL.
Två SM-guld, tre SM-finaler och två seriesegrar är facit. Därtill noterade AIK-produkten inte mindre än fem säsonger med 50 poäng eller mer. Något bara Håkan Loob har lyckats med tidigare.
– När man tänker tillbaka känns det som om det har gått ganska fort de här tio åren. Många roliga stunder och många roliga minnen, säger Joakim Lindström när Norran träffar honom på hallen tidigt under fredagsmorgonen.
– Sen när det gäller poängen. Jag har fått vara hel och fräsch. Det har varit väldigt roligt att spela hockey. Förmodligen den roligaste hockeyn jag har haft under min karriär. Förhoppningsvis blir det ytterligare några roliga år här framöver.
Lindström var en stor talang tidigt i karriären, men under den eran var det Modo som var klubben att söka sig till. Lindström hade en krokig väg bitvis och vid säsong 10/11 var SHL ett alternativ. Och konkurrensen mellan klubbarna var stor.
– Jag hade ett par anbud, men hade bra kontakt med min pappa som ser alla matcher här. Jag hade nog några bättre anbud än det från Skellefteå. Min pappa sa att Skellefteå hade ett ungt och starkt lag och att draget kring hockeyn var bättre än på väldigt länge. Något var på gång och han tyckte att det var ett bra alternativ för mig. Sedan var det lockande att få komma hem och vara nära familjen med mamma, pappa och brorsan.
Det blev en monumental succé direkt. Lindström bildade en superformation med Fredrik Warg och Mikko Lehtonen. Det slutade med SM-final och hela 60 poäng.
– Spelet har utvecklats mycket sedan dess. Lagen är mycket bättre förberedda i dag än då och det är annorlunda. Det är inte lika lätt att göra mål idag som då, jämför Lindström.
Jämnheten i prestation har ändå alltid varit närvarande när det gäller Lindström. Han har aldrig haft en riktigt stor svacka i sin poängproduktion sett över hela säsonger i SHL.
– Jag har verkligen försökt sätta stolthet i att vara bra över tid. Finessen är att göra det gång på gång, match efter match. Jag har alltid strävat efter att vara maximalt förberedd inför varje match för att alltid ge mig själv chansen att lyckas. Sen gäller det att ha lite tur också. Jag har fått vara skadefri och har spelat med bra spelare. Jag sätter prestige i att alltid försöka att vara bra när jag är på isen.
En av de stora frågetecknen kring Lindström är att han aldrig riktigt fick en tydlig roll i något av de fem NHL-organisationer han har tillhört. Något som även har förbryllat experter. Lindströms höga nivå är att han har setts som nästan för bra för SHL.
– Är man tillräckligt bra löser man det ändå. När jag tittar tillbaka på min NHL-tid hade jag olika perioder med 20-30 matcher där jag var bra. Men att få det att fungerar över tid, över flera säsonger, var något man kanske önskade skulle hända. Jag har ju spelat där, men inte lyckats få den stora framgången över tid, säger Lindström och fortsätter:
– Jag kan ändå se mig i spegeln och känna att jag gjorde det bästa jag kunde där och då, under de förutsättningar som fanns. Det är också det man kan begära.
Samtidigt har han varit en fixstjärna i SHL, något som avspeglar sig i statistiken på flera sätt. Mest påtagligt är att han ligger 24:a i poängligan i SHL genom tiderna.. Bara Joel Lundqvist ligger före av i dag aktiva spelare.
– Då har jag förhoppningsvis några riktigt bra säsonger kvar, påpekar 36-åringen som har två år kvar med AIK på gällande kontraktet.
AIK har varit bästa klubben i svensk hockey under 10-talet och har en stor utmaning kommande decennium i jakten på att försöka upprepa bedriften.
Avslutningsvis, hur ser din egen startuppställning ut om du väljer dina favoriter i AIK du har spelat med?
– Då får jag börja med Oscar Möller. Det är svårt, men jag får välja Jimmie Ericsson och Pär Lindholm. Backar väljer jag David Rundblad och Sebastian Aho. Valet i mål blir Joni Ortio.
FAKTA
Plats 1–10:
1. Joakim Lindström
Statistik i AIK 10-talet:
SHL: 375 matcher, 382 poäng, +77.
SM-slutspel: 89 matcher, 73 poäng, +9.
