Skellefteå AIK hade som bekant tre mål att gå på efter 5-2-segern i ett kokande Berlin förra veckan.
I början av den andra matchen märktes det att AIK inte riktigt var redo att ta jobbet fullt ut. Men efter en blek start och ett tidigt mål var ordningen återställd när Martin Lundberg visade landslagsklass med sin styrning till 1–1.
Efter det var matchen till stor del en enda lång transportsträcka för AIK, som gjorde exakt det som krävdes för att förvalta sin ledning.
På läktarplats satt 1 758 åskådare. Visserligen rätt väntat då CHL fortfarande är kallt i Skellefteå och då AIK till stor del hade dödat 8-delsfinalen i första mötet.
Men givetvis trist att den europeiska ligan inte fått ordentligt fotfäste i Sverige. Ser man till de fyra matcherna i CHL den här säsongen är publiksnittet exakt 2 600 i Skellefteå Kraft arena, vilket innebär en beläggning på drygt 43 procent.
Det är enkelt att i dessa lägen enbart skylla på åskådarna, eller rättare sagt de som inte väljer att gå till matcherna. Men sanningen är den att detta är verkligheten för CHL samt att intresset för turneringen inte är större än så här.
Kan bli intressant
För AIK väntar schweiziska Davos i nästa omgång – en kvartsfinal som har förutsättningar att bli riktigt bra och intressant. Äntligen ställs AIK mot ett profilstarkt motstånd med spelare som bland annat Dick Axelsson, Marcus Paulsson, Devin Setoguchi och Perttu Lindgren.
Här finns det för första gången den här CHL-säsongen förutsättningar att den stora publiken kan komma till arenan.
Och ser man till fortsättningen i CHL så är det riktigt tufft och intressant för AIK:s del. Vinner man kvarten mot Davos väntar segraren i finalreprisen mellan Luleå och Frölunda.
Det är faktiskt så att samtliga svenska lag kvar i turneringen är Skellefteå, Luleå och Frölunda – trion som gick längst även förra säsongen.
För Djurgården och HV71 tog äventyret och kampen om CHL:s stora prispott slut under tisdagskvällen.