Nio timmars högoktanig produktion – Norran gästade Hockeylördag bakom kulisserna

Det är full fart i den stora lokalen, som ligger på Gärdet i Stockholm. Det är livesändning från studion och från sex SHL-matcher under den här hockeylördagen. Norransporten fick vara på besök i studion under nio händelserika timmar med över 100 personer i arbete och ständiga ögonblicksbeslut och blixtprioriteringar.

Producenten Christoffer Braw förbereder sig för att leda sändningsmötet medan Sanny Lindström laddar upp med lunch. Foto: Adam Savonen.

Producenten Christoffer Braw förbereder sig för att leda sändningsmötet medan Sanny Lindström laddar upp med lunch. Foto: Adam Savonen.

Foto: Foto: Adam Savonen.

Sport2018-01-26 16:57

Programledaren Björn Oldéen, 37 år, är redan på plats när Norran kommer in i studiobyggnaden strax efter 12.00. Han är inne på slutfasen av en tuff arbetsvecka och reste med tåg från Timrå efter att ha varit där och sänt under fredagen.

– Välkommen hit, säger Björn med ett stort leende.

Studion med tillhörande lokaler, som ligger i en byggnad ett stenkast från Silja Line Terminalen, är inte bara stor – den är gigantisk. ”Högt till tak” får en ny fysisk mening i korridoren utanför studion.

Precis bredvid finns kontrollrummet, som är hjärtat och sambandscentral för sändningen. Där sitter bland annat producenten, bildproducent, redaktör, liveredigerare och flera andra.

Experten Sanny Lindström anländer något före svensk hockeys kanske största mediaprofil, Niklas Wikegård.

Redan strax före 13.00 är det sändningsmöte med producenten Christoffer Braw. Sändningsprotokollet är gediget. Det innehåller 11 sidor, där varje sekund är intecknad. Första huvudmatchen är mellan Brynäs och Djurgården. Temat är de uppmärksammade filmningarna.

– Vi borde kanske försöka få en intervju med sportchefen Stefan Bengtzén, funderar Oldéen.

Forwarden Kevin Clark är utgångspunkten för temat efter sina uppmärksammade filmningar. Han kommer även att intervjuas.

– Sedan följer ett montage med de fem filmningar som har varit i år, fortsätter Braw.

Skellefteå AIK spelar parallellt med första huvudmatchen. AIK möter Färjestad på bortaplan. Ett möte som är präglat av frågetecken kring AIK. Men Sanny Lindström är säker.

– Jag tror Skellefteå tar det. Färjestad gjorde en bra match i torsdags och sjunker lite. Skellefteå behöver poängen, säger Sanny samtidigt som han konstaterar att det är oklart om FBK-stjärnan Johan Ryno kommer till spel.

AIK har också fokus på sig. Det handlar förstås om lagets förstaformation. Ett annat tema och diskussionsämne som är på tapeten är vilket lag som förlorar mest på OS. Experterna är eniga att Skellefteå är det lag som har drabbats hårdast.

– Kunde kanske vara kul att göra ett reportage om Rögle med tanke på den vändning de har gjort, funderar Wikegård.

Hur mycket förbereder ni er?

– Det blir en hel del. Det kan bli en hel del statistikgnuggande, säger Sanny.

Hur mycket skaffar ni egna uppgifter genom tränare och spelare?

– Någon spelare tror jag aldrig att jag har ringt, säger Wikegård och fortsätter:

– Men det är klart jag hör av mig till tränare om det är något speciellt som har hänt.

Sändningsmötet tar lite mer än 20 minuter. Med på mötet sitter också Patrik Tornéus, som är född i Pajala och som under många år var Aftonbladets hockeyreporter. Han har efter lite olika utflykter hittat tillbaka till hockeyn och är redaktör. Hans uppgift är att hitta och samordna de snackisar och situationer som sticker ut under sändningen.

Han sitter mittemellan två liveklippare och har kontakt med alla arenor precis som producenten.

– Det gäller att hitta en bra mix. Men vi är väldigt beroende av hur bra matcher det är. Sedan är det en stor utmaning att hålla uppe nivån genom hela sändningen. Det är ett högt tempo och det gäller att vara fullt laddad även under andra omgången, berättar Tornéus.