Meriter: 2 SM-guld (13, 14), 3 SM-silver (11, 12, 18), 3 Guldhjälmen (14, 17, 18), Guldpucken (2014), Stefan Liv Memorial Trophy (MVP slutspel, 2014), Peter Forsberg Trophy (2014,) VM-brons (2014).
Kommentar: Testade NHL två gånger och var i KHL ett år under 10-talet. Övriga tiden spelade Joakim Lindström i AIK och lykcades, trots några år på vift, att bli 10-talets poängkung i SHL. Joakim Lindström har varit en superstar i ligan och förbryllat många experter, som ser det som ett frågetecken hur AIK-spelaren aldrig hittade en riktigt ordinarie plats i NHL. Lindström har gjort fem säsonger i SHL med en produktion på 50 poäng eller mer, något bara Håkan Loob har lyckats med tidigare. Har två år kvar på sitt kontrakt och kan såldes fortsätta skapa magi.
2. Jimmie Ericsson
Statistik i AIK 10-talet:
SHL: 375 matcher, 209 poäng, +56.
SM-slutspel: 113 matcher, 69 poäng, -3.
Meriter: 2 SM-guld (13, 14), 4 SM-silver (11, 12, 16, 18), Guldpucken (2013), Peter Forsberg Trophy (2013), VM-guld (2013), VM-silver (2011), 2 VM-brons (10, 14), OS-silver (2014), KHL-guld (2015).
Kommentar: Fick sitt stora genombrott under 10-talet. En naturlig talang med en graciös skridskoåkning och fina handleder. Jimmie Ericsson är på många sätt en symbol för AIK:s stora framgång och spelaren ledde laget till att bli Sveriges bästa under det senaste decenniet. Lagkaptenen besatt också förmågan att alltid vara som bäst i de viktigaste situationerna. Utsågs till bästa forward säsong 2013, ett år med både SM- och VM-guld.Trots att han "bara" är näst bäst på denna lista så är Jimmie utan tvekan den störste i AIK detta decennium.
3. Oscar Möller
Statistik i AIK 10-talet:
SHL: 296 matcher, 232 poäng, +59.
SM-slutspel: 75 matcher, 63 poäng, +19.
Meriter: 2 SM-guld (13, 14), 2 SM-silver (12, 18), VM-brons (2014), Rinkens Riddare (Årets Gentleman i SHL, 2014).
Kommentar: En drömspelare för vilket lag som helst. Den sympatiske målskytten besitter ett gudabenådat skott, men utmärker sig även för sitt stenhårda och lojala arbetet över hela isen. Gör aldrig en dålig arbetsinsats och har utöver det värdefulla ledaregenskaper. Har varit en ovärderlig spelare under AIK:s framgångsrikaste del av 10-talet. Gjorde återigen en stark säsong och är nu lagets kapten.
4. Fredrik Lindgren
Statistik i AIK 10-talet:
SHL: 399 matcher, 81 poäng, +59.
SM-slutspel: 117 matcher, 29 poäng, +26.
Meriter: 2 SM-guld (13, 14), 5 SM-silver (11, 12, 15, 16, 18).
Kommentar: Bortsett en utflykt till Leksand, var Fredrik Lindgren i AIK med alla säsonger på 10-talet. Lägg därtill ytterligare åtta säsonger i svartgult. Lindgren gjorde en av karriärens bästa säsonger och avslutade praktiskt taget på topp. Hade kunnat fortsätta ytterligare någon säsong. Backens starkaste karaktärsdrag var en kraftfulla skridskoåkningen, som var lika imponerande när han avslutade karriären som när han var mitt uppe i den. Lindgrens drog ett tungt lass i defensiven och spelade en stor roll i det hårda arbetet som sällan får stor plats i medierna.
5. Bud Holloway
Statistik i AIK 10-talet:
SHL: 380 matcher, 223 poäng, +71.
SM-slutspel: 70matcher, 49 poäng, +5.
Meriter: 2 SM-guld (13, 14), 2 SM-silver (12, 18), Guldhjälmen (MVP SHL, 2013).
Kommentar: Holloway kom in med en spets av sällan skådat slag. Kanadensaren är en av de bästa utländska SHL-spelarna genom tiderna och slog en massa spektakulära rekord. Han gjorde 71 poäng under en säsong, vilket är gällande klubbrekord för AIK. Han gjorde 23 poäng och slog slutspelsrekordet under sin första säsong. Var med och vann två SM-guld, innan det blev spel i Schweiz och en match i NHL. Gjorde bejublad comeback i AIK 16/17, men nådde inte samma höjder som första sejouren.
