Lindströms SM-krönika: Curlingen en stenkul SM-sport

Niklas Edin (längst till höger) och hans kompisar visade verkligen att curling är en elitidrott under SM-veckan i Skellefteå.

Niklas Edin (längst till höger) och hans kompisar visade verkligen att curling är en elitidrott under SM-veckan i Skellefteå.

Foto: Jeanette Lövgren

Sport2018-03-27 06:38
undefined
Niklas Edin (längst till höger) och hans kompisar visade verkligen att curling är en elitidrott under SM-veckan i Skellefteå.

Curling ansågs länge som en sport för veteraner som inte orkade med annat.

Men dagens curlare är elitidrottare på ett helt annat sätt.

Vältränade och otroligt skickliga. Och vilken fin tv-sport det blivit. Med en kamera i taket går det exakt att följa stenarnas fart mot boet och kampen om de poäng som behöver fixa segern.

Lag Edin ställer upp för curlingen – nu väntar VM

Det går inte heller att påstå att förbundet uppträder som curlingföräldrar till sina stjärnaktiva.

Lag Edin, OS-medaljörerna, åkte hit till Skellefteå direkt från Winnipeg i Kanada.

Sedan flög de igår afton vidare till Arlanda för vidare till Las Vegas och VM i morse.

Naturligtvis ingen ultimat uppladdning men samtidigt så himla stort av lag Edin att trots allt ta beslutet att ställa upp för sin sport.

Och publiken har verkligen trivts i b-hallen där curlingen avgjorts. Fullt hus flera av tävlingsdagarna och det beror förstås mycket på att OS-medaljörerna ställde upp.

Den här måndagen, men tänk om det gått på söndag istället, fick vi också se våra svenska skidåkare för sista gången den här SM-veckan.

Charlotte Kalla - min favorit under SM - visade återigen sin enorma tävlingspuls.

Det var sannerligen ingen walk in the park för Charlotte Kalla.

För att åka 30 kilometer på Skellefteås tuffa milbana är inte något som många klarar av. Och i den farten finns det förmodligen bara en i världen som skulle kunna hänga med. Och det är Marit Björgen jag tänker på.

Det är förstås också stort att Charlotte Kalla skänker sina prispengar, nästan 50 000 kronor till Bris, barnens rätt i samhället. Det inger respekt i ordets rätta betydelse.

Jag unnade också Daniel Rickardsson det guld han fick på femmilen. Han gjorde det bäst av alla och visade precis vad som behövs för att vinna den här långa distansen.

Jens Burmans silver är också glädjande för svensk skidåkning. En talang som har framtiden för sig.

Marcus Hellner tog brons och jag hoppas innerligt att han fortsätter elitsatsa minst en säsong till.

Att Hellner lyckades ladda om till femmilen visar att han fortfarande har den där så viktiga motivationen för att lyckas.

Naturligtvis måste jag också sammanfatta den här fantastiska SM-veckan. Projektledaren Sinnika Sjunnesson berättade i Norran-studion, som finns att se på webben, att en preliminär beräkning visat att 130 000 människor besökt aktiviteterna. En helt fantastisk siffra med tanke på att det mesta också sänts i tv.

För tv anses ju som en bidragande orsak till vikande publiksiffror för till exempel SHL-hockeyn.

SVT är också mycket nöjda med arrangemanget. Projektledaren Ulf Nilsson säger att det här är en bästa SM-veckan någonsin.

Ett fantastiskt gott betyg till hela kommunen.

Det jag personligen också tar mig med är att så många barn och ungdomar fått vara med och ha kul både här på skidstadion och på torget.

För den glädje som barnen utstrålat är också sådant som gör mig så oerhört positiv.

De har fått se världsstjärnor på nära håll och kanske det i framtiden gör att vi i Skellefteå får fram en alldeles egen Charlotte Kalla.

”Heja, heja, skidåkare” som en liten flicka ropade när hon såg de aktiva flyga fram i spåren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!