Virtuella travlopp blir snart verklighet på ATG:s hemsida. En satsning som spelbolaget gör för att locka nya (och yngre) kunder, vilket i sin tur ska driva upp omsättningen och generera mer pengar till sporten.
På ett pressmöte på Solvalla inför elitloppshelgen berättade ATG:s vd Hans Skarplöth att man tittat mycket på Australien när det gäller animerade lopp och där har denna spelform drivit upp omsättningen med sju procent.
ATG hoppas förstås på något liknande, även fast Skarplöth inte säger det rent ut. Det skulle innebära en miljard i ökad omsättning på årsbasis.
En miljard i det här fallet betyder att cirka 100 miljoner trillar in till statskassan med nuvarande avtal. Lika mycket – ungefär 100 miljoner alltså – får travsporten in och kan fördela till prispengar eller administration.
Den här satsningen har redan ifrågasatts och jag är högst skeptisk till att virtuella hästar är grejen som ska locka en ny publik till ATG:s sajt. Hur mycket eller lite som kommer att spelas på dessa ”lopp” har jag ingen aning om, men de som i huvudsak kommer att fastna där är personer som redan är travintresserade och som fastnat i ett spelberoende. Och som inte kan motstå att fortsätta lira på nätterna.
Glädjande är i alla fall att ATG vänt trenden när det gäller spel på riktiga lopp. Uppgången är visserligen marginell, men man har stoppat den negativa trenden som började 2012. Och elitloppshelgen slog all time high vad gäller totalomsättning – 402,7 miljoner kronor.
En miljard kronor är också summan som behövs för att modernisera landets alla travanläggningar, som byggdes på 1960- och 70-talet och som blivit allt mer slitna, omoderna och otidsenliga. Det berättade Johan Lindberg, generalsekreterare på Svensk Travsport, på samma pressmöte.
Dessa pengar äger inte travbanorna. Men nu hoppas travförbundet att stödmedel från EU-fonder ska bli räddningen för nedgångna travbanor. Ett halvdussin ansökningar ska in redan i höst och glädjande för norrlandsbanorna är att det finns mer pengar för glesbygden i Tillväxtverkets EU-fonder.
XXX
Det har bjudits på ett par uppseendeväckande styrningar vid de senaste två lunchtävlingarna på Skelleftetravet.
Tävlingsdagen den 23 april var det en norsk kusk som trodde att man kunde nyttja open stretch lite hur som helst. Redan varvet från mål passerade han en konkurrent via det spår som bara får användas på upploppet. Det norska ekipaget var trea i mål, men diskades naturligtvis eftersom man varit utanför bangränsen en lång bit.
Förra tävlingsdagen var det Umåkerkusken Sören Lennartson som körde finish redan varvet från mål i ett långlopp. Sören var märkligt offensiv bakom Garant Sund, men det visade sig att han missuppfattat vilken distans det handlade om. När Sören insåg att det återstod 1000 meter av loppet tog han upp hästen, utgick ur fältet och smet skamset ut bakvägen.
Får vi bevittna någon ny pajas-styrning vid torsdagens lunchtrav?