6. Erik Forssell
Statistik i AIK 10-talet:
SHL: 342 matcher, 179 poäng, +68.
SM-slutspel: 103 matcher, 56 poäng, +11.
Meriter: 2 SM-guld (13, 14), 4 SM-silver (11, 12, 15, 16).
Kommentar: Professorn, den okända poängkungen eller Luledödaren. Kärt barn har många namn. Erik Forssell tillhör en av klubbens riktigt stora spelare och var en mer eller mindre komplett spelare, som gick att använda i alla roller. Även en grym tekare. Forssell spelade sex raka SM-finaler och byggde även på sin svit av semifinaler när han fortsatte till Malmö. Var assisterande lagkapten och lagkapten för AIK under lagets största period med SM-gulden och åren efter. Är i dag sportchef i klubben.
7. Niclas Burström
Statistik i AIK 10-talet:
SHL: 401 matcher, 125 poäng, +56.
SM-slutspel: 101 matcher, 33 poäng, +12.
Meriter: 2 SM-guld (13, 14), 4 SM-silver (11, 12, 15, 16), Salming Trophy (2016).
Kommentar: Den lilla backen med det stora spelsinnet. Niclas Burström personifierar på många sätt AIK:s adelsmärke som ett spelande lag, som slog igenom under 10-talet. Burströms sätt att spela var som att se en instruktion av AIK:s spelidé. Var en viktig spelare under AIK:s oerhört framgångsrika del och fick även Salming trophy säsong 15/16. Kom tillbaka till AIK efter lite utflykt inför den här säsongen och blev en viktig spelare direkt. Har dessutom visat att han klarar av centerrollen med bravur.
8. Pierre-Édouard Bellemare
Statistik i AIK 10-talet:
SHL: 238 matcher, 125 poäng, +46.
SM-slutspel: 66 matcher, 41 poäng, +15.
Meriter: 2 SM-guld (13, 14), 2 SM-silver (11, 12).
Kommentar: Fransmannen har en fascinerande historia. Få spelare har haft en så spännande utveckling och tagit så stora steg som Bellemare. Han var en stor del av AIK:s lag som tog steget fram att bli SHL:s bästa med två raka SM-guld. Därefter, så sent som 29-åring, flyttade han över till NHL och har varit ordinarie i alla tre klubbar han har representerat. I SHL var han en av ligans bästa tvåvägsforwards.
9. Markus Svensson
Statistik i AIK 10-talet:
SHL: 127 matcher,
SM-slutspel: 44 matcher.
Meriter: 2 SM-guld (13, 14) 2 SM-silver (15, 16), Honken Trophy (SHL:s bästa målvakt, 2016).
Kommentar: Värvades som andremålvakt säsong 12/13, men var konkurrenskraftig direkt. Tog förstaspaden när han konkurrerade ut Henrik Karlsson under sin andra säsong. Svensson är AIK:s största målvakt under 10-talet. Två SM-guld, två SM-finaler och fyra seriesegrar löd facit. Hans 1.38 insläppta mål i snitt och 94.3 i räddningsprocent från slutspelet 2014 sticker verkligen ut. Var förstakeeper under större delen av sin tid i AIK och briljerade ofta med sin akrobatiska stil. Lämnade sedan för spel i KHL och Spartak Moskva. Just nu är Svensson utan kontrakt efter två år i Färjestad.
10. Oscar Lindberg
Statistik i AIK 10-talet:
SHL: 178 matcher, 68 poäng, -15.
SM-slutspel: 59 matcher, 25 poäng, +14.
Meriter: SM-guld (2013), 2 SM-silver (11, 12), 2 VM-guld (13, 17), Stefan Liv Trophy (MVP i SM-slutspelet, 2013).
Kommentar: Lindberg kom fram från egna led och var en av många supertalanger som producerades på löpande band. Debuterade redan som 18-åring. Var ordinarie med stor potential och säsong 13/14 kom det stora genombrottet. Lindberg och övriga centrar var så bra att stjärnförvärvet, Ryan Vesce, konkurrerades ut och skeppades i väg under säsongen. Lindberg blev bara bättre och bättre och blev MVP i slutspelet när AIK tog det efterlängtade SM-guldet 2013. Lägg därtill VM-guld samma år. Lindberg åkte därefter över och slog sig in i NHL. Spelar numera i Schweiz.