Vad är det mest minnesvärda som har hänt i någon sändning?

– Tränaren Petter Nilssons utspel i fjol var lite speciellt. Man tänkte ”Vad händer egentligen?” Det var helt oväntat, för matchen var väl rätt sömnig, sen kom det där.

Studion är riktigt häftig. Den ser stor ut i sändning och känslan är att den är ännu större när du kliver in i den i verkligheten.

Runt om bordet i mitten är det tre skärmar som är av modell supersize.

I ena hörnet finns en soffa med två tv-skärmar intill och ytterligare en superscreen med nio fönster högt upp på väggen. Med lite simultanförmåga har experterna koll på det mesta. Det finns nästan lite risk för överbelastning.

45 minuter före nedsläpp, klockan 14.30, börjar sändningens första block med tre matcher.

Björn Oldéen guidar vant tittarna framåt och får ständigt vassa inlägg av Wikegård och Lindström. Tempot är högt, men det märks att trion som sitter i studion har god rutin.

När matchen väl börjar flyttar Wikegård och Lindström till soffan vid ett av hörnen.

Fokus i första perioden är på spelvändningar och det är i det här skedet som hockeykunskapen och hockeyögat blir tydligt. Sanny har kontakt med en av liveredigerarna och ropar ständigt åt honom att spola tillbaka och klippa ut situationer.

Vid powerbreak mitt i perioden hoppar trion som leder sändningen in i ett snabbt inhopp. Därefter tillbaka och leta fler situationer att analysera i paus.

– Djurgården är riktigt dåliga och det utnyttjar Brynäs fullt ut, konstaterar Wikegård.

Det står 3–0 till Brynäs och matchen är ensidig efter en period.

Tempot i sändningen är högt och det är mycket att hålla reda på. Inte minst för programledaren Björn Oldéen.

För ett ovant öga är det hur imponerande som helst hur trion orienterar sig genom sändningen och alla snabba hopp, samtidigt som de ställer rätt frågor till rätt person i rätt tid. I pausen knyts allt ihop och duon Lindström/Wikegård analyserar stringent.

Sedan börjar allt om med andra perioden.

Vilken är den galnaste sändningen du har varit med om?

– Det var nog första året, när man bara kastade sig in i det här. Presskonferensen där mellan Forsberg och Bert blev det ju en del kring. Det fick mig att inse att det jag säger här kan ge rätt stora rubriker någon annanstans. Det får man vara medveten om. Min telefon var ganska varm efter sändning då. Det var galet och man lärde sig en del på det, säger Sanny Lindström.

Det höga tempot och att alltid vara beredd är ständigt närvarande. Sanny har en strategi för det.

– När man inte är i bild får man försöka gå ned i varv. För min del krävs en uppladdning för att ha energi, men det är så otroligt roligt.

Huvudmatchen mellan Brynäs och Djurgården tar aldrig riktigt fart. Brynäs håller undan tämligen komfortabelt. Lindström visar istället sin expertis när det gäller matchen mellan Färjestad och AIK. Hans utsaga vid mötet att AIK skulle vinna, visade sig vara helt korrekt.

– Det kändes ju lite som om att Skellefteå mötte Färjestad i ett bra läge. Jag tänkte att Joakim Lindström sätter något läge när han får chansen och så. Men annars vet man ju aldrig riktigt vad man får.

Björn Oldéen har stor rutin när det gäller hela hantverket med att jobba med TV. Ifjol firade han sitt tionde år. Han kombinerar rollen som programledare med att vara reporter och kommentator.

– Det härliga i stort är att ju att få vara så nära elithockeyn och att se matcher. Att kunna få göra något som betyder så mycket för andra. Det är ju också underbart att få jobba med hockey, det är väl det bästa utanför familjen. Under semester kan jag gå och längta efter att hockeyn ska köra igång igen, säger Björn under andra perioden, när den andra omgången matcher har startat.

Huvudfokus ligger på matchen Frölunda mot Luleå.

Vilken är den häftigaste sändningen du har varit en del av?

– Modo–Leksand, match sju. Den hade allt, precis som hela matchserien. Det är klimax på något sätt. Intervjun efter med Perra Johnsson direkt efter där ingen fattade hur det hade gått till. Det var ju knäpptyst där inne förutom det galna Leksandsgänget. Det var så mycket på spel. När det spelas om guldet är det också mycket känslor, men i kvalet är det ännu mer svart eller vitt.

