“Nästan som att ha Zlatan som tränare i fotboll”

11-åriga Hodan Gueled och Masooma Ahmadi, 13 år, är två av flera aktiva invandrare inom Soo Shim, Skellefteå. ”Integrationen är oerhört viktig i klubben och hela samhället”, säger tränare Niklas Andersson.

INGET SOM SÄTTER STOPP. Hodan Gueled bär slöja när hon fightas, men det är inget som sätter stopp för hennes framfart. Foto: Glenn Fahlgren.

INGET SOM SÄTTER STOPP. Hodan Gueled bär slöja när hon fightas, men det är inget som sätter stopp för hennes framfart. Foto: Glenn Fahlgren.

Foto: Foto: Glenn Fahlgren.

Sport2015-10-09 15:00

Hodan Gueled är ursprungligen från Somalia i Afrika men är född och uppvuxen i Sverige. Däremot har hon och familjen under en tid bott i Somalia.

För ungefär ett år sedan hittade hon taekwondon, en sport som hon fastade för.

– Jag provade fotboll och innebandy först, men det gick inte bra. Sedan tipsade pappa om taekwondo samtidigt som några klasskompisar redan börjat, säger Hodan.

Vägen via fotbollen till kampsporten tog även Masooma Ahmadi, som för fem år sedan lämnade Afghanistan med sin familj för ett liv i Sverige.

– Jag ville först prova på boxning men min farbror tipsade om taekwondo, och det var tur eftersom det är så roligt, säger hon med ett stor leende.

Samtidigt berättar Masooma att om hon stannat kvar i sitt hemland så hade hon mest troligt aldrig utövat taekwondo.

– I Afghanistan är det nästa inga tjejer som sysslar med kampsporter. Det är nästan som en tradition att tjejer inte gör sånt även om vi har vissa tjejer som är duktiga i exempelvis boxning och taekwondo.

Soo Shims egen spindeln i nätet, Niklas Andersson, är oerhört glad över mångkulturen i klubben. Andersson ser det som en självklarhet att idrotter ska vara en väg för invandrare att integreras i samhället.

– De personer som kommer till Sverige och till Skellefteå har allt som oftast en vilja att komma in i samhället. Det som oftast behövs är att man sträcker ut en hand och erbjuder dem en chans, säger Niklas.

– Vi har dessutom ett jättebra samarbete med bland annat Fahlmarksgården, Origo och Revansa i Skelleftehamn där vi snabbt ser till att flyktingar som precis kommit till Sverige får hälsa på hos oss, fortsätter Andersson.

Och exakt den möjligheten är Masooma och Hodan glada att de fått.

– Här känner man sig verkligen välkommen, jag längtar hit varje dag. Att vara här gör dessutom att jag utvecklas i det svenska språket säger Masooma, som tränar fem pass i veckan.

– Och att få ha Nicke (Andersson) och Elin (Johansson) som tränare är helt underbart. Att Elin som är OS-stjärna lär mig saker är ju overkligt. Det är ju nästan som att ha Zlatan som tränare i fotboll, säger hon och skrattar.

Exakt hur många aktiva med invandrarbakgrund som Soo Shim har, det har inte Niklas Andersson full koll på.

– Men det är många och det kommer bara fler och fler, och de som kommer hit har dessutom så himla mycket energi. Integrationen är oerhört viktigt i klubben och hela samhållet, avslutar han.

Det är ju nästan som att ha Zlatan som tränare i fotboll.

undefined
MÅNGSIDIGT. Tjejerna gillar att taekwondon är så mångsidig och innehåller flertalet moment. Foto: Glenn Fahlgren.
undefined
INGET SOM SÄTTER STOPP. Hodan Gueled bär slöja när hon fightas, men det är inget som sätter stopp för hennes framfart. Foto: Glenn Fahlgren.
undefined
MÅNGA LEENDEN. Hodan Gueled (liggandes) och Masooma Ahmad stortrivs i sina vita kläder. "Ett perfekt sätt att komma in i samhället", tycker Masooma. Foto: Glenn Fahlgren.
Hemligheten bakom succélaget: ”Det är som min andra familj”Sunnanå är laget som är öppet för allaEtt slag in i samhället – Guldstaden är öppen för alla
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!