På fredag är det dags för breddlopp på Skelleftetravet igen. En tävlingsdag som retade upp flera av de etablerade proffskuskarna redan när propositionerna till loppen blev kända.
I några lopp får nämligen toppkuskarna vara med, det vill säga alla de proffs som körde mer än 150 lopp förra året. Men loppen är utskrivna på så vis att hästar som anmäls med så kallad toppkusk bestraffas med 20 meters extra tillägg.
Visst kan det vara värt att testa nya grepp inom den konservativa travsporten, men just den här idén blev ett fiasko som snarast bör förpassas till papperskorgen. Undantaget några enstaka hästar, som körs av hemmaproffsen, var det ingen hit för tränarna att anmäla med 20 meters extra tillägg. I synnerhet då alla utestängda proffskuskar från andra banor inte gjorde sig tillgängliga med dessa villkor.
Ove A Lindqvist, ledare av kuskligan på Skelleftetravet, blev så provocerad att han gick ut och sa att han skulle börja jobba med annat än trav efter midsommar. Det tror jag inte riktigt på. Men på fredag står han över – och jag förstår honom.
Breddloppens intåg har väckt mycket debatt runt om i trav-Sverige. Förlorarna har varit alla de proffskuskar som tillhör mellanskiktet och dit kan man räkna ganska många. Dessa har tappat styrningar och lite av sitt levebröd. Lite mer tillspetsat kan man skriva att de blivit utestängda från sina jobb en del av arbetstiden.
Naturligtvis finns det också många som gillar satsningen med breddtrav och det goda syftet är att nya yngre förmågor ska få chansen att köra fler lopp. Men de som hyllat breddtravet mest i debatten är sådana som gynnats av förändringarna och därmed talat mycket i egen sak.
För breddloppen handlar inte bara om kuskar. Det handlar också om vilken typ hästar som ska få mest starttillfällen. Bra hästar med höga startpoäng kan precis som tidigare starta där tränaren vill. Dåliga hästar utan startpoäng får fler chanser tack vare breddtravet. Förlorarna? Ja, även här alla dem som kan kategoriseras in i mellanskiktet. Till exempel alla de varmblod som har lite för mycket poäng för att få vara med i breddlopp – men för lite poäng för att komma med en V64-omgång.
En annan sak som blivit väldigt fel är att vissa breddlopp skrivits ut med högre prispengar än de vanliga loppen. Något som travförbundet lovat att korrigera till nästa år.
Förra tävlingsdagen på Skelleftetravet – V86-kvällen – blev en riktig höjdare. Det var en sådan där kväll som man inte ville skulle ta slut någon gång. Och det berodde inte bara på det ljuvliga sommarvädret. Sportsligt blev det en kanonkväll trots att tävlingarna andades lite "lokala mästerskap".
Spelmässigt var det inte heller så illa. Totalt omsattes 28,1 miljoner kronor och det var i alla fall två miljoner bättre än vad ATG budgeterat med.
Den officiella publiksiffran skrevs till 3 959 personer. Det är faktiskt en bättre siffra än en V75-dag i Skellefteå för bara något år sedan.