Lasse Sundström, Skellefteå

Lasse Sundström, Skellefteå

Skellefteå 8 augusti 2020 05:00

Vår älskade Lasse Sundström lämnade oss den 9 juli, 62 år gammal.

Lasse, son till Svea och Jonas Sundström, föddes i Luleå 1958 i en familj med två storasystrar. Lasse föddes med Down’s syndrom och på BB informerade man mamma om att sådana barn kunde man lämna på barnhem. Vår mor såg det som sin uppgift att kämpa för de förståndshandikappades rättigheter och startade FUB i Luleå. Tack vare hennes kamp invigdes en förskola på Lasses sex årsdag och lite senare ett sysselsättningshem för äldre och ett lekotek. 

Närmaste skola för förståndshandikappade låg i Umeå, dit fick Lasse flytta då han var sju år. Året efter flyttade familjen till Skellefteå för att komma närmare Lasse, som fick komma hem alla lov och även vissa helger. Lasse hade det bra på skolinternatet i Olovsdal och hade turen att få Berta Öberg som föreståndare. Berta älskade dessa barn och kom att betyda mycket för Lasse genom livet.

1976 kom en ny omsorgslag, de förståndshandikappade skulle integreras i samhället på hemorten och Lasse kunde gå sina sista skolår på Brännanskolan och flytta hem till familjen på Degerön. Lasse arbetade senare på olika dagcenter med varierande uppgifter och trivdes bra. Många somrar hälsade han på sin älskade tant Berta och var även på läger i Solvik. 

Lasse bodde hemma tills han blev 33 då han flyttade till gruppboendet på Löftesgränd 81, Morö Backe, där han stortrivdes, både med de övriga boende och den fantastiska personalen. År 2010 fick de äldre brukarna flytta till Skelleftehamn och även denna flytt blev en positiv erfarenhet, både för Lasse och familjen, tack vare den kärleksfulla och tillmötesgående personalen på det nya gruppboendet, Sjömansgatan 9.

Lasse älskade dansbandsmusik, han hade många favoriter och på sina arbetsplatser brukade han alltid ha med en CD-skiva. Att få träffa Lotta Engberg och dela scen med henne på en dansbandskryssning i samband med sitt 50 årsfirande var nog en av höjdpunkterna i Lasses liv, liksom besöken i Stockholm. Genom åren fick Lasse följa med familjen på utlandsresor till Mallorca, Gran Canaria och sist till Rhodos 2015, dit han reste med storasyster Margareta.

Lasse var ett charmigt busfrö, både som barn och som vuxen, att skoja och busa var något som Lasse älskade att göra. Han var en mycket social och kärleksfull person, hälsade på alla och tyckte om att kramas. De fem syskonbarnen älskade Lasse och han dem. Älskade Lasse, vila i frid, vi bär dig inom oss.

Tack till finaste underbara personalen.

Familjen genom storasyster Margareta

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Skellefteå

Första advent: Så såg centrum ut i år

Mötte toppmotstånd – tackade ja 40 timmar innan match

Skellefteå

Efter utbrottet: Patienter flyttas från Skellefteå till Umeå

Alla AIK-betyg efter viktiga segern mot HV71: ”Som vanligt landslagsmässig”

Lagkaptenen sköt AIK till seger

Visa fler