Helgens programledare är bra att sätta ord på produktionen.

– En sak jag verkligen gillar att det här handlar om ett lagarbete. Vi tre råkar sitta i rutan, men det är ju ett jättemaskineri. Sedan är det ju all planering om hur vi ska få ihop allt. Sedan gäller det att vara påslagen. Du tvingas vara lika närvarande nästan som om du vore en idrottsman.

Under andra matchen är Umesonen och Malmöprofilen Nils Andersson gäst. Han och den övriga trion får uppleva en huvudmatch som hamnar någonstans inom genomsnittet. En incident, ett korrekt bortdömt mål, blir matchens mest omdebatterade händelse.

Strax efter 21.00 är allt över. Det har varit nio oerhört intensiva timmar. Producenten Braw kan summera att allt har gått i mål.

– Det är en lång dag. Det är hög anspänning under lång tid. Samtidigt är det en rak produkt, matcher man vet när de börjar och slutar. Det är helt okej.

Vad är tuffast med ditt jobb?

– När det händer många saker på kort tid. Samtidigt är det också det roligaste då man verkligen får anstränga sig och navigera rätt.

Det har inte varit en av de mest händelserika helgerna. Men inte heller en av de mest avslagna. Braw medger att produktionen till viss del sitter i händerna på lagen och hur mycket de kan bjuda upp i respektive match.

– Man kan inte ljuga. Är matcherna ointressanta kommer inte vi att sitta här och säga att de är intressanta. Däremot finns det alltid intressant saker, spelare och gäster som gör att sändningarna inte behöver bli helt beroende av matcherna.

Att produktionen håller hög nivå och har genomslag är disciplinnämndens agerande ett tydligt tecken på. Förvånansvärt mycket av vad som tas upp i sändningen tas sedan upp i disciplinnämnden, något både Wikegård och Lindström också noterat. Ett gott betyg för produktionen.

De stora lokalerna töms så fort som man kan förvänta sig en lördagskväll när allt är över. Det har varit en ordinär lördag för många, men för ett otränat öga har det varit en häftig dag med snabba kast, högt tempo och en hel ocean av saker att knyta ihop.

I taxin på väg försöker Björn Oldéen sätta ord på hur det känns efter nio timmar, i vad som på plats kan liknas vid att vara i den klassiska ”torktumlaren”.

– Efteråt kommer det någon form av tomhet. Du är fortfarande uppe varv och samtidigt uppstår det något annat. Det är lite svårt att förklara på ett bra sätt.

Det fick mig att inse att det jag säger här kan ge rätt stora rubriker någon annanstans.

undefined
Patrik Thornéus är redaktör och letar spännande händelser under de olika matcherna. Foto: Adam Savonen.
undefined
Niklas Wikegård och Sanny Lindström letar mönster och kommunicerar vilka spelsekvenser som ska analyseras i pausen. Gästen Nils Andersson hjälper till. Foto: Adam Savonen.
undefined
Producenten Christoffer Braw förbereder sig för att leda sändningsmötet medan Sanny Lindström laddar upp med lunch. Foto: Adam Savonen.
undefined
Maria Saouk ser till att Niklas Wikegård får sminket på plats efter mötet med sändningsschemat. Foto: Adam Savonen.
undefined
Fyra kameror finns i studion och riktas mot de som leder sändningen. Foto: Adam Savonen.
undefined
Mellan tagningarna. Niklas Wikegård, Björn Oldéen, Sanny Lindström och gästen Nils Andersson lägger lite tid på annat mellan sändningarna live i Cmore-studion. Norran var på besök under en hockeylördag och fick uppleva en högoktanig produktion av finaste snitt. Foto: Adam Savonen.

Antal i arbete:Runt 110 medarbetare i studion och ute på alla arenor.

Tittarsiffror:Sändningen i TV 4 sågs av cirka 200 000. Okänt hur många som tittar på Cmore.

Antal kameror vid arenorna:Mellan 12–17.

Övrigt:SHL är den största sportproduktionen som sänds reguljärt för TV4/Cmore.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!